Други симпозијум кардиолога окупио врхунске стручњаке

У организацији Удружења кардиолога Републике Српске и болнице “Свети Врачеви”, те подршку Министарства здравлља Републике Српске, у Бијељини се одржава други по реду симпозијум кардиолога о аритмијама, који је окупио врсне стручњаке из БиХ и земаља региона, како би размјенили знања и искуства и упознали јавност са трендовима у лијечењу ове врсте болести.

Република Српска 24.05.2024 | 14:16
Други симпозијум кардиолога окупио врхунске стручњаке

Симпозијум кардиолога долази у вријеме када се биљежи раст броја људи који имају тегобе изазване аритмијом, која је у великом броју случајева последица прележаног “корома” вируса. С’ тога ће овај скуп омогућити специјалистима да кроз размјену искустава стручно напредују и усаврше свој рад, а пацијентима да добију адекватан третман. 

“На овом скупу ће се презентовати дијагностички кораци код срчаних аритмија које срећемо непосредно у клиничкој пракси, затим начини лијечења, гдје поред конзервативног лијечења имамо и инвазивне процедуре, које подразумјевају аблацију срчаних аритмија, а практично се све аритмије могу аблатирати и подразумјева примјену различитих имплатибилних уређаја.

Акценат је управо на новој технологији и новим смјерницама како бисмо дали већи допринос у лијечењу наших пацијената, којих је све више у последњих неколико година”, рекла је приликом отварања скупа прим. др Милица Ловрић, предсједница Удружења кардиолога Републике Српске.

Са аспекта кардиологије, мора више да се ради на сарадњи струковних и удружења са нивоа примарне заштите, прије свега у оквиру примарне превенције, јер су ангио сале веома важне у оквиру мреже у Српској, рекао је Министар здравља Ален Шеранић.

“Када говоримо о аритмијама, бијељинска болница је учинила искорак, у складу са планом Министарства здравља и социјалне заштите, коју смо скупа са предсједником републике и подржали, а то подразумјева да смо у оквиру саме болнице суфинансирали активности око инсталирања још једне ангио сале, која ће првенствено бити намјењена за електрофизиологију срца и олакшавање лијачења свих обољења која се вежу за овакву врсту сале.

 Професор Ангелков, уз свој ентузијазам, уз подршку болнице и наравно уз рад докторке Ловрић, представља окосницу тог рада у Болници “Свети Врачеви” и то је нешто што је важно не само за регију Семберија, већ и за цијелу Републику Српску“, рекао је министар Шеранић.

“Бијељина је постала препознатљив кардиолошки центар, када је ријеч о интервентној кардиологији, али и електрофизиологији и електростимулацији, који су у нашој установи доживјели велики развој захваљујући доласку професора Ангелкова 2021. године, када се обичних процедура уградње пејсмејкера дошло до нивоа када све процедуре из електрофизиологије које се раде, можемо да одрадимо у Бијељини”, рекао је прим. др Микајло Лазић, В.Д. директора ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина.

Аритмија је болест срца која се често јавља, али са новим технолошким уређајима коригује се спори срчани ритам, док се аблативним захватима лијечи убрзан срчани ритам. Данас имамо алате којима се веома успјешно рјешавају овакви поремећаји, речено је између осталох на овом скупу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бозо

24.05.2024 15:12

Сераницу дал се стидис сто нема калцијума за онколоске болеснике у тој болници? Вец мјесецима пацијенти купују док ви по скуповима здерете и пијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

24.05.2024 15:53

Милица Ловриц искусни кардиолог воли и цијени сбоје пацијенте до посљедње марке, као она ауторитет, љигавка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

24.05.2024 22:04

Хвала им кад су остали да лијече овај незахвални народ. До неба хвала. Бијељина је много напредовала у овој области. Захваљујући и овој дами.

Name

Глас народа

25.05.2024 09:47

Многи тешко подносе кад је нека жена успјешна. Посебно кад иза ње стоје резултати, рад и знање.

Name

ИнфРАкт

24.05.2024 16:16

Па на тој слици пола њих нису кардиолози!!! У чему је фазон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

24.05.2024 18:19

Операција успјела пацијент умро! Засто и коме плацамо испите и ко мора да купи диплому да обуце бјело?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

24.05.2024 22:09

Колико ти имаш од школе? 500 метара!

Name

Емпирија

25.05.2024 16:16

Нема ту ни 'к' од кардиологије, а поготово од кардиохирургије. Хвале се кардиологијом, а кад који од њих само мало кахне, стегне у прсима, трсаже Тузлу, кардиологију тузланску, помагајте другови, браћо, колеге, ако за бога знате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

25.05.2024 20:17

Прије неких десетак година начелник кардиохирургије КЦ Србије иде на операцину срца у Беч и то готово сигурно на рачун фонда. Толико о повјерењу колегама и здравственим установама као Дедиње и Сремска Каменица. Није тешко провјерити а истина је у сваком случају.

ОДГОВОРИТЕ