Од рутинске операције до борбе за живот

Српска одбојкашица Даница Ружић проглашена за најбољег либера Европског првенства за кадеткиње прошле године, да би недуго потом сазнала да никада више неће моћи да се бави не само одбојком, него спортом уопште. По савету лекара одлучила се за “рутинску операцију” менискуса, која се претворила у прави пакао, па јој је и живот био угрожен.

Србија 16.06.2024 | 16:45
Од рутинске операције до борбе за живот

- Даница је једна од можда милион случајева која је успела овако нешто да преживи. Отишла је на рутинску артроскопију, неинвазивну операцију менискуса, односно колена, која је довела до сепсе и тзв. некротичног фасцитиса - одумирања свих ткива рапидном брзином. Од три ушивене рупице на колену након операције дошла је дотле да јој се нога распала. Слике су застрашујуће. Судски вештак је, на основу обимне документације, утврдио професионалне медицинске грешке и зато смо поднели кривичну пријаву против хирурга проф. др Душана Марића и др Михајла Радомира из новосадске приватне поликлинике “Орто МД” Основном јавном тужилаштву у Новом Саду за кривично дело тешко дело против здравља људи из члана 259, став 1, у вези са чланом 251, став 1 Кривичног законика. Запрећена казна за то дело је од једне до осам година затвора - рекао је за Курир Илија Дражић, адвокат Данице Ружић (18) и њених родитеља Синише и Милене.

Подсетимо, тада још малолетна одбојкашица из Дубља крај Богатића, која је била и најбољи либеро Европе у својој категорији, минулог септембра повредила је колено и по препоруци отишла приватно код проф. Марића, који ју је оперисао. Потом је добила инфекцију и сепсу, па је, како је написао и сам др Марић у отпусној листи, у тешком општем стању пребачена на ВМА. Ту је вођена борба за њен живот, али и ногу, коју су успели да спасу од ампутације.

Дражић каже и да је написао писмо лекарима Марићу и Радомиру тражећи договор о одштети, а уколико га не буде, тужиће их за надокнаду штете:

- Тражићемо милионско обештећење у еврима. Биће извештачена четири елемента својствена било којој тужби за надокнаду штете, а то су умањење општеживотних способности, посебно имајући у виду њен узраст, страх, бол и наружење. И плус ћемо тражити изгубљену зараду и добит, јер је Даница једна од најбољих одбојкашица те генерације и вероватно би већ сада зарадила неки милионски износ.

- И вештачењем је потврђено да је дошло до инфекција до којих није смело, али и до професионалних пропуста, које смо детаљно објаснили у кривичној пријави. Утврђено је да је Даница могла, али и није морала да иде на операцију, пошто је неки период могла да прође с конзервативним лечењем. Али др Марић је Ружићима рекао да је операција најбоља опција, није им понудио избор - каже Дражић и додаје да је оперисана и мимо тога што нису све анализе крви били у референтним вредностима, чиме су је свесно угрозили.

Већ одмах након операције, наводи адвокат, појавила се висока температура, десна нога је невероватно отекла.

- Све то је толерисано, стављена је само дренажа и на крају се нога распала. Све је драматично каснило. Да су одмах реаговали, не би ни приближно биле тако ужасне последице. Још су јој говорили: “Не брини, срећо, удаћеш се!” И после свега др Марић је на руке тражио и примио од Даничиног оца потпуно ненормалан износ од 2.334.000 динара, што је око 20.000 евра - истиче Дражић и додаје:

- Рехабилитација ће трајати година, а последично су јој оштећени срце, плућа и бубрези, а од каријере и спорта нема ништа. Здравље детета од 17 година, које је било здраво и право до те обичне повреде колена, захваљујући двојици лекара је уништено - каже Дражић и наводи да је сада на потезу тужилаштво.

Другу страну ове приче не можемо да чујемо јер др Марић и др Радомир не одговарају на питања.

(Спортл.рс / Фото: К1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бањалука

16.06.2024 16:58

Зао ми је младе дјевојке! Адвокати су зло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

16.06.2024 18:51

Приватни факултети се увукли и у медицину. Пропалитети и неписмени купе дипломе па суде, оперишу и рачунају. Јесте да им је 2x2 почесто једнако 5 али ко те пита.

Name

Мика

16.06.2024 18:58

Љекари или адвокати?

Name

Ја

17.06.2024 05:31

Данас све свелò само за паре пропаст свијета.

Name

Рур

16.06.2024 17:00

Куповање диплома је опасна ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

16.06.2024 17:52

ДОБРО ФУНКЦИОНИШУ ИНСТИТУЦИЈЕ. ШТО ВИШЕ ЂАЈИЋА НА МАЛИМ ЕКРнима, то мање медицине,????????

ОДГОВОРИТЕ