Огромна опасност пријети туристима у Грчкој

Највећи проблем јесте чињеница да страни туристи често нису свесни ризика које одређени ниво физичког напора представља на ужареним врућинама, преноси британски Тхе Гуардиан. 

Свијет 15.06.2024 | 14:42
Огромна опасност пријети туристима у Грчкој

Док жива у термометру вртоглаво расте широм Медитерана, што није необично с обзиром на чињеницу да нам сезона приближава, здравствени радници упозоравају све туристе.

Највећи проблем јесте чињеница да страни туристи често нису свесни ризика које одређени ниво физичког напора представља на ужареним врућинама, преноси британски Тхе Гуардиан. 

Медитеран је већ годинама поприште климатских катастрофа, посебно током летњих месеци, када температура може достићи и преко 48 степени Целзијуса. Управо зато, спасилачке службе у већини медитеранских земаља које лети дочекују бројне стране туристе, покренуле су акције за боље одржавање и означавање, како планинарских, тако и бициклистичких и пешачких стаза. 

Само у Грчкој, прошле недеље су покренуте три акције спасавања туриста који су нестали током планинарења на удаљеним острвима. Међу жртвама је био и популарни британски телевизијски водитељ Мајкл Мозли, чије је беживотно тело пронађено на острву Сими.

Подсетимо, Мозли је кренуо у шетњу по највећој врућини, што се показало кобним након што је скренуо и завршио на погрешној стази, која га је додатно одвела на "невероватан успон" кроз "каменита брда", како се испоставило током истраге. 

Све расположиве спасилачке снаге су тражиле преминулог Британца пуних пет дана. Обдукцијом је утврђено да је Мозлија усмртила кобна врућина. Национална метеоролошка служба у Грчкој ЕМY тврди да су се ове године рекорди оборили већ у првом делу сезоне. Због топлотног удара, затворене су и школе широм земље, а Министарство културе било је приморано затворити чак и Акропољ те друге археолошке локалитете. 

Волонтери Црвеног крста по Атини деле бесплатне флаше воде, а градска општина је поставила расхладне станице. 

У петак ујутро, на Криту је измерено чак 44,5 степени Целзијуса. Шеф спасилачког тима на острву Самос Димитрис Кататзис тврди да су мисије потраге за несталима често отежане јер туристи, несвесни ризика, често "скрећу с пута" како би видели знаменитости, те се тада изгубе.

"Јуче смо видели неколико туриста како без икаквог покривала на глави ходају стазом док је жива у термометру показивала 41 степен. То једноставно пркоси здравом разуму и логици" упозорава он. 

(Б92) Фото: wандерон.ин

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

О_о

15.06.2024 15:19

Ехх, муко жива, шта дочекаше сироти туристи! Права хуманитарна катастрофа! Судбино, кучко, што си таква?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

15.06.2024 15:23

Енеглеске приче о времену класика, све обмана. На сунце и уживајте у љету и сунцу ко год може....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

15.06.2024 15:24

Додаш мало пара и одеш на црногорско приморје и патиш се ко нико твој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Би.

16.06.2024 09:53

Пише глупост. У Андалузија у Спање што је највруција дио Еуропе је обични у лета између 45 и 52 степена. Тамо народ живи нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

16.06.2024 10:53

Ре-Драган- друже, иди умиј се ладном водом, пишеш глупости!! ко то може живјети нормално на плус 50 степени Ц-!!??