Босић: Са овом влашћу срљамо у провалију

Иако су то многи очекивали, ви се ипак нисте кандидовали за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, а нисте ни на једној од листа за октобарске изборе. Зашто сте тако одлучили? Ово вас питам управо из разлога што вас многи виде као снагу опозиције у Републици Српској?

Босна и Херцеговина 26.07.2014 | 19:40
Босић: Са овом влашћу срљамо у провалију

- Наш план је био да око кандидата окупимо најширу подршку свих опозиционих странака, препустили смо кандидатуру за Предсједништво у циљу заједничког наступа опозиције. Договор Савеза за промјене је да ја будем мандатар владе РС уколико се гласачи опредијеле за промјене. Чини ми се да ће то бити најтежа дужност, али моја кандидатура за њу треба и послати поруку да намјеравамо испунити оно што обећамо. Ја сам у неком виду гаранција промјена.
 
У РС је формирана коалиција опозиционих странака 'Савез за промјене', што су многи протумачили као једну од најјачих опозиционих коалиција у Српској уопште до сада. Ипак, постоје и мале несугласице -  колико је Коалиција сложна и јака те која су очекивања када је ријеч о предстојећим изборима?
 
- Ми смо имали за циљ и постигли најшире могуће обједињавање опозиције у РС. То
је на политичкој сцени направило црно-бијелу ситуацију. Бирачи ће имати једноставан избор између наставка владања, како је то радио Додик и СНСД протеклих девет година, и дубинских промјена политичког менталитета који нуди Савез за промјене.
Коалиција је дефинисана и јединствена, осим проблема који је био око оспоравања Иванићеве кандиатуре од стране Јована Хаџи Митровића. Али то ни на који начин није угрозило снагу Савеза. Што су били чији мотиви око тог случаја, не бих коментарисао, али је више него уочљиво да су Додикови спин доктори покушали од мухе направити медвједа.

Може се казати да је у БиХ, па тако и у РС, предизборна кампања већ одавно почела. Каква су ваша очекивања када су у питању резултати избора? Долазе ли у Српској смјена дугогодишње власти или не?
 
- Увјерен сам да су сви свјесни да је дошло вријеме за промјене и да више нема времена за чекање. У супротном убрзано срљамо у провалију. Ова власт је дошла с великим очекивањима и великим обећањима и све су то изневјерили. Ништа нису урадили на привредном систему, незапосленошћу, борби против корупције, здравство и школство су у очајној ситуацији, сваким даном смо све задуженији и сваким даном смо све сиромашнији. Зар то нису више него довољни аргументи да је крајњи тренутак да се тргнемо и направимо заокрет? То није могуће с актуалном влашћу и зато то морамо ми урадити. Нажалост, нема ко други.

Заједно с предсједником СНСД-а и предсједником РС Милорадом Додиком, били сте члан некадашње, тзв.  "шесотрке', сада помало заборављене. Преговори око уставних промјена кренули су оптимистично, међутим, потпуно неславно су завршили. Ваше мишљење о томе - је ли се могло учинити пуно више, усугласити ставове и данас имати европскији Устав? Тко је блокирао овај процес?
 
- Ствари око власти на нивоу БиХ су лоше кренуле одмах по завршетку избора прије четири године. Јасно је било да постоје снаге које желе довести до дубље кризе, па чак и до ситуације у којој не би било могуће изабрати Савјет министара, па чак ни формирати Парламентарну скупштину БиХ блокадом процеса избора њеног руководства.
Повремено ми се чинило да је једино нама било стало да се не иде у блокаду и избјегне ситуација која се не би могла контролисати. И међународна заједница сноси велики дио одговорности зато што је доносила неразумне одлуке или из незнања, или из нечије лоше намјере. Када на све то додате надметање Додика и Лагумџије ко је важнији и већи, није ни чудо што су ове четири године изгубљене.

СДС је коалирао са СНСД-ом, што је било релативно изненађење. Које сте ставове тада имали заједничка с Додиком?
 
- Идеја је била да се кроз заједнички наступ из РС у БиХ ојачају позиције РС. У том периоду заиста ставови из РС били доминантни.

Познато је да је СНСД, смјеном СДС-овог министра из Савјета министара БиХ Мирка Шаровића, једног од најефикаснијих министара, показао да иде потпуно у елиминацију СДС-а јер нисте били спремни беспоговорно "слушати". Који је, заправо, разлог смјене министра Шаровића?
 
- Додик се уплашио резултата локалних избора и кренуо у обрачун. Поред тога је дошло на ред рјешавање кадровских питања у РАК-у и УИО који су били дио коалицијоног споразума. Додик није могао дозволити да умјесто Здравка Цвјетиновића дође други човјек на чело царине и сигуран сам да је и то био један од главних мотива који тада није био видљив. Очигледна је контрола над царинама била важнија од интереса РС.
Могуће је да истрага криминала у царини доведе и до ових политичких веза, јер се
Цвјетиновић јавно хвалио да има Додикову подршку.
 
Какав је као политички партнер Милорад Додик?
 
- Непоуздан. Показало се да никад не знате када ће вам забити нож у леђа.

Често смо свјесни запаљиве реторике на релацији Сарајево-Бања Лука или Мостар-Сарајево. Ради ли се заиста о толикој нетрпељивости или је то само стално (и потребно) држање тензија?
 
- То је чиста политичка манипулација иза које стоје искључиво појединачни лични интереси. Било би добро за све да се односи праве на основу заједничких интереса, а не на основу подгријавања националних страхова.

Могу ли, по вама, народи и грађани ове земље уистину заједнички функционисати на добробит свих, развоја привреде и цјелокупног друштва или смо ми земља - изгубљен случај?
 
- БиХ није држава која је створена вољом народа, него компромисом који је диктирала међународна заједница. У том компромису су сви нешто изгубили од првобитних ратних циљева и зато промјена може настати само другим компромисом који се сада не види. У таквој ситуацији би у овом времену требало сви одустати од циљева које не могу испунити и почну се бавити бољим животом својих грађана. Што ће донијети вријеме и какви односи у свијету ће владати у будућности то нитко не зна. У сваком случају БиХ је одлучујуће дефинисана односима не само у регији него и на великој свјетској сцени.

Повратак у РС, али у у Ф БиХ, и након толико година након рата, још једна је недовршена тема. Зашто се, конкретно, у Српску вратило тек око 20 одсто избјеглих?
 
- У Ф БиХ се вратио још мањи постотак Срба. У свим грађанским ратовима ове врсте се догађао исти процес. Свјетски просјек враћања избјеглица на своја огњишта је
значајно мањи. Треба створити услове и вољу да се људи могу вратити, али их не можете на то натјерати, поготово ако су нашли мир и добар живот у некој од развијенијих држава или се скућили у другом ентитету. Мислим да је тај процес мање-више завршен и то је реалност.
 
Захваљујући СДС-у недавно су МУП и тужилаштво сусједне Републике Србије покренули истрагу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и Ранка Шкрбића, бившег министра здравља тог ентитета, а садашњег амбасадора БиХ у Србији због сумњи да су оштетили Србију, Републички завод за здравствено осигурање којем нису плаћене здравствене услуге. О чему се ту ради и који је износ у питању?
 
- Ми смо добили из 'инсајдерског' извора податке и документацију из које се види да је у измирењу близу 11 милијона евра дуга за здравствене услуге према Србији видљиво да се ради о криминалу. Ранко Шкрбић који је уништио здравство РС има много случајева за које сам сигуран да ће одговарати. Умјесто тога Додик га награђује амбасдорским мјестом у Београду. То показује да се вјеројатно све догађало под његовим покровитељством.

Премијер сусједне Србије Александар Вучић, води знатно другачију политику него његови претходници, а Србија је статусом земље кандидата већ на прагу ЕУ.
Зашто су у БиХ, упркос и знатно већој помоћи међународне администрације, скоро сви разговори на ову тему замрзнути?
 
- БиХ је друкчији систем у којем постоји пуно играча који се питају и који морају имати вољу да се нешто покрене. У Србији је било довољно да се појави Вучић и да се ствари почну мјењати. Осим тога, гарнитура политичара који су били на власти протекле четири године није ни имала намјеру урадити било шта корисно за грађане.
Ако остане иста гарнитура, увјерен сам да ће и сљедеће четири године бити изгубљене.

Ви словите као један од ријетких коректних политичара, одмјерен у изјавама, несклон 'запаљивој' реторици. Међутим, господине Босић, као што и сами видите, изгледа да су народи у БиХ више склонији супротном. Када ће доћи вријеме савремене, европске политике у БиХ?
 
- Овдје политику води плејада живописних ликова који себе доживљавају као вође које народ воли, а они народ третирају као примитивну руљу. Код једног дијела народа заиста постоји недостатак осјећаја за демократију и визије што власт треба за њих урадити. Најочигледнији примјер за то је трошење народног новца као да је он власништво оних који су на власти. Погледајте како подјелу новца за поплављене у РС дијеле функционери владе - као да су им они донијели поклоне, иако је то новац који су скупили грађани или донирали добронамјерни. Ми смо дуго живјели у некој врсти изолације и то је оставило посљедице и на могућности схваћања политике и система. Промјениће се и то брзо и схватиће да је пуно важније шта имају у фрижидеру него како Додик пјева под шатором.  

Дугогодишња коалција ХДЗ-СНСД је, показало се, и даље снажна, а сарадња те двије
странке још је уочљивија у парламентима. Има ли СДС планове око могућих коалиција и које су то?

- Сачекаћемо резултате избора за процјену могућности постизборних коалиција.

Ваша оцјена: Ко ће сједити у Предсједништву БиХ?
 
- Младен Иванић ће бити члан предсједништва из РС. У ФБиХ не могу направити релевантну процјену јер нисам потпуно упознат са ситуацијом.

Како гледате на замисао један предсједник умјесто трочланог Предсједништва и је ли то могуће у ближој будућности?
 
- Не вјерујем да је изводљиво. Можда је изводљивије да уопште и не буде Предсједништва. Показало се да је та институција за стари музеј воштаних фигура.
Питање је требају ли грађани уопште издвајати толики новац за институцију која скоро ништа не ради.

Какву будућност видите у БиХ, требају ли млади људи наставити за исељавањем из земље у потрази за бољим животом или овдје ипак има наде?
 
- Треба у октобру дати народу наду у будућност коју смо изгубили у претходном периоду. То не могу урадити ови који су носили одговорност протекле четири године и зато вјерујем да ће доћи до промјена.

Извор: Републикаинфо

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

сале

26.07.2014 17:45

А зар нисмо већ у њој мој председниче?

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

26.07.2014 17:46

Наравно да срљамо. Баја никад није знао возити. Зао ми народа сто це недузан страдати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

26.07.2014 17:46

Младене са оваком власцу смо срљали у пропаст.СНСД је прослост И јос два мјесеца цемо издрзати И од октобра ако Бог да СДС ПДП НДП це хапсити ову банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.07.2014 17:47

Босиц је јасно и гласно рекао ста нам је цинити или нам нема спаса! Потребне су корјените промјене свјести градјана,потребан је неко да нам отвори оци и да нас да нас поведе у том смјеру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

26.07.2014 17:48

Доста је било кумова и другова. Крајње је вријеме да кренемо да неко постен поведе дрзаву напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека буде

26.07.2014 17:48

тако говори будуци премијер.паметно,смислено,неулизивацки.права лицност за премијера свакако.има огромну подрску у народу и у србијанској власти.цовјек без мрље.цестит,искрен,постен.до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Боске Боске

26.07.2014 17:50

Ајде једном изнеси шта ћеш промијенити ако побиједиш. Мани се прича о Додику и шта је (или није) урадио за протекле владавине. Дај једном већ неки план да знамо шта планираш измјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.07.2014 17:58

У ОКТОБРУ МОРАМО ГЛАСАТИ ПРУТИВ ДОДИКА И ПАВИЋА ЛОПОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

26.07.2014 18:01

Досли смо до саме провалије,зато је народ свјестан да у октобру мора доци до промјена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

26.07.2014 18:05

Треба се борити за власт програмом за боље сутра а не власт нападати а цак се слузити и лазима кода је влада турска а не српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дабар92

26.07.2014 18:08

Људи, отворите очи, одавно смо дотакли дно, ова власт ће својом политиком уништити будућност наше дјеце, од наше већ ионако нема ниста.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорана БЛ

26.07.2014 18:09

Господине Босићу, већ су они нас довели до провалије. Већ грцамо у дуговима, дјеца су нам већ задужена. За ових 9 година владавине Додика и његових тајкуна, али и полтрона ( ма могу слободно рећи Јаничара) ништа нам се добро није десило. Срећа само, па се октобар ближи, а према томе и њихов крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо мг

26.07.2014 18:34

сви се надамо промјенама па тако и на власти,побједа твоје партије на изборима је сигурна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 18:38

Милорад Додик је од Републике Српске направио зону сумрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

романија

26.07.2014 18:41

Младјо Цицовиц сеф представниства у београду је перспектива лоповлука милетове политике заједно са пером дјурдјевицем и дуском петровице пјандурама а ту се вуцара и нинковиц генерал љигави носоња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија у априлу

26.07.2014 18:42

На једној страни бахатост, лоповлук, афере, силедзијство, а на другој одмјереност, нема афера, без судских процеса, план за опоравак или бар заустављење пропасти. За ста цете гласати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хех

26.07.2014 18:53

Босићу иди у пензију и вуци са собом пајтосе ... Бре човјече нисте ни за шта, једва се по земљи вучете, одртавили сте бројће политичке поразе и срљате у политички амбис до краја. Помешће вас СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

26.07.2014 19:18

Порука господина Босића је јасна, и мислим да велика већина грађана види да срљамо у провалију, и да неће дати свој глас владајућој гарнитури на изборима. Неоспорно је да је Босић веома велики људски квалитет, када је одустао од сопствене кандидатуре за члана Предсједништва, због заједничког интереса Савеза за промјене, а најавити сопствену кандидатуру за предсједника Владе у оваквој ситуацији у каквој се налази Српска, је за сваку похвалу, мислим да Босић има, и знање и мудрост да нас поведе у боље дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

26.07.2014 19:22

У октобру це народ реци своје и конацно срусити овај резим!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крејААА

26.07.2014 19:51

Надам се коначно човјек са жељом,вољом и знањем да нам помогне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Грујца

26.07.2014 20:02

Предсједниче, прво лопове морате похапсит, покрадено одуѕет и инвестират у проиѕводњу, која ће донијет нова радна мјеста а свепоште понашање ускладит са могућностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

преокрет

26.07.2014 20:06

питате за програм, управо су неки поставили ову бахату и неодговорну власт који нису имали никакав програм осим да покраду, да намјесте кумове и родбину на јасле јавних средстава и да на крају испадне да баја се понаша тако да програм је баја и кумови. Програм треба да буде нове власти да направи систем и елиминише самовољне баје и остале, да их процесуира, испита порјекло имовине, одузме криминалом стечено и почне са оздрављењем ове похаране земље. ето програма!! Шта друго нуди господин Босић, па он управо преузима одговорност да се ухвати тог тешког бремена које мора неко да носи заједно са овим напаћеним народом. Има ли можда неко још који би преузео то бреме, неко мора, то немогу они који су до овог свега довели, они возе странпутицом, отворите очи народе????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.07.2014 20:35

Да ми је неко рекао да ће ми СДС-ов предсједник звучати као нормалан, разуман и одмјерен човјек а ови из социјалдемократских партија СНДС и СДП као луђаци који нас систематску уништавају и воде у пропаст економску али и можда нови рат не би му ни у лудилу вјеровао. Све се окренуло како вријеме тако и политичари и политика. Морам рећи браво господине Босићу нормални и европски лидеру. Катарза и обрат се десио исто као и у Србији гдје је Вучић од десничара постао прави вођа и европски лидер. Тако је и код нас Додик је лудак који више не зна шта ради а Босић је пандам Вучића у РС-у и БИХ. Имате мој глас премијеру Босићу. Свака Вам част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

26.07.2014 20:42

Све осим побједе опозиције у октобру,за народ у РС биће невидјена катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола91

26.07.2014 21:30

Већ девету годину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган П.

26.07.2014 21:35

Народ умире од глади, довели су нас до ропства. Пропадају фирме, људи остају без посла,стандард је све гори, дотакли смо дно живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зона

26.07.2014 22:10

Боске, не тртљај, тренутно му не треба никакв план, довољно је за почетак да заустави пљачку и криминал. Да заустави бахатост и лоповлук. Све ће остало полако доћи. Босић је поштен, културан и мудар политичар, страшно ме подсјећа на Др Борисава Јовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.07.2014 05:34

Небих рекао да и ви нерадите у затаскавању криминала,кад је у питсњу Модрица.Зао ми је сто Небојса није био дописник БН-а са простора Самац-Добој.Легло криминала са Врањацанима уз подрску Милосевљана.А Сека из Милосевца ради код Вас и недај Бозе да се ста лосе написе о овом постеном крају.Мозете замислит. једа у низу од 100 примјера. Браца Срби демолирају инфраструктурни објект пругу Модрица-Градацац и сине продају на отпад.Тако несто кад се не објави,то је само једна ситница у низу афера,добије се награда најбољег новинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.07.2014 06:04

Само Врањацане поново на Власт јер они имају визију како се постаје мулти милијонер.Господин Босиц има много постенијих кандидата.који су ондасњи СДС напустили.нису пресли у другу партију. примјера ради Теодор Видаковиц. Ако се ови горе наведени,понов врате.лици ми на Повратак Отписаних.Поздрав за најбољег из СДСа Господина Говедарицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.07.2014 06:31

Нема промјене док не додје неки `Вуциц`и казе да смо као народ мало кваран,дакле и овај Босиц неце бити ниста бољи од Миле јер су и око њега ловпови као и око Миле а то занци да је Проблем у народу а не у лицности

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

27.07.2014 07:32

Дај цовјеце бјези негдје.ма ко це гласати за вас па дали си ти нормалан.који лваниц који тадиц а ти поготово.ЗИВИО МИЛОРАД ДОДИК ЗИВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој став

27.07.2014 09:45

Да будем јасан! Гласаћу за Савез, али госп. Босићу престаните опонашати Бају у томе ко је већи Србин! Крајње вријеме је да изађете у јавност шта послије Баје! Престаните гледати у Вучића. Балкан је сит лидера, то можете видјети из дјеловања Међународне заједнице! Правите државу из које нам дјеца неће бјежати. И за крај, не дозволите "прелетачима" да опљачканим новцем купују наклоност Савеза! У противном 20 година ово ће бити земља стараца, празна љуштура која неће ником требати.Поздрав свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган са озрена.

27.07.2014 11:53

Политичари нас само лажу,једно те исто причају. Ови у позицији и опозицији су исти, треба темељно све смјенити а лопове све у затвор и одузети им сву незаконито стечену имовину. Тад можемо нешто боље очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црногорка

27.07.2014 13:01

сви су "за реформе"...од СНСДа су се већ убуђавиле...обзиром колико се чекају...тако да, може ли бити ситуација јаснија...у октобру се нема се шта размишљати...сазрело је "за промјене"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

27.07.2014 18:04

Е јеси вала неки лик кад ти је узор Додик. Гласаће личино и те како ће гласати, ма помешће вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

27.07.2014 19:33

Само босиц-само СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

28.07.2014 09:03

Сваки још минут њихове власти је погубан за српски народ,јер све уништише.... ДОСТА ЈЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

28.07.2014 14:22

Па ми стварно немамо алтернативу... Једноставно смо препустени сами себи и улици... Цовјек који це клекнути на само подигнут тон Баје а камо ли да му се супростави... Је не гласам за никога... Мислим да се не треба појављивати на предизборним скуповима... Осудјени смо на пропаст а тако нам и треба кад је 40% младези не заинтересована за догадјања у насој Републици, 35% њих и не зна ко је на власти и ко је у опозицији, њима је битан добар мобител и излазак у којекаквим ин локалима. Факултети се уписују висе ради имидза него ради знања... На залост нема наду за будуцност... Реално да није БН телевизије не би се ни знало ста се ради у власти и ста нам власт ради... Имао сам прилике да се надјем у друству младица који су сједели за суседним столом, сви у неким маркираним мајцама са телефонима од по 1000 КМ и којекаквим таблетима, реко би цовек па ово је све далеко у бизнису, уствари су сви на фацебооку. На екрану се појавио Босиц, нецете вјеровати нису знали ко је тај цовјек... И ста нам преостаје него да седимо куци и цекамо крај овог сто нас је снасло. Рата је било, било и куге али нико нас није унистио као СНСД и његови сателити... Повраца ми се висе од цитања и писања, постали смо ко, како реце неко Реалити соу, задовољавамо се куцкањима и глупостима док се они богате и узивају...

ОДГОВОРИТЕ