Služen parastos jadovničkim žrtvama na Velebitu

Na Velebitu kod Šaranove jame danas je služen parastos jadovničkim žrtvama povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.

Region 29.06.2024 | 12:33
Služen parastos jadovničkim žrtvama na Velebitu

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković, predstavnici Udruženja "Jadovno 1941", potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona.

Nakon parastosa, učesnici molitvenog okupljanja uputiće se prema selu Smiljan, rodnom mjestu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle, i prema crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Zatim će nastaviti prema manastiru Medak gdje će biti organizovano posluženje za učesnike Sabranja odakle je predviđen povratak kućama.

Molitveno okupljanje na Velebitu 15. godinu zaredom organizuje Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Okupljanje je odobrila je Policijska stanica Gospić, čiji pripadnici obezbjeđuju skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Srna) Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

+

29.06.2024 14:08

Ustašama. Sve prokleti bilo. Logor za žene i DIJECU. Za 132 dana preko 4o.ooo zaklali Srba i Jevreja. Smijem vam se zatrlo. Goloruke ubijali. Pa kurči.e da ste domoljubi ????

ODGOVORITE
Name

Vvv

29.06.2024 14:20

Je li ovdje bio genocid

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.06.2024 14:35

I kad cuju da mi spominjemo nas rod, sto su ga poklale njihove ustase, oni se uvrede, pisu note, proteste, skrivaju se iza EU, ili imaju izlive mrznje do Srba. To je sve zbog toga sto ih nije stigla pravicna i pravovremena kazna, Brozu neka zahvale. I natovci su, i u EU, pre toga su samo u zadnjem ratu isterali 300 hiljada Srba, sad im bezi i njihov mlade svet, a to je sve zbog proklestva. Vreme je da se izvinu, vreme je da plate stetu za poklane, i zapaljenja imanja Srba.

ODGOVORITE