Политичари “сакрили“ личну имовину

Читање и увид у имовинске картоне свих кандидата на предстојећим октобарским изборима нису више могући на интернет-страници Централне изборне комисије БиХ. Сада су ти подаци заштићени Законом о заштити личних података БиХ, а који су наравно усвојили исти политичари који излазе на овогодишње изборе.

Босна и Херцеговина 25.08.2014 | 20:35
Политичари “сакрили“ личну имовину

Тако су се након неколико година политичари изборили за то да им „обични грађани“ не гледају и броје имовину коју имају и коју пријављују.

Ово је одрађено под изговором да грађани гледају имовину и оних који су изабрани на изборима и оних који нису. Па у страху од могућих криминалних дела према онима који имају велика богатства политичари су затражили да се подаци не стављају на сајт.

То им је наравно и допуштено.

Сада због овог закона сви који желе да имају увид у имовину политичара морају упутити мејл ЦИК БиХ у којем образлажу зашто желе да виде имовински картон неког од политичара. Овакав принцип важи и за грађане и за новинаре.

Бројање милиона марака, станова, кућа, викендица, сада ће бити доступно пре свега само новинарима јер тешко ће грађани, а поготово они који не живе у Сарајеву где је седиште ЦИК БиХ, тражити допуштење да прегледају податке о имовини својих вођа.

Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ, каже да је довољно мејлом да се обрате сви заинтересовани и да ће врло брзо бити услужени.

Према њеним речима материјали се након одобравања дају на увид у просторијама ЦИК, али није дозвољено њихово изношење, већ се могу само преписати.

“Све што имамо од имовинских картона је доступно али пријаве још стижу. Рок је био до 23. августа. Због закона о заштити личних података БиХ имамо овакву ситуацију. Ми смо имали судски процес са Агенцијом за заштиту података јер су тражили да не објављујуемо податке, и ми смо изгубили и сада поступамо по закону. Али, због Изборног закона БиХ, који прописује да јавност мора имати увид, ми то радимо на начин да након захтева одобравамо увид у имовинске картоне. Ту ће предност имати новинари јер ће они даље преносити информације јавности”, појаснила је Пирићева.

Овакво понашање политичара само још једном доказује да они прво мисле на себе па онда на грађане, каже Тања Топић, политички аналитичар.

“Наравно да грађани желе да виде шта то имају политичари јер није тајна да они зарађују највише новца и да је већ годинама политика најуноснији бизнис у БиХ. Сада одлуком да ускрате увид грађанима у своју имовину јасно показују да више не желе да грађани гледају шта они имају. Да ли је то од страха да ће грађани престати да гласају за њих кад виде милионе на рачунима и виле које поседују, није искључено”, истиче Топићева.

Када се говори о подацима који се налазе у картонима, њих ЦИК БиХ не проверава тако да остаје увек могућност малверзација.

“Ми то не проверавамо. То је на новинарима”, изјавила је Пирићева.

Занимљиво је такође и да су ову одлуку донели исти политичари који не желе да им се у имовину „гледа“.

“Грађани су бирали те политичаре, а они су им јасно ставили до знања шта мисле о њима. Сада је ред на грађанима да на изборима покажу шта мисле о политичарима и њиховим потезима”, рекла је Тања Топић, политички аналитичар.


Извор: Новости

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ТНТ

25.08.2014 06:28

Какве користи и да је доступан и да није ???То је народе само фарса !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

25.08.2014 06:31

Народ треба да види колико је ко узео од народа и ставио код себе. Ајмо снсд, показите цисте руке! Колико је пара отисло на воцњаке, станове, куце и аута?? Вец видим како це снсд да да лазне информације. Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лидер

25.08.2014 06:37

Неки политицари имају легалну имовину а неки не. Занимљивије би било да органи гоњења открију колику имовину имају бизнисмени који политицаре финансирају и који су пуно моцњији од лидера који лапрдају пред камерама оно сто им ти исти бизнисмени напису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

25.08.2014 07:06

Тајкунска власт у БиХ кроји законе према себи, ваља сакрити од очију народа истину, а истина је јако болна за тај исти народ: све су опељешили до чега су се дотакли, свукли народ до просјачког штапа, а своје џепове напунили да им може бити и праунучадима. Све покрали, почев од народних пара, преко економије, шума, ваздуха, све институције у милионским губицима, сад то треба сакрити да се народ покуша још једном обманути. Народе, памет у главу, још један њихов мандат значи: помријећемо од глади, а то они и хоће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

25.08.2014 07:13

То сто Додик и остали ратни профитери имају од имовине у земљи је само 1% од њихове укопне крадје за свих ових 25год колико траје пљацка и прогон Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

25.08.2014 07:23

Има се мозе се.Паре су у свици,нека их мнозе се.А народ нема ста да једе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

25.08.2014 07:24

Има се мозе се.Паре су у свици,нека их мнозе се.А народ нема ста да једе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

25.08.2014 07:25

Видјели су да су се избламирали са подацима па брже боље сакрили поново...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.08.2014 07:54

Зато у октобру опет гласајте за њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенкова

25.08.2014 07:59

Овдје народ нетреба дасе буни,јер народ имје дозволијо да имају то сто имају........народ ће и даље да гласа за такву политику,јер очито незна за боље..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

25.08.2014 08:47

Треба ли се " помоћи наш тузлански зет " Никола Шпирић мало ? Оженио сестру од пјевача Неџада Салковића , ето један податак да се зна , а овамо све " велики заштитници националних интереса " !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аглаја Ивановна

25.08.2014 08:54

Чуј "заштита личних података"?! Какви твоји црни лични подаци ако хоћеш да будеш предсједник, премијер, министар и слично? Ја, као грађанин, имам право да знам СВЕ о теби - који број ципела носиш, шта вечерас, које књиге читаш, а да не причам о имовини коју имаш. Тако се то ради у демократским земљама. А ако им се то не допада, нека изаберу неко друго занимање и нико им то неће тражити. Овде је проблем што не знају како да оправдају то што имају, не могу баш рећи - покрали смо вас, па зато имамо три куће и два стана, па онда усвојили овакав закон. СРАМОТА! Смјена власти под хитно, па ћемо тек тад видјети шта у ствари све имају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо 2

25.08.2014 09:17

Цуј сакрили, немогуце, Европа је толико против опраних пара и како то дозволи, па све у договору. Народе за себе и своје гледај, њихова дјеца имају све, запослени у заједницке интитуције, а овамо мазу оци вликим српством, босњаством, хрватством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.08.2014 09:48

Људи немојте да на нас заваравају. Сваки из ужег руководства СВСД-а има преко милиона. Милокрад ако је пријавио 1,5 има бар 4. Ваљда га срамота па мора нешто да пријави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

25.08.2014 10:00

ВОЛИО - ВОЛИО - ВОЛИО БИХ ДА ЦУЈЕМ БАРЕМ ЈЕДАН (НЕ МОРА БИТИ ДОБАР) РАЗЛОГ ДА ГЛАСАМ ЗА ОНОГ ПОЛИТИЦАРА ИЛИ СТРАНКУ КОЈА НЕЦЕ ДА ОБЈАВИ ЛИЦНЕ КАРТОНЕ СВОЈИХ КАНДИДАТА!!!!!! ЦИМЕ ЦЕ ЗАОКУПИТИ МОЈУ ПАЗЊУ НА ИЗБОРИМА, А ДА НЕ ПИТАМ ЗА ПОРИЈЕКЛО ЊИХОВЕ ИМОВИНЕ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

25.08.2014 12:28

Људи, могу они да крију податке из имовинских картона колико год хоће, нисмо ми слијепи да не видимо њихову имовину и колико су нам украли. Овдје је битно да поред тих лопова ипак постоје часни и одговорни политичари који смију јавно да прикажу своје имовинске картоне. Па сви знамо да је Основни суд у Бањој Луци тражио те информације од Босића, Тадића и Говедарице и сви знамо да су их одмах ставили на располагање. Тадић је такође у свим медијима објавио шта све посједује када се кандидовао за предсједника РС. Па ви сад одлучите за кога гласати, за лопове или за поштене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

25.08.2014 13:10

ЛОПОВСКА ПОСЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИкола_исток

25.08.2014 15:50

Да правосудни и истражни органи нису под утицајем владајуће екипе све би било јасно и све би се знало ...

ОДГОВОРИТЕ