Марија Симанић и Теа Симић донијеле два злата за БиХ на џудо такмичењу

Први такмичарски дан Европског џудо купа за младе наде (Еуропеан Јудо Хопес Цуп) у потпуности је оправдао одлуку Европске џудо уније (ЕЈУ) да ново такмичење уврсти свој календар, те да техничку организацију повјери Џудо савезу Босне и Херцеговине.

Спорт 22.04.2024 | 10:56
Марија Симанић и Теа Симић донијеле два злата за БиХ на џудо такмичењу

Осим такмичења сви млади такмичари имају прилику кроз семинар учити од освајача олимпијских медаља. Своје богато знање и искуство младим јудокама презентовали  су златни с Олимпијских игара из Сyднеyју, Јапанац Макото Такимото, који је био у улози Кодокан експерта, као и Мариа Центраццхио, бронзана за Олимпијских игара у Токију.

- Није ми тешко преносити знање и страст на младе јудоке како би им помогла да се развијају. Искрено се надам да ћу у животу инспирисати младе људе да постану јачи и да остваре боље резултате од мене. Захвална сам што сам овдје и што своју страст дијелим с њима - казала је некадашња италијанска џудисткиња Мариа Центраццхио, те додала:

- Мислим да је најважније да је ово такмичење конципирано с тренинзима, тако да фокус није само на такмичењу већ се много пажње посвећује и тренингу. Вјерујем да су тренирање и такмичење јако добра комбинација.

Додјелом техничке организације првог такмичења ове врсте у свијету, које је посвећено развоју младих јудока, нашем националном савезу указана је изнимна част.

- Није никакво изненађење да је нама повјерена техничка организација једног оваквог такмичења, поготово због чињенице да је смо своје организационе способности потврдили потврдио безброј пута због чега нам је 2022. године ЕЈУ додијелио признање "Најбољи од најбољих", које се додјељује најбољем техничком организатору на европском тлу - казао је почасни предсједник Џудо савеза БиХ, Бранислав Црногорац.

Уз велика имена џудо спорта, који су своје искуство и знање преносили на млађе, у Арени Хиллс први такмичарски дан Еуропеан Јудо Хопес Цуп увеличали су Мајлинда Келменди и Тина Трстењак, олимпијске шампионке из Рио де Јанеира, као и Азербејџанац Рустам Орујов, који се на истим Играма окитио сребреном медаљом.

Без домаћих џудо великана, Ларисе Церић и Амела Мекића, тешко је замислити једно велико међународно такмичење у нашој земљи.

- Џудо савез БиХ ужива велики углед код Европске џудо уније и они су управо нама повјерити техничку организацију првог хисторијског Европског купа за такмичаре до 15 година - нагласила је Лариса Церић, додавши:

- Осим самог такмичења одржава се и семинар и сигурно ће пуно значити пуно дјеци која су ту, а и због чињенице да су ту џудисти који су кроз каријере много урадили на промоцији џудо спорта.  

Да у нашем савезу не требају много бринути о будућности џуда потврдили су и резултати наших такмичара.

Златним медаљама окитиле су се Марија Симанић (-52 кг), Теа Симић (-48 кг). Сребрена одлична припала су Елли Чехајић (-48 кг) и Лазару Вујичићу (-46 кг), док су бронзане медаље освојиле Марија Јокић, Ахмад Нур Хасан (-40 кг), Амина Бегић (-44 кг) и Кристијан Ђурђевић (-50 кг).

(Вијести.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар