Подмиривање страначких апетита пред изборе

Надзорни одбор Пошта Републике Српске недавно је именовао два нова извршна, тако да ово јавно предузеће сада има шест извршних директора. Да ли су бројни руководиоци и извршни директори у јавним предузећима заиста неопходни на тим позицијама или се ради о подмиривању страначких апетита?

Република Српска 18.06.2024 | 22:10
Подмиривање страначких апетита пред изборе

Нове високе позиције за страначке кадрове. Досадашњи извршни директори у Поштама Српске остају на функцијама, али ће два ресора бити подијељена, па ће се на тај начин њихов број повећати. Нове позиције намијењене су кадровима СНСД-а и Уједињене Српске. Своје кадрове на овим позицијама већ имају и Демос и Сцијалистичка партија.

"Класична подјела плијена, апсолутно не постоји потреба за толиким бројем извршних директора, него је то политичко и партијско ухљебљавање људи који на неки начин желе да намире своје коалиционе апетите. И то из дана у дан расте и свако јавно предузеће када пегледате какво је било прије 15-ак година, има много више извршних директора и позиција које су добро плаћене и које подмирују њихове унутарстраначке договоре и подјелу плијена која нема више никакве границе", сматра предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Нове директорске позиције су обезбијеђене тако што ће ресор за информационо-комуникационе технологије, развој, продају и маркетинг бити раздовјен на два. Ресор за поштанске и шалтерске послове се такође дијели на два нова ресора. Заиста је нејасно како ће овај потез допринијети побољшању пословања Пошта Републике Српске, питају се у невладином сектору.

"Оно што смо кроз једну анализу коју смо радили у ранијем периоду утврдили јесте да су у том предузећу већ неколико година присутне негативне тенденције кроз пословање дакле они исказују значајне губитке. Од предузећа које је пословало позитивно постало је предузеће које је терет за јавне финансије односно које се субвенционише из буџета", каже Срђан Траљић из организације Транспаренси БиХ.

У овом, али и већини других јавних предузећа, кажу економисти постоји реална потреба за 3 извршна директора: за техничка питања, финансијско-економске послове и директор за правна и кадровска питања. Бројка од 6 оваквих позиција, посљедица је првенственог вођења рачуна о страначким потребама, умјесто да приоритет буде јавно предузеће.

"Прво се утвђују кадрови и потребе за рјешавање функционера владајуће коалиције, а онда се ради организација унутар предузећа и често се измишљају непотребна радна мјеста", сматра економиста Миленко Станић.

У међувремену су и представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске критиковали Поште због прекомјерног запошљавања. Из ИРБ-а је на сједници гдје је разматран извшетај о раду Пошта у прошој години поручено да је број радника повећан за 124 и да их сада има 2 624 што је повећало трошак радне снаге за чак 10,8 милиона марака.

"Банка скреће пажњу да овдје није ријеч о запошљавању само нова 124 извршиоца, будући да су мимо њих запослена и лица на мјеста радника којима је престао радни однос по различитим основама, тако да је укупан број новопримљених радника 273. Ако се узме у обзир да је број услуга смањен, посебно писмоносних, није јасно зашто је дошло до овако масовног повећања броја радника", поручено је из ИРБ-а.

На наше питање зашто су формиране нове позиције за извршне директоре, из овог јавног предузећа одговор није стигао. Поште Српске су у прошлој години оствариле добит од 2,9 милиона, међутим предузеће сваке године добија помоћ из буџета Републике Српске.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ОЛИ

18.06.2024 22:49

Јос мало висе руководиоца него радника а у теској дубиози ко и сви у овој одрон држави💩

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уједињена

19.06.2024 01:57

Пошта је наша. Шта ту има да се петља снсд и остале странке. Сви треба да добију отказ а само наши из УС да буду радници поште. Не дамо нашу пошту Додику. Све је функције покупио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађевинац

19.06.2024 02:01

Има ли каквих капиталних послова? Поште плаћају добро. Мало адаптације, кречења и ето пар милиона. Договор лапо лапо. Мало за мајсторе мало за директора и оне горе како то дишко Радовић воли да каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

19.06.2024 02:15

У свакој општини поште су пуне нових радника. Сви морају да плате за радно мјесто и да гласају за Стевандића и његову странку. Ако ниси код њих у странци пошаљу те у неку сеоску пошту или добијеш отказ. Радници трпе страшан мобинг и малтретирања од шефова који су из Уједињене странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.06.2024 02:24

МУП кад хапсите тог лопова од директора у предузећу за поштански саобраћај? Знате шта је све опљачкао од куповине зграде од реконструкције просторија од узимања мита за пријем 300 нових радника. Срамота. Толико криминала од једног малог неписменог бандита и сви ви ћутите. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преварени малинар

19.06.2024 02:32

Поштар плати ми малину коју си одвезао у своју хладњачу заједно са оним лоповом Мићићем којег си запослио у инспекцију. Лоповчине и преваранти. Ти глумиш директора а твој ортак инспектора а дугујете ми паре за малине које сам крвавим радом убрао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

19.06.2024 03:47

Сто год висе технике у администрацији и мање становниства висе директора, слузбеника, ника је било висе фирми висе становника, био папир, оловка, обицна рацунска масина, фиксни телефон, пуно квалитетнији рад био, није било крадје, корупције , скупоцијени аута, хеликоптера, а сад све има сто нас води у провалију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

19.06.2024 05:36

У Фоци у пости у једној канцеларији сједе 3-4 правника, ме знам ста раде на овако мали број градјама у то граду, броје посиљке и цекају крај радног времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

19.06.2024 07:23

А не раде ништа ни ти изврсни директори,примају дебеле Плате и сједе у хладовини.Срам их било,и треба још двоје да се ухљеби,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАНКА

19.06.2024 08:58

ЗАТО У ПОШТАМА ЧЕКАШ САТ ВРЕМЕНА ДА ПЛАТИШ РАЧУН

ОДГОВОРИТЕ