Муке са пасошем БиХ!

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да би било добро да се у парламенту Републике Србије нађу и представници Срба који живе ван матице.

Република Српска 30.07.2014 | 21:04
Муке са пасошем БиХ!

Додик је недавно добио пасош Србије, а у интервју за лист “Данас” подсећа да је тражио трајну либерализацију доделе пасоша Србије, јер Срби у РС желе држављанство Србије.
 
Он каже да је захвалан премијеру Србије Александру Вучићу што је омогућио убрзање процедуре, али мисли да треба да буде још бржа.

“Мислим да сваки Србин треба да добије држављанство Србије, да покажемо приврженост земљи матици коју сматрамо домовином”, каже Додик и додаје да увек “осећа муку кад путује с пасошем БиХ”.

“Кад одем негде с пасошем БиХ, увек ме чудно гледају. Једном сам ишао у САД преко Холандије где су ме на аеродрому претресали. Кад сам им рекао да идем на састанак у Стејт департмент, постао сам им још сумњивији. Лет је каснио 45 минута”, наводи он.

Осврћући се на то да му држављанство Србије даје могућност да учествујете на изборима у Србији, да бира и да буде биран, Додик истиче да је примарно државњанин РС, али да не види разлог да Србија не поступи као неке друге земље, попут Хрватске, која у Сабору има квоту посланика за хрватске заједнице ван матице.

“Кад су избори у Хрватској, у Бањалуци видите билборде са кандидатима за председника. Знам Хрватицу из Бањалуке која ту живи, а изабрана је у хрватски Сабор. Да не помињем Мађаре. Не видим зашто Србија не би кренула у промену изборног законодавства, да омогући квоте. Колико год нас да изађе на гласање, за РС би квота могла да буде четири-пет посланика, два-три за Црну Гору, по један за Македонију, Западну Европу... То би била добра порука руководства Србије. Пошто се у Србији разговара о промени Устава, могло би да се размишља и у том правцу”, сматра Додик.

Председник РС не верује да ће истрага за ратне злочине над косовским Србима коју предводи Клинт Виљамсон резултирати подизањем оптужнице против Хашима Тачија - због тога што, према његовом мишљењу, до сада није било довољно ангажовања и због протока времена.

Додик истиче да је једина новост у Вилијамсоновом извештају представљеном у понедељак ”признање са тако високог места да постоје основане сумње да је било трговине органима“ косовских Срба.

“Очигледно да има доказа и да их је било. И Дик Марти је доказе имао, али је био спречен да спроведе истрагу, имала их је и Карла дел Понте. Многим Србима се судило на основу колективне одговорности. Осуђена је Биљана Плавшић, која није имала никакве везе са злочинима, али је била руководилац. А сада (у случају ОВК) треба да се згрну огромни докази”, примећује он.

Додик оцењује да ће Запад све више настојати да омекша српску страну, да би у једном, најтежем моменту, за пуноправно чланство у ЕУ затражио признање Косова.

“Неће дати чланство без обзира на реформе које Србија показује. Мислим да је и актерима у Србији јасно да ће то бити тражено без обзира на то што Косово није признала цела ЕУ и што сама крши своје принципе. Како објаснити да ЕУ ради на споразуму о Стабилизацији и придруживању са Косовом, а пет земаља ЕУ није признало Косово? Игре великих су јасне. Понекад мени није јасно шта им је толики интерес... Данас сам осетио муку у стомаку кад сам читао како Шредер каже да се каје што је 1999. подржао бомбардовање”, каже он.

Председник РС, с друге стране, оцењује да је ЕУ хетерогена када је реч о Русији и евентуалним притисцима на Србију у вези са односима са Москвом.

“Русија има право на одбрану својих националних интереса. Ако су Французи могли на неким далеким дестинацијама, у Либији на пример, да бране своје интересе, зашто Русија да не брани свој народ којег је неколико десетина милиона тамо? У сваком случају, жели се поставити изазов Србији. Мислим да њеном руководству није нимало лако. Лицемерје неких важних амбасадора који траже признање Украјине са Кримом, а Косово је еклатантан пример другачије политике, говори о дволичности великих сила. Уверен сам да Србија неће Русији увести било какве санкције и приклонити се Западу. Криза у Украјини ће проћи, а санкције Србије у Русији не би биле заборављене. За Србију би био луксуз да уведе санкције пријатељској земљи каква је Русија”, сматра Додик.

Када је реч о конфликту у појасу Газе, познато је да РС има развијене односе са Израелом, те Додик не крије да је први рекао да “Израел има право да се брани, да се одупре терористичким нападима”.

“Био сам први ко је то изговорио, касније смо могли да чујемо Обаму, Меркелову и друге лидере који су употребили исту фразу... Наравно, саосећам и погађају ме сцене страдања на обе стране. Говорио сам да мир треба постићи што пре. Израел с нама развија врло пријатељске односе. РС и Израел су у сличном окружењу. Ми са окружењем из Сарајева имамо готово идентичан проблем, наравно нема ракета и сукоба, то је прошлост. Хомогенизација муслиманског живља се дешава. Изетбеговићева изјава да муслимани морају да буду јаки па ће их уважавати порука је и за нас. Израел нам је савезник и пријатељ који нас уважава”, поручује Додик.

Извор: Данас

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

маја

30.07.2014 19:08

Не млати .... вец врати паре сто си покрао од народна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

30.07.2014 19:12

ахаххххххххххххххххххххххаааахахахахаххахахахахахахах...Милева це крепати од смијеха....Меркел и Обама цули од Миле па подрзали Израел.....хахаххахахахахахахахх....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

30.07.2014 19:13

Сконто га Холандјанин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Решо

30.07.2014 19:19

Шта ће му пасош?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

30.07.2014 19:26

Гдје су паре лопове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

30.07.2014 19:30

Шта је овом човјеку...На чему ли је он???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

30.07.2014 19:33

ЧОВЈЕК ОЧИТО МНОГО ВОЛИ ДА СКУПЉА ПУТНЕ ИСПРАВЕ НА СВОЈЕ ИМЕ, МОЖДА ОН ИМА И ХРВАТСКУ ПУТНУ ИСПРАВУ...НЕ БИ МЕ ЧУДИЛО ДА ИМА СЛОВАЧКУ ИЛИ НЕКУ ДРУГУ... МОГУ ЗАТРЕБАТИ, НИКАД СЕ НЕ ЗНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

30.07.2014 19:38

Е мој баја, и Република Српска, а и Федерација зиве на инфузији ММФ-а... Остави се Русије, од цега це народ зивјети, ста це јести... Лако цес ти и твоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрална

30.07.2014 19:43

ја стварно не могу да вјерујем ста трабуња. а јос ме висе цуди сто га неки србијански медији форсирају. ето им га брате, нек им буде у скупстини, на то он циља. који мамлаз, ста лупета а зив и даље. он стварно треба хитно помоц психијатра, тески психопата. или га неко добро плаца са стране да сири национализам и расизам. мени ниста није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бандит

30.07.2014 19:57

Браво Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

30.07.2014 20:04

Ја сам се родио у БИХ имам 28 година и не сматрам Србију својом матицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

30.07.2014 20:07

Опаааа...па Баја себе види раме уз раме са Обамом, Меркеловом итд... Биједниче јадни - па они су на челу моћних држава, које су моћне и са њима и без њих...а ти си умислио да си неки фактор када си дао подршку Израелцима. Ко је још на кугли земаљској регистровао твоју подршку и ко је на њу реаговао??? Ти си јак само на сијању илузија и на пљачки овог народа. Ништа више. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

30.07.2014 20:11

Браво додо краљу воли те република српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

30.07.2014 20:22

Мозда сто је дипломатски пробај са нормалном саром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

30.07.2014 20:23

Није то због пасоса то је због те лобање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

30.07.2014 20:46

Ја би предлозио да се бн неогласава на бајина лупетања, цовјек је давно био за лијецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

30.07.2014 20:53

Баја лупа глупости , он би и Србији да прави законе и одредјује ста и како треба , народ ти гладан а ти би да кројис свијетску политику !

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеница

30.07.2014 21:16

Додику,будало велика;Вучић ти је дао пасош Србије, да те може лакше ухапсити!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

30.07.2014 21:41

@неутрална, ништа није случајно. Све је то србијанским медијима плаћено. Има се с чим. Њих интересују паре а хебе им се за Републиком Српском и Србима западно од Дрине. То су ионако "Пријечани" а не Срби. Што је најгоре, Вучићев ангажман у вези Додикове предизборне кампање, за мене је очит. Превише се често видјају, превише у медијима Додикових изјава везаних за Вучића. То се управо тако ради. Неуки бирачи какви су ови у Републици Српској, одмах гласају за онога ко се видја у друштву власти из Србије. Онда се још у медијима појави некакав момак који спомиње приватизацију Телекома Републике Српске и наводи да је Србија платила Телеком 600 милиона Еура а вриједи 200. Као, Додик урадио супер ствар за РС. Вратићемо вам тих 600 милиона, то Телеком заради за пар година. Све је то јако провидно, али није за овај народ. На народ то и те како дјелује. Биће тога још. Управо ће кампања организована у Србији и из Србије помоћи Додику да скупи нешто гласова. Колико, видјеће се. Ако случајно побиједи у трци за предсједника, може се захвалити једино премијеру Србије, Александру Вучићу. Уствари , вјероватно се већ захвалио. Који разлог Александар Вучић има да се овако понаша, везано за Додика? Биће занимљиво сазнати, да ли му је плаћено или су га притисли руски тајкуни или Запад. Ако Додик ипак освоји нови мандат, тек онда ће бити зло и наопако. Чак ако Савез за промјене и освоји скупштинску већину а Додик остане на мјесту предсједника РС, никакве борбе против корупције неће бити. Све ћа да се одвија како се и до сад одвијало и биће још много горе. Хоће ли то проузроковати градјански рат на крају, остје да се види. неким је то сигурно циљ а неки други опет радије виде овдје рат него да иду иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.07.2014 22:21

Мајке миле мало је оваквих идиота као овај велики Баја Милокрад Дволик Лактасенко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕДО

30.07.2014 22:39

ОВАЈ ДОДИК ПРИЦА ВИСЕ О СРБИЈИ НЕГО О ИЦЕМ ДРУГОМ БОЉЕ МУ ЈЕ ДА ОТВОРИ РАДНА МЈЕСТА И ЗАПОСЛИ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милак

31.07.2014 00:51

Ове коментаре као да је писао сам Изетбеговиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станојко

31.07.2014 02:30

А ста је са Грцким и Израелским пасосима,мора да су то тајни у слуцају бјезаније.Само ти скупљај пасосе ни један ти неце помоц после избора цуза ти негине као ни свим твојим кумовима и партијским јаранима који су 10год.пљацкали ову сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

31.07.2014 03:39

Наравно да ти треба у Србији имас вилу и имовину. Не знам ста це нени. Мозда да тразим посао у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

багер

31.07.2014 03:50

В Р А Т И ПАРЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

31.07.2014 06:10

“Кад одем негде с пасошем БиХ, увек ме чудно гледају. Једном сам ишао у САД преко Холандије где су ме на аеродрому претресали. Кад сам им рекао да идем на састанак у Стејт департмент, постао сам им још сумњивији. Лет је каснио 45 минута”, наводи он...." Ха,ха,свашта... Е,ова ће "информација" заиста много помоћи тамо неком обичном човјеку из Угљевика или Лопара (или Кладња,сасвим свеједно)ако се некад одлучи на неки пут (и при томе хвала Богу имао неки новац за тако нешто) у иностранство (и то са тим "проблематичним" пасошем,да ствар буде гора),можда чак на неко љетовање,јадна му мајка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС БЛ

31.07.2014 06:56

Нико никад није имао проблема са БиХ пасошем, а ти ћеш имати проблема таман да путујеш са америчко-њемачко-британско- руским пасошем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гладни смо коњино

31.07.2014 07:03

...Хљеба, хљеба господару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

31.07.2014 07:08

Миле, да се мјењамо. Ја ћу путовати са БИХ пасошем на трошак РС, трпјети неугодности, кашњења и остало. Ти сједи овдје и ради мој посао, свој на своме.Може?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

31.07.2014 07:50

Како је њему тешко у животу. Биће да касни плата и да нема довољно пара дјетету купи ципеле и патике за нову школску годину. Није њему као мени па да има повластицу да млађи син може носити прошлогодишњу обућу коју овај старији не подере. Лако је мени и књиге за школу ће млађи моћи искористити ове године. Старији се потрудио па је све избрисао. Како је њему тешко ове године киша убила јабуке. Мени је лако јер немам вочњак и немам кућу у Београду па се не бринем да је неко не опљачка. О како сам ја сретан јер нећу бити на листи за октобарске изборе па самим тим не могу ни да изгубим. Људи ви не схватате како је њему тешко па не можете ни схватити зашто он лупа небулозе задња два мјесеца. Стварно што сте такви како не можете схватити човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

31.07.2014 08:09

Миле, теби је најбоље да купиш лијепо, прикладно "пругасто одијело",требаће ти, а не да причаш празне приче у које више нико не вјерује...октобар је близу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

славен

31.07.2014 08:14

Теби је Србија дала пасош да би те могла ухапсити за криминал као држављанина Републике Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцаккантаревиц@wеб.де

31.07.2014 08:19

Ниста чудно да су те претресали, види се одмах ко је лопужа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

31.07.2014 08:43

Причаш о стварима за које те нити пита ко, нити је иком нормалном битно твоје размишљање!! Што си ухватио на галаму, ухватио си!! Поштао си мали мишић који више никоме није занимљив!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

31.07.2014 11:41

“Кад одем негде с пасошем БиХ, увек ме чудно гледају. Једном сам ишао у САД преко Холандије где су ме на аеродрому претресали. Кад сам им рекао да идем на састанак у Стејт департмент, постао сам им још сумњивији. Лет је каснио 45 минута”, наводи он. Провали Миле и остаде жив. Миле..Миле...ти мислиш да смо сви овце и нигдје не путујемо па не знамо...Ето случајно сам неколико пута путовала у САД службено...Процедура као и за остале путнике којима треба виза за САД...Нити су ме претресали нити су ме "криво" гледали због пасоша...А мој пасош је обични, не као твој дипломатски...Тек како ли ти прелазиш с дипломатским пасошем... Ко је прочитао ову твоју небулозу а не зна каква је процедура можда ти је и повјеровао...Ја нисам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУКА БАЈА

31.07.2014 15:49

ЗНАМ ДА ТИ ЈЕ МУКА, АЛИ НИЈЕ ТИ МУКА УЗИМАТИ ЛИЈЕКОВЕ ЗВАНЕ 10 ПОСТО И ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

31.07.2014 16:51

Користење ријеци "матица" за Србију, подразумијева да су сви Срби досли из те "матице". Предсједнице, Срби су домаци у БиХ, Црној Гори, Хрватској, Косову... Сто се тице БиХ пасоса, са њим се путује без проблема, а гдје треба виза, треба. Претресали су те, вјероватно, због твог криминалног досијеа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

31.07.2014 17:04

Не знам сто сад та прица, па браца Хрвати су својима у БиХ ту прицу поцели и заврсили јос 1993, а ти као Србима хоцес помоци 2014. Као и обицно каснимо за овима из насе лијепе отприлике од 15 до 20 година. Стварно се много сикирас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кретен

31.07.2014 20:53

претресају те друзе зато сто су цули да си лопов,глуп си ти то да сконтас баја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

31.07.2014 22:39

@Милак знас сто? Јер вецина ових који пису коментаре и јесу његови људи, само под лазним именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који играц!

01.08.2014 06:33

Игра цовјек опасно... Цисто скупљање гласова, цуј то БиХ пасос безвезе, узо сам србијански и морам то објавити добицу висе гласова на основу национализма наравно! Русија ово оно хајмо и ту мало, те косово, те крим, те израел... ФУЈ! Ово је порука само теским националистима и анти исламистима да сви изадзу и гласају за њег... Па нигдје није ниста споменуо ста је урадио за добро РС-а или БИХ и за добро народа а цак и не спомиње оно сто је лосе урадио до сад. Коњу један глупи дај нам инфо о запосленима, о пензијама и дјецијим доплатцима? Дај нам инфо о болницама и сколама (на каквом су стандарду). Дај нам инфо о будуцности за добробит народа! Јесам србин ал нисам Србијанац а мозда би и био кад би имо циме изгањат њихов пасос и имати имовине тамо а овако коњу један ја остајем ту заувјек а ти иди тамо па се бори за србију а овдје ако остајес бори се за мене и овакве слицним, ГАДЕ ЈЕДАН ИДИОТСКИ! Ј@бо те вуциц који једва цека октобар па да те се отараси, користис ту своју позицију да се са њим видзас сто висе па гдје си био прије док су избори били далеко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

01.08.2014 09:46

Ко му ове текстове саставља ,није ово из његове главе, одавно му саставља неко говоре...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак

01.08.2014 10:06

Срећа па га ни Хамас не конта озбиљно, бар за сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

01.08.2014 12:14

Може ли ми неко објаснити ко је овај што ово прича;Неупућена сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хулио

01.08.2014 12:46

Овај цовјек право лупета.сто се тице пасоса бх,сасвим нормално путујес ,нико те цудно негледа.ја путујем са бх пасосем нормално као и други ,годисње 3-4 пута.него мислим избори су у октомбру,па треба глас.треба наци паметне Људе са програмом и дати глас.из рс нпр:огњен Тадиц ,иваниц из федерације нпр :комсиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

01.08.2014 17:24

ТИ СИ ДОДО САМО ЗА ОКО КУЋЕ, А НИСИ НИ ЗАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

01.08.2014 21:35

па добро ви узмите и албански али оставите на ниру ове који зеле србске

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДИМИР

06.11.2015 05:23

ОДУЗЕТИ ВАМ СВИМА ДРЗАВЉНСТВО СРБИЈЕ КОЈА МОЗЕ ДА БУДЕ МАТИЦА ОНИМА КОЈИ СУ ПОРЕКЛОМ ИЗ ЊЕ ПА ОДУ У НЕКУ ДРЗАВУ ...А ВАМА ЈЕ МАТИЦА БИХ.

ОДГОВОРИТЕ