БиХ заслужује чланство у НАТО

Замјеник министра одбране БиХ Марина Пендеш оцијенила је да БиХ заслужује Акциони план за чланство у НАТО-у /МАП/, иако није ријешила питање књижења војне имовине.

Босна и Херцеговина 30.07.2014 | 15:21
БиХ заслужује чланство у НАТО

"Чланство у НАТО-у није само војно него и политичко питање", рекла је Пендешова данас обраћајући се групи од 20 америчких адмирала и генерала који су у оквиру студијског путовања Капстон програма посјетили БиХ.У саопштењу Министарства одбране БиХ наводи се да је циљ студијског путовања Капстон програма упознавање полазника са кључним америчким цивилним и војним званичницима као и званичницима земље домаћина.

Састанку су присуствовали замјеник начелника Заједничког штаба за операције, генерал мајор Мирко Тепшић, замјеник начелника Заједничког штаба за ресурсе, генерал мајор Сенад Машовић, те делгација САД предвођена адмиралом Харолдом Геманом, уз присуство полазника Капстон програма и представника Амбасаде САД-а у БиХ.Адмирал Геман је изразио задовољство посјетом Министарству одбране БиХ, те захвалио на пријему и изразио спремност САД у даљој подршци БиХ и Министарству одбране БиХ.

Током сусрета било је ријечи и о питањима чланства у НАТО-у, учествовању у мировним операцијама, рјешавању вишкова наоружања и муниције, те непокретној војној имовини.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

xxл

30.07.2014 13:23

Заслужујемо да ратујемо за туђе интересе по бијелом свијету?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам за

30.07.2014 15:00

Колико знам нити једна земља прије уласка у ЕУ није била ван НАТО кисобрана. Знаци ако хоцемо у ЕУ морамо бити цланица НАТО савеза. Ако погледамо Хрватску као цланицу НАТО-а видјецемо да они нигдје не ратују осим сто уцествују у мировним мисијама, као и Словенци, Пољаци, Нијемци... углавном ратују Американци и Британци. Па и БиХ као земља у Партнерству за мир има одговарајуце обавезе па самим тим и симболицно слање војника у мировне мисије. Не моземо само црпити корист из одредјеног цланства вец имати и одредјене обавезе. Нико неце тразити од БиХ да ратује за тудје интересе јер би то био нереалан захтјев за једну малу дрзаву цланицу. Али цланством добијамо пуно висе, страни капитал и улагања која иду тамо гдје он сигуран, отварање нових радних мјеста, повољнији кредитни рејтинг и много других бенефиција. Ако ниста друго сматрам да би цланством у НАТО у БиХ био напокон осигуран мир и не би постојала никаква могуцност нових конфликата на тлу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

30.07.2014 15:48

Траже чланство у НАТО а у војсци цвијета злоупотреба службених положаја, непотизам, мито и корупција. Довољно је само ситница па да крене да се распада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррррр

30.07.2014 17:30

Уласком у НАТО добијамо 20 000 вехабија у БиХ спремне за све врсте тероризма! Јасаревиц је мала маца у колику невољу би упали да не прицам колико би земља пала на медјународном пољу поготово код богатих арапских земаља, па ви сад извазите ста је боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бос

30.07.2014 19:33

Колико знам медју десет највецих инвеститора у БиХ нема нити једне богате арапске земље.Тако да говорити о паду угледа код тих земаља је бесмислено.Поготово ако се зна да и тим богатим арапским земљама управљају Американци.УАЕ су висе инвестирали у Србију него БиХ.Цак и Турска је отворила висе фабрика у Србији него БиХ.Инвеститори не броје крвна зрнца вец гледају интерес тј.гдје це јефтиније и брзе инвестирати и остварити профит.И данас орузане снаге БиХ уцествују у мировним мисијама па нема тетористицкиха активности на тлу БиХ због тога.Турска је цланица НАТО савеза па никад није било терористицких активности због тога,као ни у Албанији.Прица о 20000 вехабија који це правити белај по БиХ је неутемељена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

02.08.2014 15:26

Мислим да БиХ треба напокон да поведе рацуна о младом нарастају.Ја не видим просперитет омладине уласком БиХ у НАТО,напротив.

ОДГОВОРИТЕ