Од Лакташа до Билеће, по 'ладу, по за'ладу

Сећате се када је кандидат опозиционе коалиције "Заједно за Билећу" Драган Бабић у јануару 2010. године победио на превременим изборима за начелника ове општине?

Република Српска 01.10.2014 | 22:44
Од Лакташа до Билеће, по 'ладу, по за'ладу

Сигурно памтите и еуфорију која је тада ухватила Босића, Иванића, Михајлицу и остале опозиционе прваке јер су локални тријумф над СНСД-ом схватили као знак с неба да ће на општим изборима исте године Додик и његова странка, малтене, сами "скинути гаће" и предати им власт без борбе?

Претпостављам да се исто тако добро сећате како се и завршио тадашњи сан домаћих опозиционара, који су на победи у једној малој локалној заједници, оптерећеној специфичним проблемима, базирали комплетну изборну стратегију за обрачун са владајућом странком у неупоредиво озбиљнијој утакмици на републичком нивоу.Четири године после, уочи новог "судбоносног" одмеравања снага између СНСД-а и уједињене опозиције, ситуација на домаћој политичкој сцени умногоме подсећа на ону из јануара 2010, када су резултати избора у Билећи узимани као мерило нечије снаге или слабости.

Додуше, уз неколико битних разлика: овогодишњи избори пре избора нису одржани у Билећи, већ у Лакташима, а победник пробног дуела није био кандидат уједињене опозиције, већ владајуће странке.

Када говоримо о сличностима између недавно завршених избора за начелника Лакташа с онима од пре четири године, на којима је биран начелник Билеће, оне се, пре свега, односе на нереални оптимизам који победници шире међу својим присталицама, најављујући сигурну репризу тријумфа на много ширем, републичком нивоу.

Наравно да је нормално то што у СНСД-у покушавају да максимално искористе позитивне ефекте победе у Лакташима, али ако неко у овој странци мисли да тријумф у партијској престоници било шта предвиђа или најављује, грдно се вара! Тачно је да опозиција у Лакташима у односу на локалне изборе из 2012. није направила ни милиметарски помак напред, али је исто тако тачно да су на тим истим изборима опозиционе странке дословно "разбиле" СНСД, освојивши власт у две трећине општина у РС!

За владајућу странку и њене присталице посебно је обесхрабрујуће то што су на прошлим локалним изборима били "зрели" да изгубе и Бањалуку, где их је, на њихову срећу, спасла неслога опозиционара.С друге стране, ни опозиција нема разлога да се унапред нада победи коју као озебао сунце чека већ осам година. Мислим, ако су им адути у борби за промене људи попут понуђеног кандидата за начелника Лакташа, онда им од срца желим да и наредних осам година проведу у дебелој опозиционој 'ладовини. До неке нове Билеће и нових Лакташа.

Аутор: Борис Кнежевић
Извор: Прес РС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЂУРЂА И М

01.10.2014 12:17

ШТА ОВО ПИСКАРАЛО ПАВИЋЕВО СЕБИ УМИШЉА,ШТА ОВАЈ ЈАДО ПРИЧА ,ПРОЗИРАН СИ ,ТИ ОБЈАШЊАВАШ НАМА ДА ЋЕ ТВОЈ ПАВИЋ ПОБИЈЕДИТИ И ЊЕГОВ ДОДО,ТИ СИ ПРИЈЕДОРСКА ФУКАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

01.10.2014 12:31

Истина је само једна:не може ова симболична побједа у Лакташима бити индикатор избора 12.октобра.Народ је масовно опељешен,сведен на пуко преживљавање,земља исто тако,а џепови снсдеових поглавица пуни.Како је 2012.год.преузето 2/3 општина,сада ће се преузети и кормило,на челу са људима чистог образа и савјести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел Комаданте

01.10.2014 13:45

Опозицији је највазније да до избора анимира сто веци број неопредјељених бираца, који сматрају да не треба изаци на изборе. Додик не мозе придобити висе гласаца али има страсно дисциплиновано своје гласацко тијело које му је сигурно.. Кљуц ових избора је у томе да опозиција проба анимирати људе да изадју у сто вецем броју, ако у томе успију побједице.. Мислим да би сви требали да доприносемо томе тако сто цемо пробати анимирати људе да изадју, сваки онај који не гласа је аутоматски дао глас Додику.. Ако се успије остварити излазност од 60% и преко сансе су велике испод тога бојим се ста се мозе догодити.. Народе немојте сједити у куци пљувати по власти а не излазити на изборе, самим тим сте помогли њима да побједе. За ову овакву власт мозе само да гласа онај ко има директног интереса од ње, те људе не треба осудјивати јер се свако мозе наци у њиховој ситуацији.. Мало сам се исписао али мислим да це некоме помоци и јос несто запамтите: нико не мозе знати за кога сте гласали, то власт пријети да мозе знати коме сте дали Вас глас али нема могуцности могу једино да виде да ли сте изасли на изборе.. Зато само храбро до побједе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

01.10.2014 15:08

Само ти замисљај СНСД и трабанти це овај пут у аут, јер су све покрали и унистили, а народ је изгледа прогледао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вујо

01.10.2014 15:14

Нема од опозиције ништа све бандити

ОДГОВОРИТЕ