Ово је најмоћнија ствар у универзуму

Највећа експлозија коју можете да замислите није ни близу ономе шта универзум може да створи. Када звезде 150 пута веће од нашег сунца експлодирају, оне стварају насветлије изворе светла у универзуми и за неколико секунди ослободе енергије колико ће наше Сунце створити током свог целог животног века од 10 милијарди година, пише "Бусинесс Инсидер".

Занимљивости 20.09.2014 | 17:15
Ово је најмоћнија ствар у универзуму

У питању је енергија која је једнака енергији која се налази у 10 трилиона трилиона милијарди бомби од једног мегатона.

Ове експлозије стварају таласе радијације високе енергије, које астрономи сматрају најмоћнијим стварима у универзуму. Притом, ови таласи можда нам онемогућавају да пронађемо живот на другим планетама.

Научници сматрају да нисмо сами у универзуму, али уколико је то тачно, где је тај живот? Једно објашњење би могло да буде да је живот у космосу заиста редак због тога што ови таласи радијације стерилишу космос.

У питању су невероватни налети радијације који трају од неколико секунди до неколико минута, али понекада могу трајати и неколико часова.

На Земљи се гама радијација генерише из радиоактивног распадања елементата и изузетно је опасна за жива бића.

Ове зраке гама радијације – гама налете – ствара најмоћнији тип звездане експлозије, хипернова.

Хипернове представљају спектакуларније верзије нешто познатијих супернова – масивних експлозија светла и енергије до којих долази када експлодира звезда велике масе. Када се то деси, експлозија лансира огромне количине штетне гама радијације у свемир изузетно великим брзинама.

Уколико се наша планета нађе на путу, можемо да се поздравимо са масовним, ако не и комплетним истребљењем. Овакви догађаји би можда могли и да стерилишу свемир.

Притом, уколико су друге планете попут Земље, онда би биле потребне милијарде година еволуције како би та цивилизација стигла до тачке да може да изгради свемирске бродове како би напустила свој соларни систем и кренула у истраживање других светова.

Гама зраци су најсветлији извори светлости у универзуму и први пут су откривени сасвим случајно, на врхунцу Хладног рата. Крајем 60-их година прошлог века, САД су послале серију војних сателита који су имали задатак да посматрају свемир и трагају за остацима гама радијације које би изазвала нуклеарна тестирања Руса. Сателити су пронашли гама радијацију, али од извора удаљених милијардама светлосних година.

Због тога што су толико светли, гама зраке можемо посматрати са изузетно великих удаљености и у свим деловима космоса.

Коментари / 0

Оставите коментар