Уредни узорци водотока Дрине

Лабораторијске анализе показале су да су уредни узорци водотока Дрине, низводно од ушћа ријеке Јадар, узети због акцидента изазваног изливањем таложног муља из рудника "Столице" у Костајнику код Крупња, у Србији, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Регион 06.10.2014 | 11:30
Уредни узорци водотока Дрине

Због овог акцидента повећана је концентрација јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона у ријеку Корениту која се улива у Јадар, десну притоку Дрине.

Водна инспекција Републике Српске је, тим поводом, ради праћења параметара квалитета воде и предузимања адекватних инспекцијских мјера, путем овлаштене водопривредне лабораторије Института за воде Бијељина, извршила испитивање квалитета површинских вода, отвореног тока водног тијела ријеке Дрине.

Лабораторијским анализама испитивани су основни физичко-хемијских параметри и концентрације растворених токсичних неорганских супстанци-метала.

Лабораторијским анализама утврђено је да је анализирани узорак уредан и да је у складу са класификацијом водотока утврђеном на основу Уредбе о класификацији вода и категоризацији водотока /"Службени гласник Републике Српске" број 42/01/.

"Како бисмо добили што поузданију оцјену квалитета, узорковање ће бити извршено још два пута, у зависности од хидролошких услова на терену, гдје ће се бар једно од узорковања обавити при смањеном хидролошком протицају", наводи се у саопштењу.

У предметне активности укључена је и јавна установа "Воде Српске" у дијелу њихових надлежности.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар