Вучевић премијер - Именована нова Влада Србије

Скупштина Србије изабрала је вечерас нову Владу Србије на челу са председником Милошем Вучевићем.

Србија 02.05.2024 | 17:39
Вучевић премијер - Именована нова Влада Србије

За нову владу гласало је 152 од 213 присутних посланика, 61 је био против. Уздржаних није било, а одсутно је било 37 посланика. За избор владе су гласали посланици владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, ЈС, СВМ, а против су били посланици опозиције.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је паузу од 30 минута после које ће нови чланови владе положити заклетву.

Заклетва гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља. Нова влада има трећину нових имена у односу на претходну Владу Србије коју је предводила Ана Брнабић.

Поред председника Владе Србије Милоша Вучевића, нову Владу Србије чине потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник владе и министар заштите животне средине Ирена Вујовић, потпредседник владе Александар Вулин. Александар Мартиновић је нови министар пољопривреде и водопривреде, а Адријана Месаровић министар привреде.

Горан Весић је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић-Хандановић министар рударства и енергетике, а Томислав Момировић министар унутрашње и спољне трговине.

Маја Поповић је остала министар правде, док је Јелена Жарић-Ковачевић нови министар државне управе и локалне самоуправе.

Томислав Жигманов је остао министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, док ће Братислав Гашић бити министар одбране.

Марко Ђурић је нови министар спољних послова. Тања Мишчевић је остала министар за европске интеграције, а Славица Ђукић-Дејановић министар просвете.

Златибор Лончар поново је министар здравља, док је Немања Старовић нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Милица Ђурђевић-Стаменковски министар за бригу о породици и демографију.

Зоран Гајић је министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Кркобабић министар за бригу о селу, Јелена Беговић министар науке, технолошког развоја и иновација, Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић, министар за јавна улагања.

Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура су министри без портфеља.

(Тањуг) Фото: Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

02.05.2024 19:05

Нек је искрена и поштена Милица Завјетница постала министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2024 20:39

Цуј цувати Косово. Па њега вец цувају

Name

Един

02.05.2024 19:46

Најјаца је заветница Милица🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљевац

02.05.2024 20:39

Супер!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невероватно

02.05.2024 20:46

Влада Србије има 31 министра. Влада Швајцарске има 8 министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

02.05.2024 20:46

Заиста не схватам за ста су задузени и ста раде ових 5 министара без портфеља.

ОДГОВОРИТЕ