Срби на Космету да уче на грешкама Срба из Хрватске

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да Срби на Косову и Метохији треба да уче из грешака Срба у Хрватској којим је кроз Заједничко вијеће општина омогућена самоуправа, али је у пракси сведена на ниво невладине организације, без дефинисаног финасирања.

Регион 16.06.2024 | 10:42
Срби на Космету да уче на грешкама Срба из Хрватске

Пуповац је навео да у Хрватској имају мањинске самоуправе, чији статус није адекватно регулисан у хрватском поретку.

- То значи да Заједничко вијеће општина, иако самоуправа, прије свега има формални статус невладине организације, док се ниједним међународним уговором не регулишу статуси невладиних организација - рекао је Пуповац за Косово онлајн.

Он је указао да то треба бити поука српском народу на Косову и Метохији када се разматра статус Заједнице српских општина.

Уколико се тај статус унапријед дефинише, Пуповац сматра да сасвим сигурно не би требало нити смио да има статус невладине организације, а морали би и да се дефинишу услови финасирања.

- У нашем случају услови финансирања зависе од политичких околности - рекао је Пуповац.

Пуповац је увјерен да за Србе на Косову и Метохији треба тражити треће рјешење, наводећи да није реално очекивати да добију статус налик оном који има Република Српска у БиХ.

Он је објаснио да је Србима у Хрватској, осим кроз Заједничко вијеће општина које дјелује на простору Источне Славоније, Барање и Западног Срема, омогућено организовање и кроз Српско национално вијеће. 

(Срна/фото: Марко Лукунић) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гегај

16.06.2024 10:58

Ја мислим да би прво срби из Републике Српске требали да мало уце о томе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

16.06.2024 12:18

Па ако се “медјународна заједница” позива на медјународно право онда је неопходна стриктна примјена Резолуције 1244, а то знаци власт дрзаве Србије са аутономијом за Албанце, а не обрнуто. У супротном Републија Српска има пуно право да се одцијепи, Крим и Донбас и тако у недоглед. Или се за “ореседсн” уздате у “праведну” силу западног орузја и економских санкција.

ОДГОВОРИТЕ