"Како да Дан Српске постане Дан настанка Српске?"

Легитимно је питање зашто се предлаже да 9.јануар - Дан Републике Српске постане Дан настанка Републике Српске и да ли у новом концепту остаје најважнији дан који се обиљежава или постаје други најважнији дан који се обиљежава?

Република Српска 16.06.2024 | 12:49
"Како да Дан Српске постане Дан настанка Српске?"

"С обзиром на велико интересовање јавности у Републици Српској везано за 9. јануар, а знајући да Додик веома вјештим јавним наступом манипулише о ономе што суштински интересује народ, потребно је потпуно разјаснити недоумице. Ситуација није једноставна и лака за разумјевање какву је неки желе представити, него је управо сложена и нејасна па зато и треба посветити више пажње", рекао је ово Ненад Вуковић, генерални секретар ПДП, наглашавајући да сада прослављамо Дан Републике Српске - 9. јануар, а да је нови приједлог је да прослављамо Дан државности Србије и Републике Српске 15.2, а да 9. јануар постане Дан настанка Републике Српске. 

- Те формулације јесу збуњујуће и представници власти требају да схвате да постоји проблем који треба разјаснити прије сједнице НСРС. Да бисмо избјегли “муљање”, можда би боље било преформулисати питање на начин да представници власти одговоре када ће бити парада, свечани пријеми на највишем нивоу, директан пренос итд… Најконкретније питање је да ли ће остати, као и до сада, прослава 9. јануара од несумњиво највишег значаја за Републику Српску или је можда интенција да догађај од највише важности постане 15.2, а да са мање демонстрације важности се настави обиљежавати 9.јануар – каже Вуковић. 

Одговоре на ова питања заслужује прије свега народ, и то истините, без нервозних реакција, истиче он. 

- Није овдје у питању измишљање ‘лажљиве опозиције’ него је потребно јасно и прецизно, без муљања, дати одговоре на осјетљива питања у вези којих смо чак имали и референдум. Легитимно је питање зашто се предлаже да 9.јануар - Дан Републике Српске постане Дан настанка Републике Српске и да ли у новом концепту остаје најважнији дан који се обиљежава или постаје други најважнији дан који се обиљежава? ПДП не тражи мане у Декларацији, можемо похвалити многе ствари које су потпуно прихватљиве, али дозволите да инсистирамо да се извуче из магле намјера власти у вези са најважнијим празницима – истиче. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Александар

16.06.2024 13:49

9.јануар је Слава и Дан Републике Српске! Око тога нема разговора и свако ко тврди другачије није добробамјеран најблаже речено. Није то Дан настанка ни нестанка него Дан Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно Сарајево

16.06.2024 14:44

Све стоји околиша 9-ог Јан., потписујем, ал ме занима једна ствар, јесмо ли ми то јаци од Свицарске и немамо други проблема осим србовања и застава, празника, назива улица, слава, попова, сабора...људи моји ми немамо фабрика, инвеститора, сви бјезе од нас, хоце ли ико почети прицати о економији и конкретно је покренути, од крсни слава и српства се не зиви, људи нам гладни, борци просе, СНСД опљацкао све сто се могло, омладина у задњим вагонима одлази на запад, пензионери немају хљеба да једу, села празна , народ излудјен......ајте мало прицајте о економији, пустите висе бога вам србовање, свак је себи и србин и вјерник, мене занима да сто боље зивим и имам, мир у земљи, а 8-и јануар је неупитан и нече хрват од Дувна ДодиГ Милорад укидати несто сто смо ми борци створили, нека иде свом Цовицу па нека њему мијења датуме, сва прица нам око 9-ог јануара, без везе народу дизете тензије, ви у скупим Аудијима се возите а народ у крајевима, сто то ја не би волио Ауди А6 да имам и пуне џепове пара, да путујем свијетом......попустите висе

Name

Истина

16.06.2024 14:08

Питање свих питања, Дан Републике Српске 9. Јануар! Све друго је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

16.06.2024 14:33

9.јануар це постати датум нестанка републике српске. Народ цути на све промјене, додик је сигуран, да мозе урадити ста год хоце, нико се неце побунити. А погледајзе ста раде у Француској!

Name

Xy

16.06.2024 15:20

ТО БИ ИСТО БИЛО КАД ДОМАЦИН НЕБИ СЛАВИО КРСНУ СЛАВУ ,НАСЛЕДЈЕНУ ОД СВОЈИХ ПРЕДАКА,НЕГО НЕКИ ДАН КАД ЈЕ ОДЛУЦЕНО ДА СЕ СЛАВИ КРСНА СЛАВА.ЛУДИЛУ НИКАД КРАЈА,ТАМОТАВАЊЕ У ФОЛИЈУ ЦИЊЕНИЦА ПОСТАЈЕ ГЛАВНО ИРУЗЈЕ ВЛАДАЈУЦЕ КОАЛИЦИЈЕ.

Name

Источно Сарајево одговор

18.06.2024 11:09

Ма пустите ви Додика Шта говори оње небитан. Битан је НАРОД. Овај грађанин, или грађанка, је СТО ПОСТО У ПРАВУ. Дај да грађани Р. С. Живе нормално и достојанствено. Овај наш живот је дно дна. Само тонемо никад стичи до површине. Б. Лука.

Name

Хм

16.06.2024 15:58

9 јануар је Дан Р Српске изгласан на референдуму народа Р Српске и шта има ту спорно и било коме нејасно. Тај 15 фебруар и Дан државности Србије и Р Српске можете да славите без икаквих проблема. Е сад ако је Дан Р Српске и Дан државности једно те исто онда смо мало у проблему и то треба ријешити онда референдумом а не појединац или група на Свесрпском сабору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

17.06.2024 16:24

9 Јануар је Дан Републике Српске и то мој празник. Сретење је историјски дан српског народа и мозе бити обиљезен али сто се мене тице и не мора.

ОДГОВОРИТЕ