Вучић: Подношењем резолуције без консултације Срба, игнорисане институције БиХ

- Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да подношење резолуције о Сребреници без консултовања представника српског народа у БиХ представља потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине, њеног устава и њених закона.

Србија 22.04.2024 | 21:35
Вучић: Подношењем резолуције без консултације Срба, игнорисане институције БиХ

Вучић је то изјавио на пријему делегације Србије при УН, након завршетка седнице СБ УН на којој је представљен шестомесечни извештај УНМИК-а о Косову и Метохији.

Говорећи о нацрту резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да о том питању у Босни и Херцеговини није било разговора нити договора било које врсте и да је то одлука која дубоко дели етничке заједнице.

"На начин на који је представљен нацрт резолуције, он представља чин представника једне заједнице против друге. БиХ је још увек осетљиво подручје на коме међународне мировне снаге остају присутне због нивоа етничких тензија и унутрашњих политичких проблема. Супротно свим очекивањима, подношење ове резолуције извршено је упркос активном противљењу легитимно изабраних представника српског народа и уз потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине и њеног устава и њених закона", рекао је Вучић.

Он је оценио да такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу помирењу и изградњи поверења у региону морају бити инициране од државе на коју се односе.

"Друго, није било регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу променити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је Резолуција ГС УН о геноциду у Руанди из 2003. године, која је усвојена много пре опште Резолуције ГС УН о геноциду из 2015. године, усвојена на препоруку Афричке уније, што само говори о томе да је донета након регионалних консултација пре подношење ГС УН.

"Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку", нагласио је Вучић.

Он је додао и да Република Србија континуирано и доследно осуђује страшни злочин у Сребреници.

Вучић је рекао и да је посетио Сребреницу и одао почаст жертвама, а да је то пре њега урадио и некадашњи председник Србије Борис Тадић.

"У Народној скупштини Србије 2010. године усвојена је декларација којом се осуђује злочин у Сребреници. Србија је своју приврженост принципима међународног права показала испуњавањем својих обавеза према међународним институцијама правде", нагласио је Вучић.

Вучић је оценио и да би политички циљ доношења резолуције могао да буде и борба против независности и процеса одлучивања једне суверене државе као што је Република Србија, која није прихватала ултиматуме било које велике силе у геополитичкој арени.

"ГС УН је 2015. године консензусом усвојила резолуцију Међународни дан сец́ања и достојанства жртава злочина геноцида, којом је 9. децембар установљен као општи дан обележавања жртава геноцида кад год и где год да су почињени широм света", нагласио је Вучић.

Он је истакао да је нацрт предлога резолуције уског оквира, односно да је усмерен на означавање једног кривца и једног злочина који се догодио у рату који је трајао од 1992. до 1995. године. 

Навео је да је трагични сукоб у Босни и Херцеговини обележен бројним цивилним жртвама свих народа, уз починиоце који су долазили из свих народа. 

Поручио је да би усвајање представљеног нацрта резолуције довело до отварања старих рана и допринело јачању нестабилности читавог региона. 

"Желимо да верујемо да то није циљ никоме, а ни онима који предлажу нацрт резолуције. Усвајање резолуције отвориц́е Пандорину кутију и унети додатну неизвесност у УН", рекао је Вучић. 

Не само да наведена резолуција нец́е учврстити мир и залечити ране из прошлости, додаје Вучић, вец́ ц́е додатно продубити јаз међу народима и створити нове тензије на Западном Балкану.

"Зато тражимо да се резолуција повуче овако како је предложена. А ако то не би био случај, позивамо земље чланице да гласају против нацрта резолуције", рекао је Вучић. 

Поручио је да је Србија отворена за све разговоре и за било какву врсту преговора и додао да нико о том процесу доношења резолуције није обавестио Србију, као ни један део Босне и Херцеговине. 

"То је рађено делом тајно, делом иза завесе, али нам је потребна инклузивност, потребни су нам прави разговори и потребно нам је више разумевања између свих нас. И надам се да ц́емо успети да превазиђемо све ове потешкоц́е и да се фокусирамо на економски развој и да видимо како да ојачамо регионалну стабилност, регионалну сарадњу, економске везе и како да премостимо јаз у степену развоја развијених земаља, ЕУ и региона Западног Балкана", закључио је Вучић. 

(Тањуг) Фото: Тањуг