Брчко има милионски буџет, али не и аутобуску станицу

Давно је најављена, никада изграђена. Умјесто Аутобуске станице  - надстрешница. Зато путници у Брчком у аутобусе сједају промрзли и покисли.

Босна и Херцеговина 15.06.2024 | 20:08
Брчко има милионски буџет, али не и аутобуску станицу

Ако вам се којим случајем догоди да аутобусом кренете или у Брчко или из Брчког, добро се припремите, јер ћете превоз чекати на отвореном, без перона и диспечера.

Зато што се годинама политика у Дистрикту, која се редовно усаглашава око повећања буџета, не може усагласити око изградње нормалне аутобуске станице.

Давно је најављена, никада изграђена. Умјесто Аутобуске станице  - надстрешница. Зато путници у Брчком у аутобусе сједају промрзли и покисли.

„Аутобуска станица у Брчком је нула бодова“, кажу Брчаци.

Не брине ово надлежне, јер иако Брчко има буџет виши од 460 милиона марака, средства за један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката још нису издвојена.

Исмет Дедеић, директор Завода за иградњу и планирање, истиче да је о потреби сувишно говорити.

„То је јавна срамота за град овог буџета и овог развоја да се путници мрзну на једној отвореној пољани“, каже Дедеић.

Идеја о изградњи модерне аутобуске станице у Брчком стара је бар четири деценије. Први пројекат појавио се још 1978. године. Међутим, тек у марту 2022. развијен је детаљан идејни план комплекса нове аутобуске станице у Брчком.

„Створиле су се пројектне и просторне претпоставке да Влада може да финансира, или својим средствима или кроз јавно-приватно партнерство, инвеститора за изградњу станице. Другог рјешења нема“, каже Дедеић.

С друге стране, Боро Ристић, посланик у Скупштини Брчко дистрикта (СП) истиче:

„Ова владајућа структура није дорасла да се носи са тим пројектима и нисам оптимиста да ћемо и у наредном периоду имати аутобуску станицу у Брчком“.

Процјењује се да би за изградњу модерне аутобуске станице у Брчком требало издвојити између пет и десет милиона марака.

„Имамо добре намјере, али на крају све заврши као мртво слово на папиру. И реализација је равна нули. Све то имајући у виду да је буџет 400 милиона, да ће ових дана бити усвајање ребаланса преко 60 милиона. То довољно говори у каквом окружењу живимо“, јасан је Ристић.

Ни градоначелник Зијад Нишић нити било ко из Владе Брчко дистрикта није хтио коментарисати када ће и да ли ће Брчаци добити нову аутобуску станицу. Да ли то довољно говори колико је власт у Брчком заинтересована за потребе својих грађана?