За Шпирића БиХ нема перспективу

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ у наредних 10 година не види као земљу која има перспективу.

Босна и Херцеговина 01.08.2014 | 08:45
За Шпирића БиХ нема перспективу

"Гледајући глобално, све што се дешава - проблем Украјине, поход према Бјелорусији, покушај преуређења арапског свијета, не видим да БиХ има перспективу", рекао је Шпирић.

Он је  рекао да у региону многе ствари још нису ријешене и зато је БиХ и даље полигон за пројекте ван БиХ.

"БиХ је земља која, нити смије напредовати, нити назадовати. Она је земља коју је `заробио` глобални концепт. Када тај концепт уреди свијет около, онда ће, вјероватно, понудити рјешење и за БиХ", рекао је Шпирић.

Говорећи о посљедњој анализи Међународне кризне групе да би БиХ требало организовати као три ентитета, Шпирић је оцијенио да је то већ помало касна реакција.

"Мислим да је боље било да се иде са тезом уније три републике и то би Сарајево требало објеручке да прихвати да би спасило БиХ. Бојим се да ће већ за три године Међународна кризна група констатовати да `мачка и миш не могу да станују заједно` и да је мирно раздружење једино рјешење", каже Шпирић.

Он је истакао да дипломатски инцидент предсједавајуће Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је одбио да се састане са нерезидентним израелским амбасадором Давидом Коеном, представља упозорење и Србима на овим просторима да имају што мање буде размирица унутар српског корпуса.

"Готово је сигурно да ће преуређење арапског свијета под утицајем радикалног ислама закачити и БиХ. У том смислу мислим да су те изјаве погубне. Оно што мислим да хоће Изетбеговић, а нажалост и дио међународне заједнице, јесте да на предстојећим изборима обезбиједе избор `3 у 1` - да буду три члана Предсједништва БиХ, али да буде издвојен лик Бакира Изетбеговића. Дакле да сви говоре као Изетбеговић", каже Шпирић.

Он оцјењује да је то, заправо, упозорење за Србе, јер бошњачка коалиција "Домовина" која наступа у Републици Српској, како је рекао, има намјеру да у политичком смислу буде деструктиван фактор у Српској.

"Нажалост, на ту коалицију `Домовина` се пеца наша опозиција. Пред ове изборе ћемо имати ситуацију да ће бити борба за Републику Српску коју предводи СНСД са Милорадом Додиком, и борба за власт коју предводи Коалиција `Савез за промјене`, потпомогнута коалицијама `Отаџбина` и `1. март`", рекао је Шпирић.

Он је упозорио бираче да само људи који имају јасну и издржљиву политику могу да направе државу, а то морају да препознају сви који јуришају на власт.
"Још дуго ће се овдје водити политичке битке да би се стабилизовала Република Српска", каже Шпирић.

Шпирић је истакао да се највећи дио средстава прикупљених на донаторској конференцији прошлог мјесеца у Бриселу за санирање посљедица поплава односи на кредите и додао да нема много грант средстава.

"Не мислим да се ту ради о неким кредитима под посебно повољним условима. Те процедуре су стандардне", рекао је Шпирић и додао да је управо из буџета БиХ издвојен највећи грант - око седам милиона КМ.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ донио одлуку да 10,1 милиона КМ дозначи на рачуне солидарности у омјеру по 49 одсто ентитетима и два одсто Брчко дистрикту.

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

папагај

01.08.2014 06:50

Није БиХ као Шпирић, да може пресвлачити кошуље (мијењати странке). Босна је и горе политичаре наџивјела, а да неће ове попут шпирића и његових страначких колега. Шпирић их има највише, јер нема странке у којој није био...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

01.08.2014 06:50

Реци ти нама Никола мало висе о својој будуцности.Кад имас способност да гатас како це бити са дрзавама гатај нам мало ста це бити са Додиком и његовом друзином у коју и ти спадас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ас

01.08.2014 06:53

Ти си Никола био и комуниста па онда четник у радикалима па си опет у СДС и на крају демократа код Милета.Код њега мораш по своје мишљење јер свога немаш. Што не даш оставку или се повучеш са државне благајне кад нема перспективе? Ти као државни министар са платом 7-8 000 КМ,службеним аутом,пратњом, привилегијама, путовањима, дневницама, управним одборима... не радиш у интересу државе коју као представљаш а није ти било боље ни у мајкиној утроби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пад резима

01.08.2014 07:18

Па осам година си на будзету Босне и крадес гдје стигнес. Направио си царство украденим парама, преко Савјета министара, УИО, па зенине фирме преко које сте од српских сума узели милионе на увозу трактора. Да не набрајам даље гдје си све крао лопове. Мјесто ти је у затвору са Бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој спиро

01.08.2014 07:24

да такви као ти нису водили ову дрзаву у задњих 10 година и да је нису похарали цега су год дохватили а да смо којим слуцајем били у рукама јапанских или њемацких водја ово би била рајска дрзава а не легло криминалаца са једне и опљацканог и осиромасеног народа са друге стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

01.08.2014 07:27

Таман Никола имас времена да науцис арапски језик. Познавајуци твој нацин рада вјероватно цес по доласку арапа на ове просторе и ти преци на ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

01.08.2014 07:40

Додик и његови клонови нека казу ста це се јести у РС за десет година колики це бити БМП ста нуде младима итд Та политицка криминална организација фата поене код мајмуна бице БиИХ неце бити БИХ јебала их БИХ СТА ЦЕ БИТИ СА НАМА? Багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

01.08.2014 07:49

Ти ћеш водити политичку борбу за Републику Српску...?! Највећи си криминалац на Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

01.08.2014 07:49

Свака цаст е ово је пука истина ово треба похвалит ста је изњео само сто се Босњаци боје истине али кад тад стици це их

ОДГОВОРИТЕ
Name

лицемјерје

01.08.2014 07:50

Врхунско је лицемјерје прижељкивати нестанак државе која те богато награђује за нерад и јавашлук. Овако се нису понашали ни југословенски политичари пред распад СФРЈ. Шпира и компанија из свих странака на власти би требали бити захвални Босни и Херцеговини и свако јутро слушати њену химну, шта им је све та држава дала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАЈА МГ МИНД

01.08.2014 07:59

СТА МИСЛИС ИМА ЛИ ТРЗНИЦА ПЕРСПЕКТИВУ??? Видјецемо послије октобра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.08.2014 08:16

Да сутра РС постане независна држава, теби, Милету и кумовима не би било никада боље него што је сада. Сад можете не радити, красти, узимати и шаком и капом, те све правдати "борбом изнутра" да се БиХ прикаже неодрживом. Овце су вас досада слушале, видјећемо како ће бити даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

а СНСД има?

01.08.2014 08:22

Овом из уста говори Додик.СНСД посто нема ста понудити за изборе иде на карту прице о угрозености,немогуцности зивљења у БИХ,прице о референдуму,зала за Великом Србијом...Докле?Ал од тога се не зиви,то је супља прица.Ови из СНСД сви до једног исто прицају по инструкцијама великог водје.А ста је са запосљавањем,здравством,борбом против криминала,непотизма,изградњом инфраструктуре,цивилном заститом,реформом пензионог фонда,равномјерним развојем РС?...о томе ни ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.08.2014 08:27

Има це СИПА перспективу када Тузиластво Босне и Херцеговине прикупи доказе од Цаусевица,овог Дјурица сто се предао прије неки дан,Цветиновица па кад им се придрузис у затвору

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

01.08.2014 08:36

Најбоље би било да Спиридон узме сефа за руку и одмах крену ка Фоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здрав разум

01.08.2014 09:05

Човјек говори истину. Зна Шпирић већ одавно да БиХ нема перспективу. Зато је на вријеме покуповао некретнине ван БиХ. Беч, Београд, Нови Сад, Будва....Тамо је већ измјестио своју дјецу.А од чијих пара је све то покуповао "Квази Професор", е о томе ће се ваљда једног дана позабавити неко тужилаштво. Већег лицемјера и шупљатора није мајка родила. Ал није свјестан да нису сви имбецили и луди да може својим шупљим причама бацати народу прашину у очи.Од буџета не перспективне босне што директно што индиректно Професор узима мјесечно око 10.000,00КМ. Из буџета БиХ је направио кућу у Дрвару па и раднике плаћо из средстава резерви буџета БиХ.Он прича о вехабијама ха,ха,ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

01.08.2014 09:20

ОДЛУКУ О ИНТЕРВЕНТНОМ КОРИШЋЕЊУ СРЕДСТАВА ТЕКУЋЕ БУЏЕТСКЕ РЕЗЕРВЕ Члан 1. (Предмет Одлуке) Одобравају се средства за интервентно коришћење текуће буџетске резерве Буџета институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2014. годину, у износу од 500 КМ Удружењу грађана Омладинска радна бригада "Брезански рудари" из Брезе за подршку реализације пројекта Слет бригадира "Бреза 2014". Члан 2. (Надлежност за реализацију) За реализацију ове Одлуке задужено је Министарство финансија и трезора Босне и Херцеговине у складу са Законом о финансирању институција Босне и Херцеговине, а уплату ће извршити на жиро рачун Удружења 3385802225581653 код Уникредит банке. Члан 3. (Ступање на снагу) Ова одлука ступа на снагу даном доношења и објављује се у "Службеном гласнику БиХ". Број 01-50-3-3879-2/14 17. јула 2014. године Сарајево Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Др Никола Шпирић, с. р.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

01.08.2014 13:49

Онај који најмање има перспективу је баш Никола Шпирић. након Октобра, престаће се кесити сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

02.08.2014 12:15

Пази овог,цовјек 8 година убира високу плату,возају га,папа добро,сви у породици намирени економски.сад лаје на дрзаву,конта небили поново овај народ гласао за њега и његове.ово нигдје нема.

ОДГОВОРИТЕ