Истина коју модна индустрија крије од нас

Многи модни брендови нас свакодневно обасипају новим моделима, трендовима, саветима у вези са одевањем, док за то време крију оно што нас се, заправо, много више тиче. Изненадићете се шта све модна индустрија крије од нас.

Мода и љепота 31.08.2014 | 17:18
Истина коју модна индустрија крије од нас

Модели се дизајнирају тако да се већ након месец дана осећате "ван тренда".

Некада давно, постојале су само две модне сезоне: пролец́е/лето и јесен/зима. Сада се нешто ново појави сваког месеца! Циљ - да потрошачи купују што више и што брже. Елизабет Клајн у својој књизи "Претерано" пише:
"Шокантно је висока цена јефтине моде. У 'Зарине', продавнице на пример, нови модели стижу два пута недељно. Исто важи и за 'Х&М', 'Топсхоп'. Ови последњи, на свом сајту недељно објаве и 400 нових стилова одевања! Њихов модни календар је подешен тако да се купци брзо осећају демоде".

"Попусти" нису баш попусти, мада ово и није нека новост.

"Да ли знате да многи модели које купујемо у аутлет продавницама, никада нису ни били у редовној продаји? Често се ради о комадима који нису ни направљени у фабрикама у којима се шије остатак колекције", пише Џеј Халстеин у књизи "Мyтх оф тхе Маxxиниста". Реалност је, пише у књизи, да се у већини аутлета продаје роба лошег квалитета на коју су само налепљене етикете популарних брендова.

Да ли знате колико има олова и других опасних хемикалија у одец́и коју носите?

"Њујорк тајмс" пише, према подацима Центра за заштиту животне средине, да многе модне куће и даље продају моделе загађене оловом, пре свега ташне, каишеве и ципеле, без обзира на то што је још пре неколико година законом прописано колики проценат тешких метала је дозвољен у модној индустрији.

Акумулација олова у организму је веома опасна, пре свега за труднице и плод, а изложеност олову је такође повезана са вишом стопом неплодности код жена, повишеним ризиком од срчаних напада, можданих удара и високог крвног притиска. Олово је, поред пестицида и инсектицида, окидач за канцер и многи научници се слажу да не постоји безбедан ниво олова у нашој гардероби и модним додацима.

Бачена одец́а загађује околину.

Велики популарни брендови производу стотине милиона одевних комада годишње, а просечан Американац, на пример, за 12 месеци баци преко 68 килограма гардеробе. Не ради се о одећи која се донира у добротворне сврхе, већ баш о оној која заврши на депонијама.

С обзиром на то да је вец́ина направљена од синтетичких, нафтних влакана, потребне су децење да се та одећа распадне.

"Приликом куповине хаљине, ви је видите само како у њој играте на забави у суботу увече, а не као нешто што ће једнога дана бити ђубре које загађује околину, често исто колико и најлон кесе", упозорава Симон Колинс, декан катедре за моду на Парсонс школи за дизајн.

Волите децу? Онда ово морате да знате - вез, шљокице и слични ситни детаљи на вашој гардероби, углавном су плод дечијих руку.

Процењује се да у модној индустрији ради од 20 до 60 одсто деце, често уколико и њихови родитељи код куће шију за неки бренд.

Иако постоје машине које се могу користити за пришивање шљокица и сличних детаља, оне су скупље него дечије руке. Мало је вероватно да ц́е фабрика у иностранству инвестирати у опрему, нарочито ако се ради о
одећи намењеној за брзу продају.

Истраживање је показало да милиони сиромашних људи, укључујући и њихову децу, погрбљен и слабо плаћени, шију у својим кућама за велике брендове, пише "Хафингтон пост". Они живе од данас до сутра, а плаћени су много мање од хаљине која виси у нашем орману.

Како постати свестан потрошач?

Купујте мање, ређе. Боље је да имате једну скупљу хаљину провереног дизајнера, него неколико јефтиних, из аутлета. Научите сами да шијете, да украшавате или преправљате гардеробу коју већ имате.

Коментари / 0

Оставите коментар