Има ли новца за станове младих брачних парова?

За сатамбене кредите Инвестиционо развојне банке Републике Српске аплицирали су многи млади брачни парови, међутим иако су сви услови испуњени и уговори потписани, новца на рачунима нема још од децембра прошле године. Због чекања на исплату некима су инвеститори раскинули уговоре о куповини, а неки подносиоци су након више од пола године чекања, одустали. 

Република Српска 17.06.2024 | 20:30
Има ли новца за станове младих брачних парова?

Хитно вам вам је потребан стан, али немате новца. Одлучите се за кредит за младе брачне парове у ИРБ-у, испуните услове и потпишете уговор о зајму, међутим новца нема. Због тога су повучени бројни захтјеви, што се може видјети на званичној страници ИРБ-а.

Питање зашто ИРБ не исплаћује кредите, поставила је посланик Покрета за правду и ред Загорка Граховац на сједници Народне скупштине.

„На то питање нисмо добили конкретан одговор, премијер је објашњавао како се кредити могу пласирати и преко комерцијалних банака те да ИРБ средства доставља банкама, међутим на конкретно питање да ли се ради о недостатку новца, није одговорио, а такође нисмо добили одговор челника ИРБ-а, дакле нико се није од њих оглашавао, тако да је наша сумња, чини ми се, основана, да се ради о недостатку новца у те сврхе“, каже Граховац. 

Из ове установе и даље тврде да је реализован велики број кредита и да ће наставити да одобравају захтјеве, али потврдан одговор да ли су одобрени кредити исплаћени, нисмо добили.

„Током 2024. године реализовано је 230 стамбених кредита, за шта је са данашњим датумом одобрено 29,6 милиона КМ. За стамбене кредите у 2024. години планирано је 28,5 милиона КМ, чиме је план за ову намјену већ и премашен. Велики број захтјева за стамбене кредите свједочи о атрактивности ове кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

План за ову годину је премашен, али ће ИРБ Репубчике Српске наставити да одобрава захтјеве клијентима који испуњавају прописане услове, што је у складу са политиком ИРБРС и визијом развоја Републике Српске“, наводе у ИРБ-у.

Да све баш и није као што кажу у ИРБ-у, знају они који се баве продајом станова. Влада би, како кажу економисти, требало да дода средстава у овај фонд. На тај начин новац би усмјерила у останак младих и образованих људи на овим просторима, што би значило и више рођене дјеце. 

„Ја имам ситуацију да већ шест месеци не може доћи на ред на исплату, зато што нема средстава. А иначе по редоследу је ту, али једноставно притисак је превише велики, тако да инвеститори чак више неће да продају станове на средства од ИРБ-а, јер сматрају да је то предугачк рок, у међувремену ће од шест месеци, могу доћи у ситуацију да заврше зграду и да га продају некоме ко има готов новац.

Тако да та ситуација ће сигурно смањити притисак на ИРБ, јер инвеститор ако заврши зграду за годину и по дана или две, ако дође неко да купи стан у задњих шест месеци пре завршетка, онда је практично бесмислено да га продаје на тај начин, кад ће за то добити готов новац, јер је стан усељив“, истиче економиста и инвеститор Зоран Павловић.

Умјесто да олакшава стамбено збрињавање, популациона политика владајућих своди се на говоре и неиспуњена обећања. Принуђени да чекају, млади ће остарити и тако више неће испуњавати услове кредитирања станова за младе брачне парове. Шта се догађа у ИРБ-у, јавност не зна јер се годишњи извјештаји достављају касно, а надзорни одбор није формиран  од 2016.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Истоцно Сарајево

17.06.2024 20:33

Младим не требају станови, из Херцеговине сви иду на студије у Нови сад и никад се висе не враћају, на залост, такав амбијент је створио СНСД, а о Ладина масовно одлази на запад трбухом за крухом и опет се не враца, то сто се гради је за дјецу ратни профитера и за оне СНСД ухљебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј

17.06.2024 21:03

Средства су код адвоката који је откупио дуг, појела маца и пожар. Само ћутите нису ваше паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

17.06.2024 21:13

и у Вишеграду је снсдеовац,начелник који је био опозвсн,али га спаси рик и оливер,обећао,чак је била и нека листа потенцијалник кандидата за стан,локсција одређена,срушен постојећи објекат,сад умјесто зграде расте коров.ђуревић се фали пројектима за вријеме његовог мандата,нпр посађене тополе,а не прича да је све што је отворио затворио,базен и водовод затрпао.Од општине јоја је била средње развијена направио неразвијеном.према томе,снсдеовци су сви исти који су на власти,обећавају,али ништа не ураде.О стању у пољопривреди у опптини,нек упореди за вријеме мандата Славише Мишковића(сдс)и сад,не може се поредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вишеград,

18.06.2024 10:27

Папићу, ајд мало олади, сад ће скупштина па им све реци, или отиђи поново до Аустралије, бјежиш од одговорности, а само паметујеш.

Name

Све у БЛ?

17.06.2024 22:06

Зашто су све институције у Боооњооолууукооо? Да се институције распореде по свим средњим општинама, од требиња преко бјељине до новог града на западу, то су хиљаде радних мјеста и око њих би биле услужне дјелатности, мањи градови би опстајали, али ЈОК, све мора бити у кругу од парка Младен Стојановић до Ферхадије, ФУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.06.2024 22:18

Теско да це и бити пара за пласман кредита по одобреним ЗАХТЈЕВИМА. Приоритет је измедју осталог ОЦ Јахорина...треба им 29 милиона за докапитализавију и то је најважније тренутно у држави. Његова Екселенција Елез мора добити...а млади су млади, могу чекати по режимлијама и секташима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тразили сте

17.06.2024 22:39

гледајте! Битно је да се србује и други народи страсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЗНМ

18.06.2024 03:19

У мањим мјестима је љепсе зивјети, БЛ је претрпана, све зграда на здгради виси, гузве у саобрацају

Name

Сарма

18.06.2024 08:38

БЛ постаје мали Београд. ИРБ нема новца, све паре које се враћају од кредита који су већ одобрени иду ка влади на крпљење буџета. Овим темпом ИРБ за годину дана неће ни постојати.

Name

Шта ће им!

17.06.2024 23:36

Па млади се ионако разбоде након пар година, тако да им ни не треба стан,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

18.06.2024 07:10

Запослис се у Сумско газдинство Романија Соколац и за годину дана купис у Београду стан без кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумарство Соколац

18.06.2024 09:19

Београд на води

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2024 11:11

Само будала дизе кредит

Name

А каса је јос

18.06.2024 14:20

Млади брацни пар одмах имао сран?! Никада ни је икада дрзава радула на томе.Деценије су пролазиле фок се скуце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за вишеград

18.06.2024 20:41

пусти папића,шта ти човјек ради,него реци ко је ово написао за ђуревића све је тачно написао.

ОДГОВОРИТЕ