Суд позвао покојника да се јави без одлагања!

Основни суд у Вишеграду позива особу која је умрла да се без одлагања јави у суд!

Република Српска 30.08.2014 | 12:04
Суд позвао покојника да се јави без одлагања!

Ово је садржај огласа објављеног у "Службеном гласнику РС" број 75 од 26. августа 2014. године, у вези с ванпарничним поступком који води судија Зијад Салић, а који је покренуо Јусо Парабућа ради утврђивања смрти Низије Парабућа из Вишеграда.

"Позива се умрла Парабућа рођена Пољо Низија са посљедњим пребивалиштем у Црном Врху, општина Вишеград, рођена 1.5.1910. у Црном Врху од оца Хамида и мајке Изе, а која је умрла 2.5.1992. да се без одлагања јави Основном суду у Вишеграду", наводи се у огласу Суда.

Даље се тражи од особа које знају нешто о несталој или њеном животу да се јаве без одлагања Суду.
"Уколико рок од 15 дана од објављивања огласа протекне безуспјешно, Суд ће донијети одлуку по приједлогу о утврђивању смрти", навели су на крају огласа.

У Суду истичу да оглас јесте можда мало необичан, али да се ради о уобичајеној процедури када се не зна да ли је особа заиста умрла.

Судија Салић нам је појаснио да ако особа није уписана у матичну књигу умрлих, родбина тражи да она буде проглашена умрлом да би се спровео оставински поступак.

"Уколико особа није проглашена умрлом редовним путем код матичара, онда то рјешава суд. Онда се по Закону о ванпарничком поступку у 'Службеном гласнику' морају позвати особе које евентуално знају нешто да се јаве и ако је особа жива да то јаве суду и да пруже доказе. Ако се покаже да је особа жива, онда се поступак обуставља", објаснио је он.

Додао је да ако се нико не јави, онда се утврђује и доказује њена смрт и доноси рјешење које се проводи кроз матичну књигу умрлих.

"Онда насљедници могу да наслиједе имовину, ако је покојник имао имовину, и проглашавају се законским насљедницима", навео је он.

У "Службеном гласнику РС" истичу да они не мијењају садржај огласа који им долазе у редакцију.

"Ми провјеримо текст, наши лектори га прегледају и исправе граматичке грешке, а садржаје текстова ми не мијењамо", нагласили су у "Службеном гласнику".

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јадна нам мајка.

30.08.2014 10:33

Такво је насе судство,због Додика и покојници немају мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

30.08.2014 14:35

Каква власт-такво судство,и једно и друго наопако.

ОДГОВОРИТЕ