Додикова кампања и Јавни сервис: Успјех само на малим екранима

Предсједник Републике Српске и владајућег Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик своју вишедневну посјету Руској Федерацији, захваљујући и јавним медијима, настоји приказати изузетно успјешном. Опозиција, с друге стране, посјету Додика Москви сматра злоупотребом, како јавних медија тако и функције ентитетског предсједника, у предизборној кампањи.

Република Српска 20.09.2014 | 07:00
Додикова кампања и Јавни сервис: Успјех само на малим екранима

Након четвородневне посјете ентитетске делегације Руској Федерацији предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је ова посјета била најбоља до сада. Према ријечима Додика, један од циљева посјете Москви био је да овај бх. ентитет задржи партнерство са Руском Федерацијом на међународном нивоу како би могла да презентује своје виђење ситуације у Босни и Херцеговини.

„Дакле, не треба нам подршка Руске Федерације за наше хирове. Нама треба подршка за оно што је реално, а то је провођење међународног мировног споразума који се зове Дејтонски споразум, ономе како пише, а не како га неко тумачи или жели да га тумачи.“

Ентитетски Јавни сервис РТРС свакодневно је врло пажљиво пратио сваки Додиков покрет, а дневници, у којима је већина простора била посвећена овој посјети су почињали овако:

Опозиција у Републици Српској сматра да је на овај начин у предизборној кампањи злоупотребљена не само функција предсједника РС већ и Јавни сервис у којем се није могло чути њихово мишљење. Предсједник ПДП-а Младен Иванић истиче да му је драго што се Додик након више дана чекања успио усликати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

„Евидентно је да је смисао овога искључиво предизборна кампања, да ту нема никаквог договора, да ту нема никакве економске помоћи, да је Додик изборио један комерцијални кредит, врло скуп, од комерцијалних банака и евидентно је да је од тога направљен један спектакл на Јавном сервису. Тај Јавни сервис је иначе средство пропаганде СНСД-а и Додика лично, и то нама није ништа ново.“

Не мислим да ће ово имати било какве посљедице по изборни процес, додаје Иванић.

„Не мислим да ће људи одлучивати по томе да ли је Додик био или није био код Путина. Додик је с Путином био и раније, и Додик ће ове изборе изгубити зато што је економско стање у Републици Српској лоше, што људи не виде никакву перспективу, и у том поразу неће му помоћи ни Путин ни ова посјета.“

Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић каже да нико не може оспорити посјету, међутим, наглашава да је проблем манипулација са садржајем тих разговора што је, каже, лоша порука и грађанима РС и руској администрацији.

„Ова посјета у сваком случају повлачи читав низ питања која се не могу тренутно затворити – она траже одговор у Уставом предвиђеној процедури – а генерално, мој утисак је ова посјета темпирана и прављена искључиво из потребе да се створи нека врста политичке подршке или креације јавног мнијења да Додик има један монопол политичке подршке у круговима званичне руске администрације, што апсолутно није тачно. Ја сам имао прилике да разговарам са званичницима руске администрације, и мени су пожељели срећу на овим изборима, иако ја представљам једну малу странку. Они пожеле срећу на изборима свакоме, па што не би Милораду Додику? Они имају потпуно избалансиран однос према свим актерима на изборима и они ће сарађивати са свима који на овим изборима побиједе, био то Додик или било ко ко се не зове Додик.“

Однос ентитетског Јавног сервиса према опозицији нас не чуди, јер се на његовом челу налази човјек који је био шеф кабинета премијерке Жељке Цвијановић и предсједника Милорада Додика, каже Чавић.

„Једино треба некога да чуди што 45 минута преносе њихову прес конференцију. А то је приватна телевизија Додика и Жељке Цвијановић.“

Тезу опозиције да РТРС фаворизује у изборној кампањи владајуће странке потврдио је и Раденко Удовичић из сарајевског Медија плана, који се бави мониторингом изборне кампање.

„РТВ Републике Српске, Дневник, када гледате и када спојимо СНСД, Владу РС и функцију предсједника РС, ви видите скоро 80 посто политичких субјеката, то су власт и СНСД.“

Економиста Дамир Миљевић такође сматра да је посјета делегације РС била само у функцији избора „...с обзиром на то да је резултат посјете нови кредит код руских комерцијалних банака Републици Српској, и да поред тога ништа друго озбиљно није урађено, осим што су очито нарушени избалансирани односи које Србија покушава цијело вријеме да задржи између Запада и Руске Федерације.“

Извор: РСЕ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ацо

20.09.2014 05:27

Читава Додикова кампања са "блазеним" осмјехом на плакатима је толико смијесна да само луд цовјек мозе повјеровати у "благостање" које сервирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша ЧЧовић

20.09.2014 06:18

Узалуд труд, џаба му све. Народу је доста Додикове шупље приче. Само будала може опет да повјерује Милораду Додику и само луд човјек ће опет гласати за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛУТИН родјени Семберац

20.09.2014 06:47

Мозете да му пљунете под прозор.Кад побједи опет на изборима затворице БН телевизију.Ајмо Миле председнице до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицвара

20.09.2014 06:48

Излобиран састанак а његов садржај је и самог Путина изненадио, Додик је примљен нешто као неки страни привредник, у том стилу, тај дан је Путин имао више оваквих сусрета,то је било као пред докторском ординацијом, кад је Додик изашао Путин је наредио својој служби: СЛЕДЕЋИ !! :-))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.09.2014 07:05

Несхвтљиво је да се посјета предсједника РС на овај начин минимизира. Оволико упирање вашег портала да ову посјету сведете на најнижи ниво говори све о вама као и БН ТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вулекс

20.09.2014 07:11

Укључи мозак искључи РТРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагарин

20.09.2014 07:23

Ваши миљеници СДС и њихов вођа Босић неби могли доћи код Путина ни за светлосну годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажи лаго

20.09.2014 07:44

Увијек је и лагао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕКОВИЦИ

20.09.2014 08:00

ЗБОГ БН телевизије морам гласати ЗА ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хладна вода

20.09.2014 08:10

Зна Додик о каквим бираце се ради и зато он ово све овако ради а тосу они бираци који га слусају и гледају док има наступе са оркестром испд сатора са пјесмом ..(Немозе нам нико ниста јаци смо од судбине) итд .Мислим да је сам себи судбину скројијо а и онима који га бирају зато је у ситуацији у каквој јесте и он и његова саторска публика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

20.09.2014 08:16

Само напријед предсједниче,идемо до побједе Додик и Цвијановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рора

20.09.2014 08:28

Дно дна па кандидаткиња за скупстину рс из козарске дубице на представљњу кандидата казе да је заврсила правни факултет правосудни смјерр мозес мислити гдје га је заврсила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

20.09.2014 09:29

Ово је само још једно просипање магле свршеног средњошколца бањалучке пољопривредне школе... Да незаборавим, отац му ја касније купио диплому Факултета политичких наука и тако Додик против своје воље постаде академски грађанин...Вјероватно је био лош ђак. Зато сада са кумом Будом, заједно сатиру школу у коју су ишли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

20.09.2014 09:47

Са Додик Милорадом, нема никаквих промјена! Њега се овај народ под хитно мора ријешити. Ако се случајно деси да продје Милорад Додик а не Тадић, Савез за промјене треба да се захвали народу на указаном повјерењу на изборима за Парламент и не прихвати се власти! То предлажем Младену Босићу. Значи, да поновим, ако Додик Милорад опет неким случајем буде изгласан од овог овако неписменог народа, или ако избори буду намјештени, одустаните од позиције предсјесника Владе и нека Савез за промјене одустане од свог учешћа у Скупштини РС. То унапријед саопштите овом народу који је овакав какав је. Па нека се опредијеле како год хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.09.2014 10:15

Анализирајте фотографије са ове посјете и свих осталих Путинових састанака, на сајту се види да се ни са ким није састајао у оваквом простору. Путин није давао изјаве након састанка, а Милорад не престаје. Да ли је Жељка ишта проговорила на том састанку или отишла само да се слика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба боље

20.09.2014 10:21

унистио нас је,опљацкали његови полтрони,задузили,приватну дрзаву направили.јасно је народу све.дзаба му сликања и смуцања по кабинетима.да има ста да казе и понуди народу ишао би међу народ,а не би прјјетио и вријеђао.Кити се туђим перјем тако јефтино,Русима је свеједно са свима ће сарадивати исто.а он се хвата за ту сламку и све је провидно,јадно и јефтино,свима је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

20.09.2014 10:33

Додиков састанак са Путином је вјетар у ледја Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

20.09.2014 10:38

Какав Додик нигдје везе ја нећу гласати за њега све да се састао са мојим ћаћом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

20.09.2014 10:42

РЕПУБЛИКА ЈЕ АПСОЛУТНО ПРИВАТНА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈОМ "КОМАНДУЈУ" МИЛЕ И ЖЕЉКА И НИКО ВИСЕ.... НЕБОЈША И ИГОР СЛУЖЕ САМО ЗА СЛИКАЊЕ И ДА ЗАУЗМУ МЈЕСТО НА ПЛАКАТИМА...СНСД ЈЕ ПРЕДУЗЕЦЕ ЈЕДНОГ ЛИЦА КОЈИМ БУКВАЛНО РУКОВОДИ ТЗВ МЕДЈУНАРОДНИ СЕКРЕТАР...ОСТАЛИ СУ РОБОВИ... ДРАГИ БОЖЕ СТА СЕ ДЕСАВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ЗБОГ ЧЕГА СМО ЈЕ СТВАРАЛИ ДА СЕ НАША ДЈЕЦА ИСЕЉАВАЈУ И ДОЛАЗЕ НА ЗАПАД КАО ДА СУ ПОРИЈЕКЛОМ ИЗ КАМЕРУНА... ЉУДИ ОВУ ОРГАНИЗАЦИЈУ МОРАМО ЗАУСТАВИТИ И ЗАБРАНИТИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

20.09.2014 11:13

Гастарбајтер остави ти Републику Српску нама који живимо у њој.Од твоје бриге и љубави из даљине ником никакве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

20.09.2014 13:26

ЗА УНУ; ПА СТО УНА НЕ УЦИНИТЕ ОНДА НЕСТО, НЕЦЕТЕ ВАЉДА ДА ТВРДИТЕ ДА ЈЕ ТА ТАЈКУНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЈЕДНОГ ЛИЦА МОЗДА НАПРАВИЛА НЕСТО ДОБРО, ОСИМ СТО СУ "СЛУПАЛИ" ОСАМ ГОДИСЊИХ БУЏЕТА, ВИСЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА ГОТОВИНЕ ИЗ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ И ДОДАТНИХ КРЕДИТА ОКО 2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА У ГЛУПЕ И НЕПОТРЕБНЕ ПРОЈЕКТЕ ТАЈКУНСКИХ ПРЕДУЗЕЦА КОЈИ ПРИПАДАЈУ ИСТОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ, ОСИМ УНА АКО НИСТЕ МОЖДА ЈЕДНА ОД РОБИЊА ТОГ СИСТЕМА... ОНДА ВАС НАЖАЛОСТ ПОТПУНО РАЗУМЈЕМ ЈЕР НИСТЕ СЛОБОДНО ЉУДСКО БИЦЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

20.09.2014 16:27

ГАСТАРБАЈТЕР, СВЕ СИ У ПРАВУ. КАД ТИ ТО КАЖЕ ОКО СОКОЛОВО, ОНДА ЈЕ ТО ТАКО И НИКАКО ДРУГАЧИЈЕ! Уно, ти се извини ГАСТАРБАЈТЕРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

21.09.2014 12:04

Око соколово кладим се да не видиш прста пред носом.

ОДГОВОРИТЕ