Србац: Вода блокирала пола села Бајинци

Водостај реке Саве код Српца сваког часа расте по један центиметар и данас у 12 часова износио је 914 центиметара, што је за 26 центиметара мање од коте када се проглашава ванредна одбрана од поплава!

Република Српска 23.09.2014 | 15:43
Србац: Вода блокирала пола села Бајинци

На снази су редовне мере одбране од поплава, што подразумева праћење стања на поплављеном подручју, обилазак водопривредних објеката – насипа и црпних станица. 

У приобалном подручју реке Саве, од Гја, Бајинаца , Села Српца, па низводно до Влакнице, Кобаша и Корова већ данима је поплављено око хиљаду хектара  ораница и других површина, а заплављено је и око 40 домаћинстава и већи број помоћних објеката.

Нажалост,  у небрањеном делу  поплављено је и око 500 хектара кукуруза, кога су пољопривредници пресејавали након мајских поплава. Штета ће бити огромна, и ми ћемо је евидентирати  након повлачења воде. Још вода није ушла у куће, али јесте у неке помоћне објекте и дворишта – каже начелник Штаба Цивилне заштите у Српцу Боривоје Врсајковић.

Он додаје да  Сава спорије расте и да је Савски  насип, који  штити Србац и унутрашњост ове општине, сигиран. Мере редовне одбране од поплава су и даље на снази.Пољопривредник Јовица Ћирић из каоца, који има регистровано пољопривредно газдинство, након мајскизх поплава морао је пресијати  осам хектара.Сада ми је поплављено  десет хектара кукуруза,  вода је стигла до клипа.

На сувом је само шест дунума. Двострука улагања, задуживање, рад и труд  а  све ће бити узалуд – каже Ћирић. На репродукциони материјал је платио и ПДВ, па се у општини интересовао  да ли ће се евидентирати штета, како би  могао добити поврат ПДВ-а – додаје овај угледни   србачки ратар. Исте проблеме имају и други пољопривредници који су остали без летине.

Најтеже стање је у месној заједници Бајинци, где је поплављено и месно гробље и црква, а услед високог ниво  вањских вода, у унутрашњости села појавиле су се подземне воде које  се због запуштености одводних канала  све више шире јер се не могу сливати према Црпној станици на Брзаји.

Аутор: Саво Кесер

Радио Србац

Коментари / 0

Оставите коментар