Нема штедње, има новог задуживања

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ дали су сагласност за ратификацију споразума између БиХ и Међународне асоцијације за развој, којим се БиХ кредитно задужује за 65 милиона евра.

Босна и Херцеговина 01.08.2014 | 08:20
Нема штедње, има новог задуживања

Кредит ће бити искориштен за пројекте хитног опоравка од поплава. Да ли се поплављеним подручјима може помоћи на други начин осим новим кредитним задужењима?

Савјет министара ребалансом буџета институција БиХ успио је да обезбједи нешто више од 7 милиона марака а још 3 милиона су прикупили донација и то су упутили као помоћ поплављенима. То је једва 1% укупног Буџета заједничких институција БиХ, а пропала је и прича како ће се наводно у корист поплављених одрећи гранта за капитална улагања у вриједности од 25 милиона марака. На себи нису спремни да штеде, али су зато увијек спремни да се кредитно задуже.

Најновији кредит у износу нешто вишем од 120 милиона марака на располагању ће бити за који дан и предвиђен је за пројекте хитног опоравка од поплава.

,,То су средстава која ће бити упућена према ентитетима и Дистрикту Брчко да би се могли што прије имплементирати пројекти који се тичу обнове кућа, запошљавања и пољопривреде. Шта су приоритети, одредиће ентитети'', истиче министар спољних послова у Савјету министара БиХ Златко Лагумџија.

Опозициони посланици Парламентарне скупштине БиХ немају ништа против да се помогне поплављеним, па и кроз кредите, али сматрају да се тај новац могао наћи и у буџету Заједничких институција, само да је владајућа коалиција била спремна да се одрекне дијела луксуза на који су навикли.

,,Они су данас сазвали сједницу само да би се поново кредитно задужили, умјесто да смо те уштеде направили у буџету'', каже посланик СДС-а Александра Пандуревић.

Посланик владајућег СНСД-а Драго Калабић тврди да су посланици данас доведени пред свршен чин.

,,Ово је по принципу узми или остави. Све то је договорено у Предсједништу, Вијећу народа и Савјету министара БиХ и ми смо могли све само да вратимо у неку почетну фазу а то не би било у реду'', тврди Калабић.

,,СНСД је крив што се све овако одвија'', одговара Александра Пандуревић и подсјећа да су посланици СНСД-а на последњој сједници гласали за ребаланс буџета по хитној процедури и тиме онемогућили да се амандмански дјелује и повећа износ средстава за поплављене из буџета Заједничких институција БиХ.

,,То је лицемјерна политика СНСД-а'', оптужује Пандуревић.

Ово, нажалост није последњи кредит који ће БиХ узети да би помогла унесрећеном становништву. То не би био проблем да БиХ већ није кредитно презадужена јер годинама узима кредите да би зачепила буџетске рупе. Ипак власт и даље тврди супротно.

,,БиХ је најнезадуженија земља на свијету по свим економским параметрима'', каже Златко Лагумџија.

,,Дуг БиХ је премашио 10 милијарди. БиХ је високозадужена земља ма колико то власт негира'', одговара Александра Пандуревић.

,,Мислим да ће ова држава прије пропасти него што ће вратити своје дугове'',сматра Драго Калабић.

Осим за кредит за пројекте хитног опоравка од поплава посланици су дали и сагласност за два Уговора о кредитним задужењима за дистрибуцију електричне енергије. Власти увјеравају да су то развојни кредити које ће отплаћивати електропривреде али не могу гарантовати да те исте електропривреде неће повећати цијену електричне енергије.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ухх

31.07.2014 16:00

Ако смо најнезадуженија земља, да ли то значи да треба да нам натоварите на врат кредите, бандо једна???

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

31.07.2014 16:40

Ови у БиХ-а (ту мислим на све) једина идеја коју имају јесте кредит да се узме а не пада им ни на памет да крену у наплату пореза или сузбијање корупације као и врацање покрадене имовине. Не знам само ко и како врацати ове кредите, новим кредитима??

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбе

31.07.2014 16:43

Па људи у овој дрзави ј... луд збуњеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

31.07.2014 17:12

Тко ће те дугове враћати ? Опет по јадном народу који нема посла !

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

31.07.2014 19:06

Никакав није проблем сто се дрзава задузује,све су дрзаве дузне ал код нас је проблем сто се те дрзавне паре покраду а не употријебе се за обнову фабрика,производње,да се омладина и сви који могу и зеле да раде.Овако заврсе у дзеповима појединаца а народ то све враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

31.07.2014 20:41

Ето коме смо ми допустили да одлучује у овој држави. Један лаже да је БиХ најнезадуженија држава, други бар призна да ће прије пропасти, него отплатити дуг. Дуг БиХ је већ око 10 милијарди, а сваки дан се све више задужујемо. Имам осјећај да се ти кредити једино троше на плате ових горе наведених, јер је све друго у држави пропало. Још ми није јасно како је Калабић смио овако нешто да изјави, кад му је друг Лагумџија рекао да смо најнезадуженији, а ипак су они у добрим и паралелним везама. Један дан Мајкићка даје изјаву за БН, сада Калабић изјављује ово, Додик галами на своје министре. Распада се и СНСД напокон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

31.07.2014 21:38

Понављам опет.......Док год постоји заједничка држава и једним и другим и трећим ће главни адут бити национализам а знате зашто? Зато што других адута немају. Неспособни су и једни и други и трећи да било шта ураде осим да пљачкају овај ионако осиромашени народ. Данас у БиХ имате два ентитета у којима дјеца сањају да оду, искривљен систем ( сустав ) вриједности у којима се олигархија са својим потомцима бахати на конто новца који су покрали од поштеног и сиромашног становништва и нема никаквих назнака за бољу будућност. Нажалост из БиХ свако нормалан мора да има жељу да оде јер није могуће опстати у тој држави осим ако нисте припрдак власти, син или кћерка неког од олигархије или једноставно будала која то све не види. Наведеним није проблем останка и опстанка. Да парадокс буде већи ови сиромашни који су покрадени уче своју дјецу како и они треба да буду као ови што су их покрали а поштених људи и породица ( обитељи ) је све мање и мање ... то је пут који конвертира у нулу односно у ништа!

ОДГОВОРИТЕ