Nešković očekivao raspravu o zakonu o Ustavnom sudu

- Navršilo se 10 mjeseci od kada sam podnio prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH koji u početku nisu prihvatali ni SNSD ni HDZ, ni Bošnjaci - kazao je delegat u Domu naroda PS BiH Želimir Nešković (SDS), nakon što danas nije nastavljena sjednica Doma naroda zbog nedolaska delegata iz Kluba Bošnjaka.

Bosna i Hercegovina 27.06.2024 | 13:43
Nešković očekivao raspravu o zakonu o Ustavnom sudu

Očekivao sam, kaže on, diskusiju o ovom pitanju koje je goruće i koje boli Republiku Srpsku, ali čini mi se i hrvatski narod.

"Očekivao sam da ćemo razgovarati. Da će Bošnjaci prekinuti blokadu i pokazati da je BiH suverena, ali to se nije desilo. Očekujem da se u budućnosti riješi ovaj problem... Izražavam sumnju u iskrenost jednog broja delegata, jer kada bi se desilo da je u Klubu Srba još delegata SDS-a i da na ovaj način blokiramo rad institucija, bili bismo sankcionisani... ", kazao je Nešković.

"Ako misle da će meni biti uskraćeno pravo glasa i da predlažem zakon, jedan od najvažnijih u BiH, prevarili su se i samo čine štetu, blokiraju bh. institucije i na taj način nećemo postići ništa. Konstantne strelice koje upiru ka meni iz Fedracije ne stoje", rekao je Nešković.

Prema zakonu je, dodaje, nadležnost Doma naroda potpuno jasna kada se radi Ustavnom sudu BiH, o izboru sudija, pa i stranih sudija...

"Na današnjem dnevnom redu je trebao biti i zakon o PDV koji sam predložio i koji bi olakšao život svima u BiH u svim lokalnim zajednicama, ali očigledno neki ljudi nemaju sluha za to", kazao je Nešković.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lule

27.06.2024 14:18

Stalne blokade rada institucija pokazuju da vladajuća koalicija nije sposobna da vodi državu.sve to govori da je neophodno raspustiti ih i organizovati vanredne izbore. Čim prije timbolje.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

27.06.2024 14:47

Predlozio neustavne zakone o Ustavnom sudu,stasi drugo ocekivao?!

ODGOVORITE
Name

Re

27.06.2024 15:10

Упитан је начин оснивање и структура Суда.

Name

Milan za Ma ja

27.06.2024 17:25

Nije tako! Predložio je Zakon o Ustavnom sudu BiH jer je i Ustav BiH propisuje da Par.skupština nakon 5 godina od dana potpisivanja Dejtona može drugačije odrediti izbor troje sudija koje bira Predsj.Evr.suda za ljudska prava! Prema tome predložio je zakon koji je u skladu sa ustavom!

Name

Benito

27.06.2024 23:21

Ne razumij ovoliku dramu oko sudija. Eto kao ako budu samo naše “nezavisne” sudije oni će se boriti protiv kriminala. Pa kad lopovski političari, direktori i tajkuni nisu sad u zatvoru-nece biti ni s nasim sudijama koji su jako “nezavisni”! De se vi borite za poticaje poljoprivredi, za radna mjesta, bolje škole, plate i penzije a nama je uvijek “ kadija te tuži kadija ti dudi”!

ODGOVORITE