Hrvatska reagovala na rezoluciju, prijete članstvom u EU

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da se odluka Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen ne može se smatrati dobronamernom i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku i da nije u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Region 28.06.2024 | 21:26
Hrvatska reagovala na rezoluciju, prijete članstvom u EU

- Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namera nije izgradnja kulture sećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije - navodi se u saopštenju.

Hrvati tvrde da je Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen odgovor na rezoluciju o Srebrenici.

(Kurir)