На крађи струје и порезима држава губи 10 милијарди евра!

Шверц и утаја пореза годишње поједу две милијарде евра, дуг за порез и доприносе је осам милијарди евра, а струје се украде до 80 милиона евра

Србија 23.09.2014 | 10:10
 На крађи струје и порезима држава губи 10 милијарди евра!

БЕОГРАД - Док министар финансија планира да са 10 мера штедње, укључујући ту и кресање плата и пензија, смањи буџетски дефицит за око 728 милиона евра, државна каса могла би да се напуни са најмање 10 милијарди евра само уз ефикаснију борбу против сиве економије, спречавање крађе струје, као и успешнијом наплатом пореских дуговања.

Наиме, званичне процене говоре да привреда у сивој зони, односно шверцом и утајом пореза, обрне чак 31 одсто БДП, што је око две милијарде евра, нешто више од тога је износ дуга за пензионе и здравствене доприносе, ЕПС пријављује крађу струје од 80 милиона евра, док Пореска управа од грађана и привреде потражује чак 5,7 милијарда евра, од чега је наплатива тек трећина (1,7 милијарди).

Реформа

- Ови подаци најбоље показују да је нашој земљи далеко потребнија реформа пореског система од било каквих мера стезања каиша већ осиромашеном становништву Србији - оценио је Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку привреди.

Он сматра да је обим пословања ван законских оквира већи од званичних процена и да достиже 40 одсто БДП, као и да опорезивању подлеже тек 55 до 60 одсто онога што би реално требало опорезивати.

Сива зона

- Наш порески систем не препознаје око 200.000 малих пољопривредних газдинстава, тако да је око 50 одсто промета меса и млека у руралним срединама у сивој зони.

Такође, није опорезовано чак 60 одсто објеката јер није ни било ваљаног пописа имовине како државе тако и грађана, док су и илегални софтвери велики сектор пореских утаја - објашњава Рајић.

Решење за проблем пореских проблема он види најпре у проширењу пореског обухвата, односно повећању броја обвезника, као и у унутрашњој реформи државних органа задужених за сузбијање сиве економије уз пооштравање казни за пореске преступнике.

Порезници су започели опсежну акцију сузбијања сиве економије широм земље, током које је шест београдских сплавова осумњичено за утају 10 милиона динара.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар