Како је учитељица завршила у затвору са тешким убицама

Прича Слободанке Зрнић Бобић из БиХ почела је када су је комшије код којих је радила замолили да отвори фирму. Отворила је фирму на њено име, тврди, како би помогла људима у невољи, без икакве намјере да неког превари или заради.

Босна и Херцеговина 19.04.2024 | 22:46
Како је учитељица завршила у затвору са тешким убицама

Године 2007, тачно 13. марта, фирма је затворена и тада креће њен пакао. Нити је видјела новац од фирме, нити је знала за превару која јој је намјештена.

Слободанка Зрнић Бобић радила је пола живота као учитељица, стицајем околности, недуго након што се удала и затрудњела, остала је без посла. Да ситуација буде још гора, њен супруг је, такође, изгубио посао у банци.

Вођени идејом да покрену свој бизнис, отворили су киоск у улици гдје живе. Међутим, доласком ланца трговина, посао је ослабио. Тада им се отворила шанса да се запосле у дисконту пића код комшија низ улицу гдје су живјели.

Наивност је одвела у затвор

– Ја сам радила блаже секретарке послове, муж је радио у складишту. Фирма је добро радила, међуљудски односи су били добри. Међутим, нисмо знали да постоји друга страна. Зато су нас и одабрали, јер ми нисмо “имали везе” са мутним радњама.

Ми никада нисмо имали сусрета са таквим људима, нити смо то могли да препознамо. То је нас даље одвело у затвор и направило пакао од живота – започела је своју причу Слободанка.

Од секретарице до “вође клана”

Слободанкин пакао креће када су је супружници, власници дисконта пића, позвали на разговор са молбом да се фирма води на име њеног супруга.

– Питали су ако може да се изађе у сусрет, пошто је у склопу тог њиховог пословања била и фабрика сокова, дакле једно пословање се водило на име жене, друго на име мужа, да фирма која је била на женино име пређе на име од мог мужа како би они могли да склопе неке уговоре.

То нама ништа у том моменту није било чудно, ми смо ту радили, комшије, били смо наивни… – прича Слободанка.

Међутим, фирма није могла да се води на име Слободанкиног супруга, јер се он већ водио као власник киоска који су отворили.

Тада су Слободанки понудили да се фирма води на њу, што је она наивно прихватила.

– Фирма се пребацила на мене, то је био људски договор. Све је то ишло великом брзином, пребацило се на мене и од тог 13. марта за три мјесеца је све било завршено. Само су ми давали папире, вирмане да потпишем, ја нисам ни знала шта је то. Новци су се уплаћивали ту, огромне своте, то се пребацивало, ја тај новац никада нисам ни видјела. Долазили су и инспектори, они су причали да је све у реду – каже Слободанка.

Упад специјалаца и хапшење

Све је ишло регуларним током, Слободанка није ништа сумњала, док једног дана на врата фирме нису закуцали истражни органи, тражећи да разговарају с њом.

– Тражили су мене да ме питају гдје је новац. Рекли су ми “ти си власник, то је твоја фирма, директор си, гдје ти је новац?” – прича Слободанка.

Недуго након, специјалне јединице упале су јој у кућу.

– Ништа нисам знала шта се дешава и зашто. Претражују све, а ја не знам ни шта траже – прича Слободанка.

Након детаљног претреса, одвели су је у тужилаштво. Онда у суд, па у ћелије…

– Не знам са чим бих упоредила те ћелије. Држе вас цијелу ноћ у тим неусловима, а потом у зору одведу у просторију на испитивање. То се не може препричати. Декларисана сам као вођа криминалног клана – каже Слободанка.

Осуђена на шест година затовра

Осудили су је на шест година затвора. Према оптужници, она је, као власник фирме, пружала лажне податке о стеченим опорезивим приходима и избјегла плаћање пореских дажбина.

Према оптужници, утајила је порез у износу од око 10 милиона конвертабилних марака.

Породица и ја смо били у таквом стању, да то не бих пожељела ни највећем непријатељу.

– То се не може препричати, нисам вјеровала шта ми се дешава – прича Слободанка.

Дијелила ћелију са женом која је раскомадала мужа
Каже да су јој прва три мјесеца боравка у затвору била најтежа.

– Ја сам само жељела да умрем. Не можете да схватите шта вам се дешава са животом. Шта све може човјека да снађе, сам Бог зна. Како сам преживјела, само Бог и ја знамо.

Очај, чемер, а опет жив човјек не може под земљу… Тих дана се сјећам да сам само сједала у ћошку и плакала. Била сам сјенка од човјека, жива сам, а нисам – присјећа се Слободанка кроз сузе.

Слободанка је од 2017. до 2022. године служила затворску казну, а ћелију је дијелила са окорјелим криминалцима.

– Моја соба је била број 4, дијелила сам је са женама које су починиле убиства. Шест година, дан и ноћ. Била сам у соби са женом која је побацала по контејнерима дијелове тијела свог супруга.

То је потпуно други свијет тамо. Разне осуђенице су долазиле. Тај боравак је био мој гроб – испричала је Слободанка кроз сузе.

Слободанка данас води нормалан, породичан живот, а захваљујући томе што су сви у њеном окружењу, па и шире, знали да није починила злочин за који је осуђена, није имала проблем да се запосли након одслужења затворске казне, преноси Блиц.

– Добила сам посао и тим људима ћу заувијек бити захвална. Колико вас убију неки људи, толико вас неки људи оживе. Они су знали ко сам и шта сам – каже Слободанка.

(Блиц)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

🤷‍♂️

19.04.2024 23:12

Јадна жена. Бог све види, чему се ти нељуди имају надати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јеси глупан

21.04.2024 08:21

Ма учитељица опуштена,узела кеш од њих.Па што си признала кривицу,могла си свједочити против њих али ниси.

Name

Зоом

20.04.2024 00:06

Е моја Слободанка, вјерујем да је тако, али кад си прихватила да будес директор, морас прихватити и сва цињења, нецињења и друге елеементе које си као директор радила. За директора треба и мало сколе заврсити, знати то радити, а не насао ме комсија, да помогнем. Кривицни закон не познаје то. Скупа скола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десетине милиона

20.04.2024 10:23

Не мора, довољно је да има јаку зељу за "лапити" уз обавезне способности глуматања "о" "наивности".

Name

Јока

20.04.2024 07:18

Јадна зена. А колики су то моцници да им име неспомиње? И јос да је одлезала цијелу казну. Па то само код нас има. Нек јој бог да смирење. А да се не запитам какав је судија који није видио невиног у слуцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

20.04.2024 08:40

Поштен, само човек то мозе доживјети..Данас не мозес ником веровати..нити поштен мозе ово издрзати

Name

ре

20.04.2024 07:46

Као власник фирме утајила 10 милиона пореза а била 6 година у затвору, па свако би ишаои 6г у затвор да отме од државе 6 милиона. Колико ли само данашњи политичари морају ићи у затвор. Многи им је било тешко са толиким милионима да живе, од њих и данданас живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

20.04.2024 08:44

Овај текст као да је неко из Блица написао за попуну новина. Могли су умјесто БиХ написати Танзанија, свеједно не мјења ништа у причи. Које мјесто? Гдје је робијала? Немогуће да повезана лица нису добила никакву казну. Све скупа, прича да се нешто чита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

20.04.2024 09:18

Имала киоск па не може фирма бити на њој? Гдје ово богати? Објасни то Додику и дјеци

Name

Xy

20.04.2024 09:22

НЕ ЛУПЕТАЈТЕ ГЛУПОСТИ.КОЈА ТАНЗАНИЈА,КОЈА РЕКЛАМА НОВИНА ?ЗЕНА ТАСТИТИЛА СЕБА И ПОРОДИЦУ ДА ИМ НЕ ОДЕ И ГЛАВА,РАДИ СЕ О МОЦНОМ КРИМИНАЛЦУ ДОК РАСПОЛАЗЕ МИЛИОНИМА.ЈЕСТЕ ЛИ ЦИТАЛИ ПРВИ ИНТЕРВЈУ,КАКО СУ СТИТАЛИ ФИКТИВНИ РАЦУНИ И ПРЕБАЦИВАНЕ ПАРЕ ИЗ БУДЗЕТА НА РАЦУН,КО ЗНА КОЛИКО ИХ ЈЕ У ЛАНЦУ,ПА НЕ РАДИ СЕ О ПОЈЕДИНЦУ,И ТО НИЈЕ НИСТА НОВО У БИХ КАКО СЕ ДИЈЕЛЕ ПОДСТИЦАЈИ И КАКО СЕ ФАЛФИСКУЈЕ ТЕБДЕРСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА.НИЈЕ ОНА ЈЕДИНА КОЈОЈ СЕ НА ПОСЛУ ПОТУРУЈУ ПАПИРИ ДА ПОТПИСУ,У КОРИСТ ПОСЛОДАВЦА ,А ПРИХВАТАЈУ ИЗ НАЈБОЉЕ НАМЈЕРЕ САМО ДА БИ САЦУВАЛИ ПОСАО.НИСТА НИЈЕ ГИРЕ ЗЛО И ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОР А О РАДУ,ГДЈЕ РАДНИК ГУБИ ПРАВО НА ТДРАВСТВЕНО ИСИГУРАЊЕ И ДОПРИНОСЕ ТА ПИО,А ОРИХВАТА ЗАРАД ЗАРАДЕ КАКВЕ ТАКВЕ.

Name

Нису чиста посла

20.04.2024 08:50

Не би она добила шест година тек тако, као преварена наивна и недужна жена. Суд има сигурно и некакву другу аргументацију. Нигдје не спомиње као је она у свему томе пролазила, колико је њој припало, морала је и она имати приличне користи у свему томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да али

20.04.2024 09:14

Који су то људи,који су то идиоти засто необјавите име и презиме да се зна.Засто ли то кријете од јавости да се то осуди ако је истина.Наводите само име и презиме зене и они неки други код којих је ваљда радила та господја.То знаци они други,ваљда од друга два народа сто је срамотно и залосно од вас сто овим теxтом обмањујете јавност и подизете националне тензије и онако напете.Зар није доста пропаганде и политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

20.04.2024 10:03

Није ми јасно да се необјави пуно име и презиме тог кретена кои је изварао, а исто тако није ми јасно ко мозе бити толико моцан да му се име необјави, да је мени или неком мом то урадио ја би му показао колико је моцан.

Name

Војо луди

20.04.2024 13:10

Освета ,ту само ,бесана,бесана је закон..

Name

Калигула

20.04.2024 09:53

Највећа трагедија је што је та жена која је убила па раскомадала мужа и побацала дјелове по контенерима (неки нису никада ни пронађени) је добила мање робије од ове преварене жене. То је наше правосуђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Калигула

20.04.2024 23:17

Ова " учитељица" није заслужила да дијели ћелију са убицом него са криминалцем .

Name

Економиста

20.04.2024 10:04

Да се ради о неписменој жени са резервом би повјеровао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободанко

20.04.2024 11:52

...гдје су ти иконе на полицама? Само некакво дјете. Зар немаш образа? Иконе стави на полице! Светог Саву, Христа мученика. Они су ти помогли а не некакво тамо дериште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалост

20.04.2024 16:03

И ово је живот људи су постали зли,опасни ,хране се туђом несрећом злобом.Потребно је духовно преобразење али са оваквим половима јако тешко ће то ици пуни су среброљубља и иделопоклонства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

20.04.2024 18:48

Ко нам, како и цему уци дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата Миле

21.04.2024 06:28

Ако сам добро схватио: за другог украла велике паре, одлежала а овоме паре остале!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

21.04.2024 09:08

Данас је.много таквих који су на туђој несрећи постали богати ,бизнисмени и тајкуни врте бројанице и прави верници, дјела ваша господ рече нека се свјетли светлост ваша нека се виде дјела ваша по томе ће вас ваш отац препознати.

ОДГОВОРИТЕ