Ердоган тражи "договор двије државе" на Кипру

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је током посете самопроглашеној држави Северни Кипар да ће Турска признати само такав споразум за поновоно уједињење Кипра према коме би отцепљени кипарски Турци били признати као једнак партнер у федерацији са медјународно признатим грчким делом Кипра.

Свијет 02.09.2014 | 11:00
Ердоган тражи "договор двије државе" на Кипру

Кипар је подељен 1974, када је Турска окупирала северну трећину острва, након што су присталице уједињења те земље са Грчком извршиле државни удар, преноси АП.

Декларацију о независности кипарских Турака је признала само Турска, која на северу острва има 35.000 својих војника.

Мировни преговори измедју Кипра и његовог отцепљеног дела су отпочели фебруара ове године, али засад у њима нема неких помака, измедју осталог и због става званичне Никозије да не призна равноправност турске стране, јер би тиме била дата легитимност стању оствареном силом оружја.

Ердогану је посета Кипру прво путовање изван земље откако је прошле недеље свечано проглашен за новог шефа државе. Северни Кипар је традиционално прва дестинација сваког новог турског председника.

Не очекује се да ће Ердоганова посета дати нови подстицај уједињењу Кипра.

Он је јуче разговарао са Дервишем Ероглуом, лидером Северног Кипра.

"Ми не можемо да заборавимо на Кипар", рекао је нови турски председник.

"Као и Турска, и Грчка би, као земља гарант, требало да испуни своје обавезе", истакао је Ердоган и поручио да, ако свако испуњава своје дужности, кипарско питање може да се реши веома брзо.

Ердоган је обећао да ће на овонедељном самиту НАТО у Велсу, као и на отварању Генералне скупштине УН касније овог месеца разговарати о кипарском питању.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

02.09.2014 09:38

Треба Ердоган са својим фанатицима да напусти Кипар који су окупирали силом,па тек онда преговарати

ОДГОВОРИТЕ