Земље у којима је ТикТок забрањен или ограничен

ТикТок се нашао на нишану власти у САД, где нови закон прети забраном те апликације у целој земљи, осим ако га његова матична компанија БyтеДанце из Кине не прода.

Свијет 28.04.2024 | 10:07
Земље у којима је ТикТок забрањен или ограничен

То би био досад највећи ударац популарној апликацији за размену видеа, која се суочила са разним ограничењима широм света.

ТикТок је већ забрањен у неколицини земаља, док је у другим забрањен на уређајима које је влада дала службеницима на коришћење, због забринутости да апликација представља ризик за приватност и сајбер безбедност.

Ти страхови су одражени у америчком закону, који је кулминација дуготрајних страхова две главне америчке партије да би кинески комунистички лидери могли да приморају БyтеДанце да преда податке корисника у САД или да утиче на Американце потискивањем или промоцијом одређеног садржаја.

ТикТок дуго тврди да не дели податке с кинеском владом, а извршни директор ТикТока је заузео пркосан став, обећавајући да ће се борити против забране.

Листа земаља у којима постоји делимична или потпуна забрана ТикТока:

Авганистан

ТикТок је забрањен од 2022. године, заједно са видео игрицом ПУБГ, пошто је руководство талибана одлучило да забрани приступ тим програмима ради заштите младих од тога да "буду обмањени".

Аустралија

ТикТок није дозвољен на уређајима које је издала аустралијска федерална влада. Државни тужилац Марк Драјфус (Дреyфус) рекао је да је одлуку донео пошто је добио савет од обавештајних и безбедносних агенција те земље.

Белгија

Савет за националну безбедност одлучио је прошлог месеца да на неодређено забрани ТикТок на уређајима у власништву федералне владе или на уређајима које она плаћа. Забрана је привремено изречена прошле године због забринутости за сајбер безбедност, приватност и дезинформације. Премијер Александар де Кру (Алеxандер де Цроо) рекао је да је то засновано на упозорењима државне службе безбедности и центра за сајбер безбедност.

Канада

На уређајима које даје савезна влада забрањено је коришћење ТикТока. Званичници су навели "неприхватљив" ризик по приватност и безбедност и рекли да ће апликација бити уклоњена с уређаја, а да ће запосленима бити блокирано њено преузимање.

Кина

ТикТок никада није био доступан у континенталном делу Кине, што је и његов извршни директор Шоу Чу споменуо у сведочењу у Конгресу САД. БyтеДанце корисницима у Кини нуди Доуyин, сличну апликацију за дељење видеа која прати строга правила цензуре у Пекингу. ТикТок је такође престао с радом у Хонгконгу пошто је на снагу ступио строги кинески закон о националној безбедности.

Данска

Министарство одбране Данске забранило је својим запосленима да имају ТикТок на својим службеним телефонима, наложивши особљу које га је инсталирало да уклоне апликацију с уређаја што је пре могуће. Министарство је саопштило да су разлози за забрану укључивали и "озбиљна безбедносна разматрања" као и "веома ограничену потребу за коришћењем те апликације у вези с послом".

Европска унија

Европски парламент, Европска комисија и Савет ЕУ, три главне институције 27-члане Уније, забраниле су ТикТок на уређајима особља. Под забраном Европског парламента, посланицима и особљу је такође саветовано да уклоне ТикТок апликацију са својих личних уређаја.

Француска

"Рекреативна" употреба ТикТока и других апликација друштвених медија попут X-а и Инстаграма на телефонима државних службеника забрањена је из забринутости због недовољних мера безбедности података. Француска влада није навела конкретне апликације, али је указала да је одлука донета након што су друге владе предузеле мере усмерене на ТикТок.

Индија

Индија је забранила ТикТок и десетине других кинеских апликација као што је апликација за размену порука WеЦхат 2020. године због забринутости за приватност и безбедност. Забрана је уследила убрзо пошто је у сукобу индијских и кинеских трупа на спорној граници на Хималајима погинуло 20 индијских војника, а на десетине повређено. Компанијама је дата прилика да одговоре на питања о приватности и безбедносним захтевима, али је забрана постала трајна 2021.

Индонезија

ТикТок није у потпуности забрањен у великој и многољудној земљи југоисточне Азије, већ само његова функција за продају, након што су власти ограничиле трансакције е-трговине на друштвеним мрежама у покушају да заштите мала предузећа.

Летонија

Министар спољних послова Едгарс Ринкевичс је на мрежи X навео да је обрисао свој ТикТок налог и да је апликација такође забрањена на телефонима званичника Министарства спољних послова.

Холандија

Холандска централна влада забранила је апликације, укључујући ТикТок, са службених телефона запослених, наводећи забринутост за безбедност података. У саопштењу владе није наведено посебно име ТикТока, али се наводи да се државни службеници обесхрабрују да на својим мобилним уређајима за рад инсталирају и користе апликације "из земаља са офанзивним сајбер програмом против Холандије и/или холандских интереса".

Непал

Хималајска земља увела је забрану ТикТока широм земље, наводећи да нарушава "друштвену хармонију склад" и добру вољу уз оптужбе да омогућава "проток непристојних материјала". Власти су наредиле телекомуникационој компанији да блокира приступ апликацији.

Нови Зеланд

Посланицима на Новом Зеланду и особљу у националном парламенту забрањено је да имају ТикТок на службеним телефонима, како су саветовали владини стручњаци за сајбер безбедност. Та апликација је уклоњена са свих уређаја с приступом парламентарној мрежи, премда се могу направити посебни аранжмани за свакога коме је ТикТок потребан да обавља своје демократске дужности.

Норвешка

Норвешки парламент забранио је ТикТок на службеним уређајима након што је Министарство правде земље упозорило да апликација не би требало да се инсталира на телефоне који се издају државним службеницима. Председник парламента је рекао да ТикТок не би требало да буде на уређајима који имају приступ системима скупштине и да би га требало уклонити што је пре могуће. Главни град земље Осло и други по величини град Берген такође су позвали градске службенике да уклоне ТикТок са својих службених телефона.

Пакистан

Пакистанске власти су привремено забраниле ТикТок најмање четири пута од 2020. године, наводећи забринутост да апликација промовише неморалан садржај.

Сомалија

Влада је наредила телекомуникационим компанијама да блокирају приступ ТикТоку, заједно са апликацијом за размену порука Телеграм и платформом за коцкање 1XБЕТ. Званичници су рекли да су забринути да би те платформе могле да шире екстремистички садржај, голе слике и други материјал који се сматра увредљивим за сомалску културу и ислам.

Тајван

Тајван је забранио ТикТок у јавном сектору након што је ФБИ упозорио да апликација представља ризик за националну безбедност. На државним уређајима, укључујући мобилне телефоне, таблете и десктоп рачунаре, није дозвољено да се користи софтвер кинеске производње, што укључује апликације као што су ТикТок, његов кинески еквивалент Доуyин, или кинеску апликацију Xиаохонгсху за животни стил.

Велика Британија

Британске власти забраниле су ТикТок на мобилним телефонима које користе министри и државни службеници. Званичници су рекли да је забрана била "потез из предострожности" из безбедносних разлога и да се не односи на личне уређаје. Британски парламент је потом забранио ТикТок са свих службених уређаја и "шире парламентарне мреже". Полуаутономна шкотска влада и лондонска градска већница такође су забранили ТикТок на уређајима запослених. ББЦ је позвао запослене да избришу ТикТок с корпоративних уређаја осим ако га не користе из уређивачких и маркетиншких разлога.

САД

Власти САД наредиле су владиним агенцијама да избришу ТикТок с федералних уређаја и система због забринутости за безбедност података. Више од половине од 50 савезних држава, Конгрес и оружане снаге САД такође су забраниле апликацију на службеним уређајима. Покушај Монтане да уведе забрану у целој држави је пропао, као и предлог у Вирџинији да се деци блокира њено коришћење.

(РСЕ) Фото: Дан Китwоод/Геттy Имагес 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

А ми

28.04.2024 10:30

Ко овде код нас мисли о тим стварима? Ко води бригу о младима и друственим мрежама? Нисам чуо да ико реагује. Или је овде сива демократија тј. ради шта хоћеш нико ништа не контролише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

28.04.2024 11:57

Нико ниста не подузима а дјеци тикток скроз помутио мозак!

Name

мање висе

28.04.2024 10:51

такозвани америцки 4 амандман,права слобода медија и права на говор итд..западњацка демократицност на дјелу..погасити све сто се коси са њима,руске,кинеске медије... не дао бог да ми неста овако урадимо са фб или тwитером,yоутубе-ом... бацили би нам атомску

ОДГОВОРИТЕ
Name

само казем

28.04.2024 11:38

Ми имамо ограниценог водју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цин Цин

28.04.2024 11:45

Није он Тик Ток. Он је Биг Тоин.

Name

ДДаре

28.04.2024 13:25

Тик Ток треба забранити до даљнег

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДаре

29.04.2024 04:13

За мене је Тик Ток А не Биг Тоин

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

03.05.2024 14:24

Мозе и овако Тикили Токили

ОДГОВОРИТЕ