Фараж: Нећу се извинити што сам рекао истину о Украјини

"Нема лаког решења за рат. Али суочавање са истином о узроцима и последицама мора бити почетак. Зато једноставно желим да то испричам онако како јесте, и тако радим већ деценију. Клеветници који тврде да ме изговарање истине чини 'портпаролом Путина' само откривају сопствену слабост."

Свијет 23.06.2024 | 17:55
Фараж: Нећу се извинити што сам рекао истину о Украјини

Лидер британске десничарске Реформске странке Најџел Фараж изјавио је данас да се неће извинити због изјаве да је Запад испровоцирао сукоб у Украјини, инсистирајући да није "апологета или присталица Путина".

 "Немојте ми замерити што говорим истину о Путиновом рату у Украјини. Суочавање са чињеницама о грешкама из прошлости мора бити први корак ка мирној будућности коју сви желимо", навео је Фараж у ауторском тексту за британски Телеграф. 

Фараж је у интервјуу за ББЦ Панорама у петак, изјавио да је Запад испровоцирао рат у Украјини ширењем Европске уније и НАТО-а према истоку и да му се не свиђа руски лидер Владимир Путин, али да му се диви као политичкој фигури јер је успео да преузме контролу над вођењем Русије.

"Нисам и никада нисам био апологета или присталица Путина. Његова инвазија на Украјину  је неморална, нечувена и неодбрањива. Као шампион националног суверенитета, верујем да је Путин потпуно погрешио што је извршио инвазију на суверену нацију Украјине... Никада нисам ни на који начин покушавао да оправдам Путинову инвазију, а нисам ни сада", истакао је Фараж.

Он је подсетио да је још пре деценију упозоравао на руску инвазију и на то да је Запад "играо на руку Путину, дајући му изговор да ионако уради оно што је желео".

Додао је да је 2014. године, када је ЕУ први пут понудила Украјини споразум о приступању, рекао у Европском парламенту да ће у Украјини бити рата, зато што је, како је навео, ширење НАТО-а и Европске уније давало Путину изговор који он неће игнорисати. 

"Као што сам јасно рекао у више наврата од тада, ако руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако он одговори. А ако немате ни средстава ни политичке воље да се суочите са њим, боцкање медведа очигледно није добра спољна политик.", нагласио је британски политичар.

Фараж је упозорио да није реч само о Украјини, већ да је"дипломатска грешка Запада око тога како да се избори са Путиновом мешавином параноје и самоуверености" била само једна од многих катастрофалних интервенција у две деценије откако се лабуристичка влада Тонија Блера придружила инвазији на Ирак, којој се, како каже, такође противио.

"Западни државници су пречесто покушавали да носе беле каубојске шешире и представљају као хероји који спасавају свет. Били смо сведоци да је сујета заузела место разума у ​​спољној политици, а резултат је био дестабилизација низа земаља са страшним последицама и тамо и овде", оценио је лидер британских реформиста.

Према његовим речима, отприлике у исто време када су тензије са Русијом јачале, амерички председник Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон, уз пуну подршку торијевске владе Дејвида Камерона, свели Либију на рушевину "како би уклонили диктатора Моамера Гадафија".

Фараж је рекао да је он сам указивао на опасности спољне политике Запада. 

"Није ми задовољство да кажем да се показало да сам у праву и да су торијевци и лабуристи погрешили", навео је он.

Напоменуо је да разуме да многи Британци "снажно саосећају са отпорним Украјинцима" и подсетио да је скоро пола милиона људи убијено или рањено на обе стране у сукобу. 

"То је машина за млевење меса и за украјинске и за руске војнике, а крај клања се не назире", упозорио је Фараж.

Према његовим речима, само је Велика Британија обећала Украјини 12,5 милијарди фунти као војну подршку и другу помоћ, а рат је допринео расту цена енергената, хране и каматних стопа, док је криза трошкова живота погодила милионе Британаца.  

"Нема лаког решења за рат. Али суочавање са истином о узроцима и последицама мора бити почетак. Зато једноставно желим да то испричам онако како јесте, и тако радим већ деценију. Клеветници који тврде да ме изговарање истине чини 'портпаролом Путина' само откривају сопствену слабост.

Ескалација британске подршке рату у Украјини није ни била тема у овој предизборној кампањи, пошто се све старе странке слажу са тим, навео је Фараж.

"Да ли мени, као лидеру Реформ УК, странке која је сада друга у великим анкетама, није дозвољено чак ни да доведем у питање овај политички конформизам? Какав би прави демократски избор могао постојати, ако се од свих очекује да говоримо исто и ако смо изложени клеветама ако то одбијемо? У време избора, више него икада, слобода говора остаје жила куцавица наше демократије", закључио је Фараж.

Британски премијер Риши Сунак оценио је да су изјаве Најџела Фаража "потпуно погрешне" и да оне само иде наруку Путину.

"То је човек који је поставио нервне агенсе на улице Британије, који склапа послове са земљама попут Северне Кореје. А ова врста смиривања је опасна за безбедност Британије, безбедност наших савезника који се ослањају на нас, и само додатно охрабрује Путина", навео је Сунак.

Британски министар безбедности Том Тугенхат оптужио је Фаража за понављање пропаганде Кремља.

"Током Хладног рата имали смо реч за такве људе. Звали смо их корисним идиотима. И мени звучи као да је Најџел Фараж само Путинова пудлица у овоме.За човека који увек тврди да говори као Винстон Черчил, Фараж много више звучи као Невил Чемберлен", нагласио је британски министар.

Бивши министар одбране  Бен Волас оптужио је Фаража да „пречесто показује нездрав однос према ставовима Кремља“.

"Мислим да је Најџел Фараж помало налик на оног пијанца којег смо сви виђали на крају бара који често говори 'да сам водио државу' и даје врло поједностављене одговоре на сложене проблеме у 21. веку", рекао је Волас.  

Из Кијева још није било званичне реакције, али је извор из кабинета украјинског председника Володимира Зеленског рекао за ББЦ: "Вирус путинизма, нажалост, инфицира људе".

Истакнути британски конзервативци и лабуристи оптужили су данас Фаража да брани Путина, а министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли изјавио је да Фараж понавља "подло оправдање руског лидера за бруталну инвазију на Украјину".

(Тањуг) Фото: ББЦ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илија

23.06.2024 18:20

Паметан чово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

23.06.2024 18:37

Ма да, је ли он десницар, за такве попут тебе је добар.

Name

ТАЛИБАН

23.06.2024 21:17

Цовјек говори ИСТИНУ Али У БРИТАНИЈИ неволе ИСТИНУ јер су и они умијесани у РАТ мозда сањају о поновној КОНОЛНИЈАЛНОЈ СИЛИ

Name

Истина долази на видјело:

23.06.2024 19:09

НАТО је окупирао скоро сву западну Европу! Хајд' да је то искљуциво доктрина одбране, не, то је политика Весингтона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зумбул из Босне

24.06.2024 17:04

Па, и у сваком селу се мора знати газда! То је западна демократија!

Name

Фараж

23.06.2024 19:10

Све што је рекао је истина, друга ствар што се то мрзитељима Русије не свиђа и што се не уклапа у њихову "истину'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ово је рекао, истина

23.06.2024 22:59

Нисам и никада нисам био апологета или присталица Путина. Његова инвазија на Украјину је неморална, нечувена и неодбрањива. Као шампион националног суверенитета, верујем да је Путин потпуно погрешио што је извршио инвазију на суверену нацију Украјине... Никада нисам ни на који начин покушавао да оправдам Путинову инвазију, а нисам ни сада", истакао је Фараж. Путин је као Хитлер. То ја кажем. И то је истина.

Name

Нада

24.06.2024 08:33

Коментар за и ово је истина, то је истина лудака о лудацима, новац и оружје уништише недужне.

Name

Зло запада Ватикан

25.06.2024 15:12

Паметан И истину збори салад је све ово организовао:изрезирао ис помоћ подобних људи у Украјини :Зеленски:Кличко итд.

ОДГОВОРИТЕ