Породице жртава траже правду за Добровољачку

Навршавају се 22 године од злочина над припадницима ЈНА у Сарајеву.
Током 2. и 3. маја 1992. године над припадницима ЈНА у Сарајеву су почињени тешки злочини: напад на колону војника у Добровољачкој улици и отимање чланова њихових породица, које су паравојне мислиманске формације користиле за уцјењивање и размјену.

Босна и Херцеговина 02.05.2014 | 21:39
Породице жртава траже правду за Добровољачку

Предсједник Координације српских удружења породица несталих са подручја бивше Југославије, Драган Пјевач, изјавио је да породице убијених војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву траже правду од институција Србије и БиХ и инсистирају да ово питање буде приоритет за обје стране.

Пјевач је рекао да успостављање добросусједских односа и унапређење економских односа, на чему инсистирају званични Београд и Сарајево, не смије узети примат над рјешавањем питања несталих.

"Породице убијених војника не губе наду и желе правду. Нема ту безнађа. Природно је да неки питање економије и живота стављају испред овог, али ако желимо успоставити безконфликтно друштво морамо ријешити ове ствари и казнити одговорне", поручио је Пјевач.

Он је нагласио да непризнавање и слављење злочина у Добровољачкој улици неће допринијети суочавању са прошлошћу, нити миру у БиХ.

"То је један од главних узрока тензија у БиХ, јер је слављење оваквог злочина за породице и све људе који добронамјерно размишљају повод за огорчење", рекао је Пјевач.

Он је додао да је у јавности у Федерацији БиХ створено убјеђење да су жртве рата на простору БиХ и бивше Југославије Бошњаци, Хрвати, Албанци и сви остали, док српске жртве уопште не постоје.

"Сви морамо међусобно признати шта смо једни другим учинили и то је једини пут ка миру", оцијенио је Пјевач.

Он је указао да у Сарајеву не постоји амбијент за признање бошњачких злочина над Србима и да је несумњиво да за то нема снаге.

"Треба створити амбијент у јавности да се то прихвати. Не чуди што тужилаштво не процесуира одговорне, уколико се зна да и вјерски званичници у БиХ сматрају да је 'Добровољачка' јуначко дјело. Не може се тако напријед. Морамо видјети шта је то јуначко дјело, а шта је злочин", закључио је Пјевач.

У Источном Сарајеву и Сарајеву у суботу, 3. маја, биће обиљежене 22 године од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици 1992.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бора

01.05.2014 19:51

Ту нема Бога, нема правде и зато одлазим одавде! И нас ће к'о и наше очеве, због виших циљева набити на колчеве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаго

01.05.2014 22:37

Хоце ли икад ико објавити тацан списак са именом и презименом погинулих , рањених и заробљених у Добровољацкој. Да ли наса власт има снаге да макар то уради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иатина

02.05.2014 05:08

Гаго, мислим да је Ген. пук. Милутин Кукањац командант Друге армијске области ЈНА, најкомпететнија особа да прица о том догадају. У свом интервију о Добровољацкој, изјављује да је погинуло 6 припадника ЈНА. Именом и презименом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

02.05.2014 06:40

Латина, мало ли је шест младих живота? Мало јесте зато што су Срби. Шест Добровољачка, седам велики парк, 149 Трново, 28 Ледићи, 34 Чемерно итд, итд. А, правде нема. Добровољачка је по тужиоцу легитимни војни циљ, Сребреница је геноцид. А,зна се колико је војника бројала 28. дивизија. То није легитиман војни циљ зато што САД и други желе да то буде тако. Јасно је и лаику које су намјере великих сила према српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран зоран

02.05.2014 08:13

Нека Васковиц написе несто о овоме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босут 10

02.05.2014 10:00

Желудац ми се сваке године другог Маја подигне од муке кад видим Кошарца и друге политичке сподобе с упаљеним свијећама у Добровољачкој, који скупљају јефтине политичке поене на душевној боли породица мојих погинулих сабораца. Мени који сам био директан учесник догађаја код Скендерије. Поздрав за мајора Момира Томчића, мог команданта батаљона Војне полиције 2 армијске области. Вјечна слава и хвала мојим погинулим саборцима, искрено саучешће њиховим најмилијим и поздрав преживјелим саборцима из Првог против-терористичког вода војне полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

02.05.2014 10:23

1702. дијета су убијена у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

02.05.2014 11:12

РЕ Пајо Искрено, жао мије сваке невине жртве овог несретног рата, поготово дјетета. Само војник разумије шта носи рат и војник је последња особа на свијету која воли ратовати. Рат почињу и завршавају политичари а војници су само извођаћи радова на терену. Надам се да ме разумијеш. Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.05.2014 12:51

Мрки, и један зивот је превисе, а 6 је пуно мање од 42! Бројеви, слузе за поткусуривање политицара. И казем СРАМ ИХ БИЛО!!! Косарац је један од њих. Кошарац је, што се из данашње перспективе чини научном фантастиком, прије осам-девет година био активно укључен у израду приједлога новог устава РЕПУБЛИКЕ БиХ, са још неколицином грађански орјентираних интелектуалаца. Заједно са Сташом Кошарцем, у истом су тиму били ангажирани Шахбаз Џихановић, Славо Кукић,Мирко Пејановић, Вехид Шехић и Миодраг Живановић. Према њиховом приједлогу уставног уређења БиХ, умјесто ентитета увели би се мултиетнички региони, укинули кантони, ојачале овласти државе, а овласти регија би били сведене на локалну самоуправу?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

02.05.2014 16:11

Да га се Баја пита, он би покренуо рат. Ако не изазове рат Баји ваља на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

линдзо

02.05.2014 19:28

мрки!! Ти јос ниси сконтао да теби твоји копају јаму, стварно си наиван

ОДГОВОРИТЕ
Name

сакал

02.05.2014 20:12

Е какве смо ми будале ми би опет ратовали док наси политцари млате паре, возе скупа кола иду на љетовања и зимовања и узивају у свим љепотама које им зивот пруза, а народ глупи омогуцује. Ја једино би кренуо сада у рат против политицара и ратних профитера, а не да пуцам на сиротињу и недузну дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

03.05.2014 09:56

Србима је у Федерацији, онако како им је било за вријеме Хитлерове окупације и Павелицеве НДХ. тј мозе да их убија ко и како хоце Суд и Тузаство БиХ гарантују да убице никада неце одговарати. Мозда понеки војнициц који је изврсио егзекуцују, а они који су зло осмислили на целу са Алијом Изетбеговицем, они це у тој творевини добијати Тргове и Улице.

ОДГОВОРИТЕ