Унаприједити економску сарадњу БиХ и Црне Горе

Између БиХ и Црне Горе нема ни једног отвореног питања, речено је данас у Сарајеву након састанка предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде и предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића.

Босна и Херцеговина 03.06.2014 | 19:33
Унаприједити  економску  сарадњу БиХ и Црне Горе

БиХ и Црна Гора парафирале су Споразум о државној граници, једине од свих земаља насталих распадом бивше Југославије и то треба бити примјер осталим, сматрају Бевнда и Ђукановић.

Иако су односи БиХ и Црне Горе идеални постоји још увијек огроман простор за унапређење економске сарадње, констатовано је након састанка.

,,Поново смо детаљно разговарали о пројекту Јадранско-јонског аутопута. То је глобални пројекат за који смо успјели да заинтересујемо међународне финансијере и Европску унију. Са њихове стране стижу позитивни сигнали'',каже предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

,,Важно је наставити реализацију пројекта Јадранског гасовода јер ће се на тај начин створити услови за поузданије и јефтиније снабдјевање гасом потрошача и индустрије, а што је од изузетног значаја за конкурентност наше двије економије. Говорили смо и о пројектима путне инфраструктуре као што су пут Фоча-Плужине и жељезница од Никшића до Чапљине'', навео је предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић.

Црна Гора са пажњом прати и развој политичке ситуације у БиХ, каже црногорски премијер и додаје да је очито да уз стабилност БиХ мора да постигне и функционалност како би обезбиједила убрзани евроатлански пут.

,,Чини ми се да је јако важно да сви покушамо да помогнемо да се тај проблем превазиђе и да БиХ заузме своје мјесто у процесу евроатланских интеграција региона у цјелини. Мислимо да је то императив за све нас јер је то једина гаранција поуздане стабилности без које нема економског и демократског развоја региона'', каже Ђукановић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда захвалио је Црној Гори што је прва притекла у помоћ становништву БиХ угроженом полавама и што лобира код међународних институција да се што прије
обезбједе средства за санацију посљедица поплава у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

03.06.2014 19:07

Казу измедју Бих и Ц.Горе нема ниједног отвореног питања,па нити ми нити они имају привреду ни посла имају једино као и ми лопове,тако да мозе Беванда и Дјука да ћуте јер немају о цему прицати,једино ако Дјука хоце послати хуманитарну помоћ у цигарама

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

04.06.2014 06:19

КОЈА ОЛОШ, УОПШТЕ НЕ СПОМИЊУ Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

05.06.2014 05:15

ре Додо... ЕТо опет нема Цвијановицке да казе: ЕУ заинтересована да помогне РС, али у себи промрља : У склопу БиХ... Тако мој Додо и Црногорци... Бице помоци и РС ал у БХ... Јер то је "факат" и тако це нам бити...

ОДГОВОРИТЕ