Ове ствари су вам бесплатне широм Европе!

Оно што увек представља главни проблем када желимо да путујемо је новац, то јест мањак истог. Уз аранжман иду и додатни трошкови, јер када отпутујете у страну земљу, желите да видите и њено културно
наслеђе.

Занимљивости 25.04.2012 | 09:38
Ове ствари су вам бесплатне широм Европе!

Организоване туре, обилазак музеја, фестивали и изложбе су само додатни трошкови који нису занемарљиви. Међутим, све више градова широм Европе је решило да туристима, уз традиционалну гостопримљивост, отвори
широм врата нудећи им бесплатну храну, музику и уметност.

ЧОКОЛАДА

Тамна чоколада је карактеристична за Белгију, а компаније Годива, Галер и Леонидас су само неке од оних које су препознатљиве свуда по свету. Многе радње нуде бесплатну дегустацију ове посластице, док у кафићима уз наручену кафу добијете коцку чоколаде.

За оне који преферирају млечну чоколаду, Нестлова фабрика у Броку, у Швајцарској, има бесплатне туре са дегустацијом.

АЛКОХОЛ

Белгија је такође произвођач преко 600 врсти пива, укључујући Хахтово воћно пиво. Хахт има у понуди туру у трајању од једног сата у њиховој фабрици, и дегустацију разних укуса пива.

Такође, многи чланови друштва винара дозвољавају бесплатне посете њиховим подрумима широм Француске.

У земљи галских петлова се такође точе и реке коњака, које можете да испробате ако се одлучите за туру.

СИР

Рокфор Папијун је место где чувени плави сир сазрева у пукотинама стена на Монт Кумбалуу. Туре кроз
пећину укључују и неки залогај пред крај посете. У фарми Хенри Вилиг у Холандији, уз разгледање можете да уживате у укусу познатог сира – Гауда.

МУЗЕЈИ

Од 2001. године у британским музејима са сталним поставкама је бесплатан улаз. Туристи то радо искористе да виде мумије у Британском музеју, Ботичелијева дела у Националној галерији и диносаурусе у Природњачком музеју.

Уместо да чекате ред у Лувру, пробајте да одете у Музеј де Патит Пале. Назив је погрешан, јер се музејска кућа са 1.300 соба протеже кроз много векова. Моне и Сезан су, уз још неколико уметника, презентовани у њиховим објектима.

Париз је синоним за моду, а на сталну колекцију трендова од 17. до 21 века можете да “баците око” у Музе Галериа.

КОНЦЕРТИ

Бечка елегантна архитектура је идеална за валцере и балове. Најјефтинија седишта су испред градске скупштине, која емитује најпознатије концерте током летњих месеци.

Салцбург нуди такође сличне програме, приликом којих постављају велике екране на трг. Иако је Моцарт рођен у Салцбургу, често је боравио у Прагу.

Вила Бертрамка је сада кућа-музеј Моцарта са концертном халом. Улазнице нису јефтине, али вас ништа не зауставља да седнете у околне баште до којих допире музика.

ТРАНСПОРТ

Улице Европе можете да видите бесплатно – бициклом. Барселона, Лион, Лондон, Берлин, Копенхаген, Хелсинки и Севиља су међу градовима који имају такав систем да можете да изнајмите бицикле широм града на одређеним локацијама. Накнаде су минималне, а често је првих пола сата коришћења бесплатно.

ЦРКВЕ

Европске цркве су богате ризнице историје, а улаз је у већину бесплатан.
Вестминстер Еби у Лондону је последње место одмора британских монарха, а Песнички ћошак је
посвећен чувеним домаћим писцима.

Сам поглед на Вишехрад брда је вредан вашег новца. Катедрала Светог Петра и Павла, као и гробље Вишехрад, садржи посмртне остатке многих познатих људи из историје Чешке.

У музеју у Ватикану, дом Сикстинске капеле, сваке последње недеље у месецу нуди бесплатан улаз. Улаз у базилику Свети Петар је такође бесплатан и тамо можете да видите неколико познатих уметничких
дела, као и гробове папа.

Туристи могу да нађу уточиште у Нотр Даму у Паризу, готичко ремек дело које је прославио Виктор Иго. Бесплатни концерти се одржавају недељом у 16.30 часова.

БАШТЕ И ВРТОВИ

Европске јавне баште су више од само редова дрвећа и цвећа. Такође, оне могу бити спољни центри одређених заједница и места где се често одржавају ликовне изложбе.

Маргитсигет у Будимпешти је зелана оаза у Дунаву, између Будима и Пеште. Око ње је стаза џогирање која је окружена баштама, фудбалским теренима, базенима и зоолошким вртом. Бломенмаркт у Амстердаму је једина плутајућа пијаца цвећа на свету. Тезге са цвећем су преплављене егзотичним бојама и сорти које можете да пазарите.

Ботаничка башта у Глазгову је међународно позната по својим стакленим кућама и збирком егзотичног дрвећа из Аустралије, као и разних биљака са других континената. Организују се догађаји током целе године, укључујући и ликовне изложбе и обиласке.

ФЕСТИВАЛИ

Највећи фетивали на отвореном се дешавају током јула у Генту, Белгији. На свим градским трговима се слуша поп, рок, хип хоп, џез…

Посетиоци такође могу да уживају у представама, комедији, изложбама и излетима бродићима на реци Лис.
Џез фестивал у Копенхагену се одржава у јулу и током 10 дана уметници свирају на улицама, кафићима и парковима.

БЕСПЛАТНИ ВОДИЧИ

Иако ова активност није скроз бесплантна, посетиоци дају прилог колико мисле да кошта обилазак града са водичем у трајању од 3 сата. Ове туре су предстваљене у Берлину и Прагу.

 



Коментари / 0

Оставите коментар