Биће нам боље на Балкану када сами будемо разговарали о проблемима

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се стање на целом Балкану смирити када узмемо  ствари у своје руке и када сами будемо решавали своје преблеме, без мешања странаца.

Србија 12.06.2024 | 14:11
Биће нам боље на Балкану када сами будемо разговарали о проблемима

"Нама ће се смирити стање на целом Балкану и све ће бити другачије оног секунда када ми будемо узели ствари у своје руке и сами будемо решавали своје проблеме", рекао је председник у интервјуу за сарајевски лист Дневни аваз.

Председник је нагласио да ће нам бити боље када нам не буде никаквог посредника у разговорима и када кажемо ајде да се нађемо где хоћете - хоћете у Горажду, хоћете у Бања Луци, хоћете у Нишу, у Грудама или било где. 

"Хајде да разговарамо о проблемима, али да будемо сами", рекао је председник и оценио да је проблем у томе што нам странци никада нису дали да између себе разговарамо.

Проблем је у томе, како каже, што нама сви ти странци никада нису дали да ми између себе разговарамо и зато што је део бошњачког руководства увек мислио, како је рекао, "ми имамо на својој страни Америку, Немачку и не знам кога, па ћемо њих да користимо као батину против Србије и Срба".

Говорећи о резолуцији о Сребреници каже да он никада није говорио о правној природи самог акта већ да га занима због чега се то питање потеже у овом тренутку и да ли би такав потез могао да донесе помирење у региону.

"Различите смо аргументације користили. Нисте могли код мене да слушате причу о правној природи самог акта. Ја сам постављао три питања суштинска. Прво, зашто у овом тренутку, ком је потребно и шта доноси та резолуција", рекао је Вучић.

Додао је да разуме да је за Бошњаке важно да се говори о страдању њиховог народа.

"Погнућу главу сваки пут пред жртвама Сребренице и немам никакав проблем да то кажем. И на страну, и уопште нећу да причам о томе да ли је некад неко дошао па погнуо главу пред српским жртвама у Братунцу, на овом или на оном месту. Уопште није. У овом тренутку оставите по страни", навео је Вучић.

Он је додао да се његово друго питање односи на помирење у региону, односно на питање да ли је та резолуција донела помирење.

"Под број три - што отварате Пандорину кутију? Због тога ћемо сада да имамо још проблема у будућности и у региону, јер ће да следе предлози резолуција и о Јасеновцу, али и многим другим местима. Јесам ли ја у праву или они", питао је Вучић.

Он је упитао и како је "малена Србија" успела да убеди 109, односно 108 држава које нису хтеле да гласају "за".

"Ниједна од њих не негира шта је то што се догодило у Сребреници. А што ви мислите, да ли су сви луди у 108 земаља", истакао је Вучић и навео да су ти људи постављали исто питање које и он поставља.

Он је оценио и да је тема толико незгодна, тешка и болна, да је логично да је највећи број људи био уздржан, односно да је или био уздржан или је напустио седницу.

"Кад изузмете ових 19 који су били против, попут нас, додајете још 20-21, ових који су напустили, видећете да су ти који су напустили и ти који су били уздржани - били најбројнији. Бројнији од оних који су били за", навео је Вучић.

Поновио је да су то људи који су схватили да је реч о политичком моменту који није добар и који ништа добро неће донети региону, а који нису хтели да говоре или да негирају било шта.

"Молим људе да разумеју нашу позицију. И није то питање да ми мрзимо Бошњаке, па смо то радили. Најмање се тицало Бошњака, ми смо најмање о Бошњацима говорили. Ми смо више говорили о Немцима и о свима другима", истакао је Вучић.

(Тањуг) Фото: Инстаграм

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Рамбо

12.06.2024 15:29

Чим ти и твој прекодрински баја завршите у пругастим одијелима,нама ће бити боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

12.06.2024 19:20

Једини проблем на балкану су политичари,и то такви попут тебе😄

Name

Бенито

12.06.2024 21:22

Ко може с оваквима разговаратиии!

Name

Кики

12.06.2024 17:07

Тренутни проблеми на Балкану: Србија-Косово, Србија-БиХ, Србија-Хрватска, Србија-Ц.Гора! Ја мислим да је све ово због Бугара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2024 18:27

Не, то је због Ц. Горе, Хрватске, Косова и БИХ, јер би на Србији сви они да шиље неку ствар, јер су поданици запада, па од запада очекују и директну помоћ у тим споровима.

Name

Коста ка Ре

12.06.2024 19:53

Браво на одговору.Али не оштре они њега због њега већ из понизности према газдама са запада.

Name

РезаРеКики

13.06.2024 02:13

Ма да сви криви,само Србија невинашце.Боље би јој било да макне своје шапе даље од свих тих земаља!Може сањати и даље није забрањено!

Name

Срби виде

13.06.2024 09:42

300 свијетлосних година прије многих, сто и није теско на цињеницу "Русија је Русија"....

Name

Вау

12.06.2024 17:12

Знају они да ми нисмо за рат, али стари је фазон, нека виси Педро, јер смо ми дежурни кривци. Мени се чини да зато они јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драx

12.06.2024 18:37

Ским да причаш? Једни цвијећем дочекали Њемце и добили НДХ, бих анкетирала Аустрија, при чему нико прстом није мрднуо. У БиХ 3 страних судија, фараон Шмит и амерички амбасадор врховни Бог за све и свашта. Како да причаш са њима, када они воле туторе, још ако су против Срба, онда супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаста

12.06.2024 20:35

Ви сте своје показали висе пута

Name

Србија се

13.06.2024 09:37

Придрузила истразивању на Мјесецу са Русијом и Кином. Србима је јако вазно да једнако добро зивимо сви, поготово да се изборимо за нас све на овим просторима,да не каскамо вјековима због искљуциво тудјих интереса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.06.2024 12:21

Не да само слога срба спасава него само слога све спасава. Памет у главу и свима просперитет.

Name

Зора пуца

13.06.2024 09:57

Има она порука из оне старе епске пјесме - 'сваки свога збаците субашу'. Такво је и сада вријеме. А народ слсабашан, тупав и глупав. Па ништа од тога. Одавно је власт, и овамо и онамо, зрела и презрела, то треба улица да руши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2024 19:03

” Сваки свога збаците Шубашу ” то је добра порука обичном народу З. Балкана посље тога мир долази без сецесије страхова, мрзње и рата. И сви исти пред законом.

Name

миле

13.06.2024 10:25

све је горе и горе ...ово су све маске и представе .. здравство лосе и недоступно , цене високе , стандард мали ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледајте

13.06.2024 12:18

Цијели говор, да се мало разбистри коме ста није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

13.06.2024 17:35

Ама шта имаш да разговарам,Србин је био Адам и Ева,и цео свет је била Србија,а ти би разговарао са шакицом људи из првобитне заједнице

ОДГОВОРИТЕ