Одлучено колико ће износити школарина за студенте у Српској

​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 68. сједници у Бањалуци, Одлуку о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2024/25. годину, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Република Српска 10.05.2024 | 11:58
Одлучено колико ће износити школарина за студенте у Српској

Како се каже у саопштењу, Законом о високом образовању (Службени гласник Републике Српске, број 67/20) прописано је да, на приједлог јавних високошколских установа, Влада доноси одлуку о висини школарине за редовне студенте који суфинансирају своје школовање, за студијске програме првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за сваку академску годину.

Висине школарина су сходно приједлозима јавних високошколских установа – на нивоу претходне академске 2023/24. године, имајући у виду значај школарина на стандард најширег слоја студентске популације, наводи се у саопштењу.

Одлуком се утврђује висина школарине у академској 2024/25. години, за:

1) редовне студенте који суфинансирају своје школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија, на јавним високошколским установама у Републици Српској, који су уписани у складу са раније важећим Законом о високом образовању (Службени гласник Републике Српске, бр. 73/10, 104/11, 84/12, 108/13, 44/15, 90/16, 31/18, 26/19 и 40/20);

2) редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија који обнављају годину у којој су финансирани из буџета Републике Српске, који су уписани у складу са Законом о високом образовању (Службени гласник Републике Српске, број 67/20).

Висина школарине за редовне студенте, на студијским програмима првог циклуса студија, одређује се у сљедећим износима:

- за студијске програме на медицинским факултетима, студијске програме музичке умјетности, ликовне умјетности и драмске умјетности (осим смјерова: анимирани филм; ФТВ и продукција) - 660 КМ,

- за студијске програме драмске умјетности – анимирани филм; ФТВ (режија, камера, монтажа) и продукција - 1.500 КМ,

- за студијски програм драмске умјетности – смјер продукције - 1.000 КМ,

- за све остале студијске програме - 440 КМ.

Висина школарине за редовне студенте на студијским програмима другог циклуса студија, одређује се у сљедећим износима:

- за студијске програме ликовне умјетности - 1.500 КМ,

- за студијске програме музичке умјетности - 1.500 КМ,

- за студијске програме драмске умјетности – 3.000 КМ,

- за све остале студијске програме – 880 КМ.

Овом одлуком, а у складу са Законом о високом образовању је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама у академској 2020/21. години.

Плаћања су ослобођени и:

- студенти - дјеца погинулих и несталих бораца ВРС,

- студенти - дјеца ратних војних инвалида ВРС И и ИИ категорије,

- студенти - инвалиди ВРС од И до В категорије,

- студенти са инвалидитетом и

- студенти - дјеца без оба родитеља.

(БН)  Фото: Влада РС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xxxл

10.05.2024 14:02

Како це бити редовни студент ,а дијете погинулог и несталог борца? Таква лица морају имати најмање 30 година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

10.05.2024 15:36

РЕ.ЈЕЛ ТИ МУСЛИС ДА ОВИ СТО ПРЕДЛАЗУ ЗАКОН НЕСТО РАЗМИСЉАЈУ.НЕ РАЦУНАЈУ ОНИ НИ КОЛИКО ГОДИНА ИМА ИД ТАВРСЕТКА ИДБРАМБЕНОГ РАТА,НИ СА КОЛИКО ГОДИНА ЈЕ СТУДЕНТ НА РЕДОВНОМ СТУДИРАЊУ,СВЕ СЕ РАДИ ОФРЉЕ,САМО ДА СЕ ИЗБАЦИ ИЗ РУКУ.