Чија је СИПА?

Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ данас није разматрао случај Горана Зупца и он је и даље директор СИПЕ, али му  је Министарство безбједности у Савјету министара БиХ забранило приступ тајним информацијама док се не оконча судски поступак против њега због наводно несавјесног рада у служби током фебруарских протеста грађана у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 22.07.2014 | 21:30
Чија је СИПА?

Оваква ситуација отвара низ питања.

Како функционише Агенција за истраге и заштиту ако њен први човјек нема приступ информацијама?

Ко руководи СИПОМ ?

Чије су одлуке валидне, законодавне или извршне власти у БиХ?

На сједници Независног одбора недостајао је само један глас за да би се расправљало о случају Горана Зупца. Ситуација је и даље нејасна јер је замјеник министра безбједности у Савјету министара БиХ Младен Ћавар донио Рјешење којим забрањује Зупцу приступ тајним подацима, али то није потврђено ни у Савјету министара, ни у Парламентарној скупштни БиХ ни у Независном одбору.

Да ли је Горан Зубац и даље директор СИПЕ?

,,Наравно да јесте. Што се тиче Независног одбора господин Зубац је директор СИПЕ у пуном капацитету. Независни одбор до данашњег дана нема никакве примједбе на рад господина Зупца. Значи то је потпуно чиста и јасна ситуација'', каже предсједавајући Независног одбора Жико Крунић и додаје: ,,Што се тиче иницијативе замјеника министра безбједности то је сасвим легитимно, али тај захтјев ће бити размотрен када у Независном одбору буде обезбијеђено 7 гласова за разматрање те иницијативе''.

Да ли Горан Зубац има приступ тајним информацијама?

Како може у пуном капацитету функционисати Агенција за истраге и заштиту ако њен први човјек нема информације?

Зубац  ситуацију у којој се нашао не коментарише, а предсједавајући Надзорног одбора тврди да рад СИПЕ није доведен у питање.

,,Независни одбор се сагласио да рад СИПЕ није доведен у питање. Независни одбор не бави се питањем приступа повјерљивим информацијама. То није наша надлежност као што није ни поступак који се против Зупца води пред Судом БиХ. Ми се у то не мијешамо. Ми поштујемо Закон о независним полицијским тијелима и Пословник о раду Независног одбора у оквиру којег су дефинисане наше надлежности утврђене од стране Парламентарне скупштине БиХ. Ми смо Независни одбор полицијских структура БиХ, али смо истовремено и парламентарно тијело, припадамо законодавном дијелу власти и наш рад контролише Парламентарна скупштине БиХ'', каже Крунић.

Шта је чија надлежност у БиХ, односно ко доноси, а ко спроводи одлуке, нејасно је и овај пут. Независни одбор одлучио је да због, како кажу, појаве конкуренције прописа и различитог тумачења прописа од стране различитих органа, Уставно-правној комисији Парламентарне скупштине БиХ упути захтјев за тумачење Закона о назависним полицијским тијелима, Закона о полицијским службеницима и Пословника о раду Независног одбора.

БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Лт

22.07.2014 09:03

Ко ће Баји онда дојављивати за истраге?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.07.2014 09:10

ПОДИЗАЊЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА КР.ДЈЕЛО У ВЕЗИ СА ОБАВЉАЊЕМ СЛУЖБЕ, ОБАВЕЗНО ПОДРАЗУМЈЕВА СУСПЕНЗИЈУ И ПРИВРЕМЕНО УДАЉАВАЊЕ РАДНИКА ИЛИ ФУНКЦИОНЕРА ИЗ СЛУЖБЕ (ВАЖИ ЗА СВАКОГ ПАНДУРА, ПА И ОВОГ ВЕЛИКОГ ШТРУМФА).... ДАКЛЕ АКО ЦОВЈЕК НИЈЕ КРИВ, ДОБИЦЕ РАЗЛИКУ ПЛАТЕ И ЗАШТИЋЕН БУДУЋИ СВОЈ СТАТУС У ДРЖАВНОМ ОРГАНУ... АЛИ АКО БУДЕ ПРОГЛАШЕН КРИВИМ... Е ОНДА ЦЕ ОН ИМАТИ ПРОБЛЕМ, САМО ЗНАМ ДА ТАЈ ПРОБЛЕМ НЕЦЕ БИТИ ФИНАНСИЈСКЕ ПРИРОДЕ, НЕГО ЕМОТИВНЕ,,, КАКО ЦЕ НАШ ПРЕДСЈЕДНИК ОПСТАТИ БЕЗ ЊЕГА И ЊЕГОВЕ ПОМОЦИ... СТРАВА СТА СЕ ДЕСАВА У ОВОЈ "НАКРИВО НАСАЂЕНОЈ" ДРЖАВИ.... ХА, ХА, ХА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведок

22.07.2014 09:16

То му је напаковао тужилац Тужиластва БиХ Мирослав Д. Марковић који штити и ставио се у заштиту криминала и шверца цигарета преко граничног прелаза Стрмица.Тужилац је ставио свој потпис и печат да неки људи из командне одговорности нису починили кривично дјело и ако су све доказе покушали да сакрију опструишу нису чак ни спровели и започету истрагу јер се радило о цигаретама вриједним пар милиона марака.Тај шверц је довођен у директну мрежу подрске хрватском генералу Анти Готовини.Стога није ни чудо што је истрага стопирана и о пријетњама полицијском службенику који је тај шверц разоткрио и прихватио.И то је све за тужиоца Марковића нормално да се полициским службеницима сме и може пријетити који спроводе закон и радње у интересу државе БиХ и њеног територијалног интегритета чиме се тужиластво ставља у заштиту оних који су починили кривично дјело а не у заштиту оних који су то спречили и открили.Напоменућемо да је управо СИПА доставила Тужилаштву извјештај о овом шверцу и криминалу још 2010. године који стоји у ладици погодите код кога.Полицајац који је раскринкао је саслушан 2007. године у својству свједока по наредби Суда БиХ гдје је уступио човјек све доказе о наведеним радњама шверца и криминала којег гранична полиција годинама скрива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.07.2014 09:42

СВЈЕДОКУ; ДАКЛЕ ИМАМО ОНО ШТО ИМАМО, МУЉАЖА ОД ГЕНЕРАЛА ГОТОВИНЕ И ЦИГАРЕТА ЗА ЊЕГОВУ ОДБРАНУ ДО МИНИСТАРА НОВИЋА И ШПИРИЋА И ЕКИПЕ ИЗ УПРАВЕ ЗА ИНДИРЕКТНО ОПОРЕЗИВАЊЕ (право име - ИН/ДИРЕКТНО...нема ста), И КАО ШЛАГ ДОДИКОВИХ АКРОБАЦИЈА СА БОШЊАЦИМА И ХРВАТИМА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

22.07.2014 09:46

Радите шта знате али га не враћајте у Требиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сефик

22.07.2014 09:59

Оставите цовјека на миру а требао вас је пола похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

22.07.2014 10:07

Госп.Зубац је прави полицајац и Требиње му је захвално што је зауставио и 90% смањио криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М а X

22.07.2014 10:13

Гледајте у каквој трулој држави живимо. Зубац није цвијеће то је сигурно. Али ако је повезан са криминалним групама како може обављати такву функцију коју обавља, а да се не води темељна истрага која ће резултирати одговарајућим резултатима, још горе ако није, како један тужилац може покренути истрагу против човјека који обавља овако одговорну дужност у држави а да за то ником не полаже рачуне ако му нешто не докаже. Све у свему без обзира ко је на власти ово је итекако један труо систем и не знам шта би требало да се догоди и да то иоле буде како треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.07.2014 10:51

Овај сценарио је опробан у више случајева у полицијским агенцијама на нивоу БиХ и веома је ефикасан ако се жели неко склонити да не смета.Отприлике, особа се осумљичи за наводно кривично дјело, уз помоћ корумпираног дијела тужилаштва покрене истрага,суспендује се и након пет и више година пресуди да није крив. Држава из буџета плати све а онај ко је учествовао у томе и даље сједи у својој фотељи и узима плату.Управо у СИПА-е,прије шест година је суспендован полицајац ради наводно КД ратни злочин и након шест година пресуђен да није крив.Наплатио све а када је тражио камату преко ноћи је пензионисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.07.2014 10:58

Горан Зубац остаје начелу СИПА-е, одлучио је Независни одбор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.07.2014 11:26

Подизањем оптузнице против Зубца, Босњаци зеле директно да оптузе Србе да су они кривци и за фебруарске нереде у висе градова Федерације....то је крајњи циљ ових континуираних оптузби. Мислите о томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скуби Ду

22.07.2014 11:49

Е мој Марко мали ситни активисто СНСД-а.Јесу ли ти обећали ови кокошари из Снсд-а неки посао када пишеш такве глупости да хоће да оптуже Србе за нереде у Федерацији??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

22.07.2014 11:59

Дај Марко не глупирај се, "Босњаци" су изасли у протесте против власти а и ми да смо изасли онда гарантујем да би вец сада било боље јер неби на власти био нико од ових сто су сад у федерацији а нити би мени овдје Додик кројио судбину, сигурно би била нека нова раја која би насла људе са правим дипломама и поцела радити за народ, док ТВОЈ ДОДИК за тебе не зна уопсте ти удри по другим народима, по њиховој нацији и њиховој вјери а он ради за себе а тебе и мене и све остале ко ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

22.07.2014 12:25

У земљи апсурда све је могуће па и то да директору агенције као што је СИПА одузмете приступ повјерљивим информацијама а оставите га на функцији!? Невјероватно! Замислите да је тако са директором Мосада или руске ФСБ те америчког ФБИ. Глупост године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.07.2014 14:02

"Нека свако ко учествује у овом процесу добро пази, јер ће се слећи прашина око овог случаја и поставит ће се питања око очигледног непоступања по законима Босне и Херцеговине", запријетио је Шефик Џаферовић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоја

22.07.2014 15:27

Нас само рат може извући. Против ових мафијоза на државном и ентитетском нивоу који су се кроз законе оградили да и кад оду с власти ништа им не можемо. Док прво измјењамо нове они су испарили из државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

22.07.2014 15:43

Ово нема нигдје. Треба цео систем развалити. Пренос надлезности, укидање ентитета, нема ста се не прица само да би се лопови сацували на функцијама и да би мафијаси код нас у Републици Српској сацували власт. Пренесите надлезност на кога год хоцете, изаберите Хариса Силајдзица ја цу га подрзати, само хапсите ове лопове. Па да ли сте људи нормални? Гдје зивимо? Има ли ико нормалан да иста мозе урадити? Знаци тај Зубац мозе да ради ста хоце ако та седморица коња не додју на сједницу ником ниста. Дајте имена тих људи да им ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ми сами

22.07.2014 17:02

Па шта би ти и да им знаш имена, да се обрачунаш с њима па да имаш посла с полицијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

22.07.2014 17:43

Ма каква СИПА, то је ситно. Највећи криминал је у Судовима. Ја мислим да већег криминала нема од криминала у Основном суду Зворник и Окружном суду Бјељина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

22.07.2014 17:46

Браво Горане, човјек свој посао ради професионално а ви причајте шта хоћете. Срамота је тај захтјев за његово смјењивање, муљање да се скине човјек који свој посао ради како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

22.07.2014 18:15

ма ста цу им ја наудити,па видис да им дрзава ниста не мозе.Али се надам неким промјенама па да их слуцајно не забораве неки нови људи кад додју на власт.Искрено се надам,јер ово сад вредја сваког умног цовјека.Ако се несто не промјени сви који мислимо својом главом требамо тразити азил и оставити ову земљу мафије да раде ста хоце од бједе,сиротиње и полу-писмених људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоне 1

22.07.2014 21:05

Е јадан је овај Миле...на ниске гране си пао. Штитите једног најкорумпиранијег полицајца. Погледај му само имовину шта има. Све од транзита белог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

22.07.2014 21:09

Сипа је у подјели по кљуцу припала Милораду Додику!Е сад да ли је слуцајно ја мислим да није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

22.07.2014 22:21

За Тб -тачно,од када је напустио Требиње криминал се смањио за више од 90%.Сестрићи му се сад примирили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рача

23.07.2014 02:45

Како ће Шпирић сада знати кад треба да побјегне преко границе кад неће имати ко да му дојави.Па и његовог најближег сарадника Цвјетиновића су једва ухапсили на граници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.07.2014 06:30

СИПА је првобитно замишљења у главама међународних политичких мешетара као ембрион полиције на нивоу БиХ. Пошто у том пројекту нису у потпуности успјели, разградили су је у двије полицијске агенције, СИПА-е и Дирекција за координацију полицијеских тијела БиХ. Нека кошта колико кошта али ови експерименти морају опстати за "међународни фактор" и њихов утицај на БиХ. Дакле, јасно је чија је СИПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВО

24.07.2014 14:53

АКО ПРОЦИТАТЕ КОЛИКИ ЈЕ СТРАХ ФУНКЦИОНЕРА СНСДА ДУСАНКЕ МАЈКИЦ И ЛАЗАРА ПРОДАНОВИЦА ОД ГУБИТКА ГОРАНА ЗУБЦА СВЕ ЦЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

24.07.2014 19:20

Ово је слика и прилика Милета, СНСД. ... ако вам је Зубац најбољи полицајц, јадни сте ви.

ОДГОВОРИТЕ