Бранислав Зељковић (не)обавијештен о пословима?!

У наставку суђења Браниславу Зељковићу и другима, у афери „Корона уговори“, трећи пут заредом испитивана је иста свједокиња, Радмила Барашин, десна рука бившег директора Института за јавно здравство РС, Бранислава Зељковића, која је као његов помоћник за правне послове, имала увид у све уговоре који су настали у вријеме пандемије вируса корона.

Република Српска 22.04.2024 | 13:53
Бранислав Зељковић (не)обавијештен о пословима?!

Радмила Барашин, десна рука Бранислава Зељковића у вријеме пандемије вируса корона, опет је стала пред Судско вијеће, тужилаштво и одбрану као свједок.

У двосатном унакрсном испитивању није била пуно прецизнија у односу на претходне изјаве, а одбрана је инсистирала на објашњењу зашто су се склапали спорни уговори са "Проконтролом" и "Тревел фор Фаном" по хитном поступку.

"Отворени јавни поступак је најлакши, али његов рок за спровођење је 45 дана. Нама је било хитно јер су, поред здравствених установа, општине и градови тражили снадбјевање и опремање са заштитном опремом, док се код њих нису формирали кризни штабови", рекла је Радмила Барашин.

Барашин је, након констатације одбране Бранислава Зељковића, потврдила да је послато саопштење Агенције за јавне набавке БиХ, којим су, због ванредне ситуације, дозвољени уговори и преговарачки поступци без објављивања, а таквих је у Институту за јавно здравство РС, у вријеме пандемије вируса корона било 36.

"Било нам је олакшање, јер нам је Агенција дала основ да можемо да радимо онако како смо радили. Тим саопштењем Агенције могли смо проводити преговарачке поступке без објаве обавјештења, по одређеним правилима и он је био репер за наше понашање у вријеме пандемије", навела је Радмила Барашин.

Барашин је, објашњавајући склапање спорних уговора Института са Проконтролом и Тревел фор Фаном, поручила да су увијек биране најповољније понуде, али и да тадашњи директор Института, Бранислав Зељковић није знао детаље нити је уносио податке или сугерисао на било који начин како ће се посао водити.

Занимљиво је да је Барашин кроз своје свједочење константно тврдила да је Зељковића о свему обавјештавала мејлом или усменим путем, док одбрана тврди да ниједан тај мејл није пронађен у истражном поступку.

Кроз унакрсно испитивање одбране и тужилаштва, дошло је и до дилеме како су послови склапани, односно шта конзорцијум с којим је Институт потписивао уговоре тачно значи – један правни субјект или групу понуђача.

"Институт за јавно здравство РС је обавјештавао Агенцију за јавне набавке о свему, и она никад није наложила никакав надзор над преговарачким поступцима", рекла је Радмила Барашин.

Барашин није знала ни дан данас да одговори на питање да ли су маске које су набављене у вријеме пандемије вируса корона медицинске или не.

Занимљиво је да ће о овој теми на сљедећем рочишту причати и директор Универзитетско – клиничког центра РС, Владо Ђајић, који је између осталих, свједок које је предложило тужилаштво.

Браниславу Зељковићу, који је као кадар Уједињене Српске, био директор Института за јавно здравство РС, суди се због спорних јавних набавки медицинске опреме за вријеме трајања пандемије вируса Корона.

Поред Зељковића, оптужница терети и Славка Бојића, Драгана Дубравца, Сашу Марковића и Санија Црљића, који су, заједно за Зељковићем, како се наводи, буџет Српске оштетили за више од 1,3 милиона марака.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боки

22.04.2024 15:55

Идите трагом новца примопредаја гдје када коме и многе ствари ће вам бити јасније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

22.04.2024 16:05

Само отежу да застари и ником ништа

Name

+

22.04.2024 16:04

Само куда су паре ишле. И сви ће бити обавијештени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

22.04.2024 16:23

Која је ово лакрдија, мајко моја. Пустите га више, немојте народ правити будалама. Испада да радите , а чекате застару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па они и раде

22.04.2024 16:45

Да застарииии! Провудноооооо! Корона пљацкаа за гиниса!

Name

Неказове сефа

22.04.2024 16:43

Стевандица мозда о боље памти? Бисаге прљавиг капитала депоновао од русије до србије и орден дибиоооо од вуцуца и попањиховог ! Он како се крсти тако и пљацка од ратаааа до данас изнад законав! Прелетац по партијамаа на власти да застити прљави капитал

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXXим

22.04.2024 18:33

Јел ви стварно мислите да смо сви ретард. Криминал и чист криминал ви као нешто доказујете и испитује сведоке. Нико не сме да постави питање оптуженима : СА КИМЕ СТЕ ДОФОВОРИЛИ ФИНАНСИЈДКУ КОНСТРУКЦИЈУ И КОМЕ СТЕ ИСПЛАТИЛИ РЕКЕТ. Реците људи, дато је ааНЕДОДИРЉИВОМ, његово име је свето, заштитио се функцијом, И мисли да ће дочекати. НЕЋЕ ВАЛА, џаба нуди Додика странцима, џаба ваља глупости. Има суда и правде и за такву гамад. И земаљског иБожјег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заваривање

23.04.2024 11:07

А ста це бити са медицинским кисеоником?

ОДГОВОРИТЕ