Сјећања: Данас 14 година од сиднејског злата!

На данашњи дан пре 14 година одбојкашка репрезентација Југославије остварила је највећи успех у историји, освајањем злата на Олимпијским играма у Сиднеју.

Остали спортови 01.10.2014 | 14:00
Сјећања: Данас 14 година од сиднејског злата!

1. октобра 2000. године, мушка репрезентација Југославије освојила је златну медаљу на Олимпијским играма у Сиднеју.

Селекција Југославије тада је у финалу савладала Русију са 3:0, по сетовима 25:22, 25:22 и 25:20, после једног сата и десет минута игре.

Меч је одигран пред 10.000 гледалаца, а судили су Хуан Анхел Переира из Аргентине и Бела Хобор из Мађарске.

На путу до највећег успеха одбојке на овим просторима национални тим Југославије је забележио прво поразе од Русије и Италије, а потом је редом славио против Сједињених Држава, Аргентине, Кореје, Холандије, Италије и Русије.

На финалној утакмици без сумње је виђен један од најспектакуларнијих поена у историји одбојке, а извео га је Владимир Грбић. Занимљиво, баш данас, старији од браће Грбић на Факултету спорта и физичког васпитања брани дипломски рад на тему "План и програм рада школе одбојке на песку".

За селекцију Југославије тог 1. октобра играли су Владимир Батез, Слободан Ковач, Слободан Бошкан, Ђула Мештер, Васа Мијић, Никола Грбић, Владимир Грбић, Андија Герић, Горан Вујевић, Иван Миљковић, Вељко Петковић и Игор Вушуревић. Екипу су до највећег успеха спортиста из Србије или Црне Горе на Олимпијским играма у последњих десет година водили Зоран Гајић и др Богдан Сретеновић.

Коментари / 0

Оставите коментар