Покушај рушења крста на Златишту

Неколико особа, међу којима су се налазили и малољетници, покушало је синоћ да уклони крст са Златишта који је Савез логораша Републике Српске поставио у ноћи између суботе и недеље као знак сјећања на више хиљада убијених сарајевских Срба.

Босна и Херцеговина 22.09.2014 | 19:57
Покушај рушења крста на Златишту

Рушење крста спријечила је полиција, али се страсти ни данас не смирују.

Десило се оно што се и очекивало, са чим су можда рачунали и они који су поставили обиљежје страдалим сарајевским Србима. Нешто прије поноћи полицији је пријављен покушај насилног рушења крста на Златишту.

,,Полиција је изашла на лице мјеста гдје је затекла два возила и пет особа, од којих је један малољетник, сви настањени у Кантону Сарајево, који су покушавали ужетом да оборе вјерско обиљежје. Лица су позвана да се јаве у станицу полиције а ми и даље предузимамо мјере и радње уз сагласност дежурног тужиоца који се изјаснио да у овом случају нема елемената кривичног дјела'', каже портпарол Центра јавне безбједности Источно Сарајево Данка Тешић.

,,Можда покушај обарања крста на Златишту није кривично дјело, мада би се о томе дало дискутовати, али да ли је кривично дјело то што је неко кришом ноћу поставио двије цијеви и назвао то спомен крстом за настрадале сарајевске Србе'', питају се демобилисани борци.

,,То је понжење за све браниоце Српског Сарајева и оне који су након дејтонског егзодуса са собом понијели и гробове својих најмилијих. Зашто неко исмијава и нас и наше жтве? Ово што су направили није у складу са српском традицијом. Срби крст не постављају кришом без свештеника. Знам да се припрема изградња спомен-обиљежја на другачији достојанственији начин, онако како то наше жртве заслужују. Ово што је сада урађено је понижење и исмијавање српских страдалника. Мислим да иза свега стоји политичка предизборна кампања и то није у реду'', каже Милорад Гашовић демобилисани борац Војске Републике Српске.

Осим што се поиграва са осјећањима бораца и сјећањима на убијене сарајевске Србе, неко се очито поиграва и са животима становника Источног Сарајева.

Да ли кришом постављено обиљежје за настрадале Србе, без вјерског обреда, без присуства јавности, без породица убијених, заслужује да неко због њега изгуби живот?

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мр. Шуњић

22.09.2014 18:15

Да ми није далеко возити, и ја бих отишао да срушим ту будалаштину! Није му мјесто изнад Сарајева, изнад глава муслимана и осталих сарајлија. Ако игдје треба да буде, то је у сред Лукавице, гдје ће људи свраћати и посјећивати споменик. Ако је као што тврде споменик да се погинули срби не забораве, онда у њега требамо ми да гледамо сваки дан, а не да се возимо аутобусима једном у години на то брдо изнад Сарајева. И немој да ми неко почне спомињати Мостар и Хрвате, њихове крижеве! Ако је хрватима мало Усташтва 20 година послије рата, мени је више него довољно Четништва!!! И замолио бих да барем БН престане ову бандеру називати крст или споменик, јер је увредљиво! То је један обични циркус, маде ин Лакташи. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

22.09.2014 18:24

који идиоти су то Поставили изазивате опет Рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кингстон

22.09.2014 18:45

Срби ста год да ураде то је провокација, немој само да муслимане уврједимо!!! Требали су поставити јос веци и љепси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

22.09.2014 18:47

Наравно да треба скинути ову скаламерију и поставити прави лијепо урадјени освестани ј јос веци крст! Па направити свецаност приликом освестања. Ови кантоналци навикли да само они имају истину па им смета све насе. И јос несто, сто су тако сигурни да цемо им мирно пустити да додју у РС и русе несто насе, имамо и ми ста русити по Сарајеву а сви знамо гдје то води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

22.09.2014 19:06

Цудно,ни полиција а ни власт нису видјели, нити знају тко га је поставио, а одмах су сазнали кад је покусан срусити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.09.2014 19:15

Крст треба да буде симбол вјере и љубави, а не симбол пропале предизборне кампање, пропале власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

22.09.2014 20:49

Све је ово тузна прица а најтузније је то сто некима све смета.Мислим да крст није никакво рјесење и да би Срби требали да виде од муслимана како они стите своје.Колика је Пропаганда била у току рата многи странци незнају да Срби зиве на тим просторима а и Део исламског свијета незели да види реалност.Тако да би крст био у интересу истине и ако мислим да то није рјесење

ОДГОВОРИТЕ
Name

владимир зубер

22.09.2014 21:02

Локални политицари који осудјују постављање споменика нек престану знамо њихово српство у рату како је било.момак сто је русио казе бице мртав или це га срусити,нек се сам убије крста це да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

22.09.2014 21:07

Док је будала, имат це и паметни посла!!! Де нешто паметно и лијепо нека се деси људи моји, мани те се глупости и провокација!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

23.09.2014 03:32

А да ми порусимо све оно њихово у Сребреници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан

23.09.2014 07:46

Немојте стално ширити мржњу треба свачије поштовати доста је било рата који ником добро није донио ,дај да гледамо како да боље да живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ мр Суњиц

23.09.2014 12:38

Толико о толеранцији у бих,једна обицна бандера и смета,немогу да вјерујем да муслимани могу себи да допусте да русе крстове и да се надају да ми њима нецемо вратити истом мјером,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб

23.09.2014 15:18

Са којим циљом је ово постављено и то у по ноћи, само ето нека личи на крст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

26.09.2014 05:11

Само рушити треба да тај толики народ подсјећа на рат идемо напријед не иде се тако у Европу.

ОДГОВОРИТЕ