Најпрљавија предизборна кампања

Више стотина хиљада марака биће потрошено и за ову предизборну кампању у БиХ која званично почиње 12. септембра. Многи вјерују да ће ово бити једна од најпрљавијих кампања до сада.

Босна и Херцеговина 27.08.2014 | 10:31
Најпрљавија предизборна кампања

Као и пред сваке изборе групишу се страначке снаге како би се распоредило на којим “фронтовима” дјеловати, односно гдје вриједи уложити новац за придобијање гласачког тијела. Ове године кампања је почела раније него икада, с обзиром да се у борбу за сваки глас ушло одмах почетком године.

Оно што је сигурно је да ће милиони марака бити потрошени на предизборну кампању иако дио јавности сматра да ће, због свеопште кризе, тај износ бити нешто нижи него у ранијим изборним циклусима.

 Аналитичар, професор Пејо Гашпаревић, каже да се може очекивати да предизборна кампања буде нешто сиромашнија у материјалном смислу. „Ово су први избори након прошлогодишњег пописа становништва гдје се према прелиминарним подацима 95 одсто изјаснило по националној опредјељености. Иначе не очекујем да ће кампања али ни резултати избора ништа спектакуларно донијети”, каже Гашпаревић.

Кампања и званично почиње 12. септембра и након што Централна изборна комисија БиХ закључи бирачки списак 28. августа, биће објављен број бирача за сваку изборну јединицу. На основу тога, биће познато и колики износ средстава политички субјекти могу потрошити на финансирање предизборне кампање. Судећи према досадашњим изјавама представника појединих странака, тај износ не би требао прелазити пола милиона марака, када је ријеч о већим партијама, док ће оне мање, утрошити између 100.000 и 300.000 марака.

Ове године изборе ће обиљежити једна новина када је ријеч о невладиним организацијама и њиховом праћењу цијелог тока избора. Седам невладиних организација из БиХ, организовало се у коалицију “Под лупом” која би требала надгледати ток избора. Вехид Шехић испред “Форума грађана” Тузла, једне од НВО која је дио коалиције, каже да је овога пута ријеч о организованом праћењу избора на преко 1500 бирачким мјеста са 3.000 посматрача како би се превентивно дјеловало на све оне који желе да злоупоријебе изборни процес: “Пракса показује да се у изборном периоду увијек распирује страх код других и другачијих, чиме долази до хомогенизације бирача.

Циљ је да покушамо свести на минимум изборне преваре које су евидентне у изборном процесу у БиХ, а након тога да сачинимо извјештај о спроведеним препорукама као би створили претпоставке да резултати избора буду воља грађана, а не да се она конституишу по вољи политичких субјеката”.

Што се тиче саме кампање, у невладином сектору ни ове године не очекују ништа спектакуларно, изузев као и ранијих година мноштво шатора, отварање сеоских путева, мостова и других активности које би могле да привуку грађане.

“Не очекујем ништа посебно, чак очекујем прљаву предизборну кампању, с обзиром да су ово специфични избори јер су сви у власти и сви у опозицији“, каже Шехић и додаје: „Очекујем да ће се кампања окренути ирационалном а не оном што нам је потребно а то је стварна изградња мира, демократних стандарда. Међутим политичке парије на ово немају одговор тако да ћемо бити ускраћени за њихов истински програм”.

Међутим, оно што је опасно у овој предизборној кампањи је рањивост становништва, посебно оног који је поплављен претходних мјесеци. Управо због тога актуелна власт, сматра јавност, неће презати од искоришћавања управо те ситуације како би се додворила грађанима и кроз пројекте који су већ планирани у циљу обнове поплављених подручја то представити као успјех одређене политиче партије.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

30.08.2014 07:12

Најпрљавија предизборна кампања.Има ли,иста, цисто и транспарентно у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ