Угљевик: Фабрика од 50 мил. евра и даље само на папиру

Управа Рудника и термоелектране (РиТЕ) у Угљевику кренула је у прибављање стручног мишљења и урбанистичко – техничких услова за изградњу фабрике гипса вриједне 50 милиона евра у Богутовом селу.

Република Српска 19.04.2024 | 22:44
Угљевик: Фабрика од 50 мил. евра и даље само на папиру

По уговору о градњи који је потписан у фебуару 2022. године у њој је већ требала да почне производња ригипс плоча, али у стварности, пројекат је и даље у раној фази развоја, односно за сада постоји само на папиру.

За 29. април планирано је јавно отварање понуда, након чега ће се одабрати лиценцирана кућа која има два мјесеца да припреми тражену документацију.

„Планирани комплекс градиће се на парцели од око 18 хектара, а оквирна бруто грађевинска површина планираних објеката је око 60.000 квадратних метара“, наводи се у тендерској документацији.

Иначе, након што је фабрика помпензно најављена прије двије године, управа РиТЕ Угљевик, али и Министарство енергетике и рударства се ријетко оглашавају по овом питању.

„Нема ту одређеног датума ни рока. Ништа није фиксирано датумом, нисмо ишли на то да их ограничимо“, казао је једном приликом за ЦАПИТАЛ министар Петар Ђокић који је заборавио шта је речено приликом потписивања уговора.

Гипсару би требала да гради компанија БНБМ Еастерн Еуропе, у којој РиТЕ „Угљевик“ има удио од десет одсто док већински удио припада кинеској фирми БНБМ.

Основну сировину би добили из термоелектране, којој након процеса одсумпоравања остаје огромна количина неискориштеног гипса из процеса одсумпоравања.

Уговором су заједничкој фирми, у којој Кинези имају доминантно учешће, загарантоване количине угља и гипса за период од 18 година. У супротном РиТЕ „Угљевик“ ће бити принуђен да плаћа пенале.

Прецизније, сваке године фабрика ће моћи да рачуна на 70.000 тона угља и 250.000 тона гипса.

РиТЕ има обавезу да у сваком тренутку посједује залихе гипса изнад критичног нивоа, односно више од 6.000 тона.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

реакција

20.04.2024 07:47

Било би им паметније да праве цементару. Цемент је данас тражен и на цијени. Исто тако и у Гацку у којем је приликом пројектовања термоелектране пројектована и цементара која никад није изграђена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2024 08:50

Било би паметније да се инвестиције окрену ЕУ. Нађите ми те земљу која је имала напредак са пословањима истока. Нема је, нема само експлоатација и извлачење новца

Name

ре

20.04.2024 11:09

У бившој ЈУ држава је изградила сву ту силну индустрију, радници су радили за мале плате и нико није штраковао да им се повећавају плате, није држава дизале кредите да буџетарима плаћа плате. А овде је неко уништио цеолокупан пројекат другог блока термоелектране Уљевик и пројекат цементаре из Југославије. Бивша ЈУ је радила све без страних инвестиција сама, никоме са Запада и Истока није поклањала рудника као што ова власт ради.

Name

Ха

20.04.2024 08:02

Пре неколико дана протестују против власти и накарадног система а 28,долазе у Б Луку подржати тај исти систем то нема у земљи чудеса и ко да вам вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2024 09:24

Ово је опет предизборна лаз.

Name

Бас тако

20.04.2024 12:17

Луд народ 100% један дан за своју гузицу демонстрирају против власти а други дан се љумају у аутобусима да иду на митинг и аплаудирају том истом који их је продао. Казем народ луд 100% и нема друге. Ви у Угљевику да подигнете Тити споменик јер вам је направио електрану да презивите. Но ви паметни велицате Дражу и дизете цетнике у небеса јер ви сте сад као пробудјени Срби. У центру да подигнете и споменик Марији Терезији и Титу и да ћутите.

Name

ре

20.04.2024 15:27

У центру Угљевика и у кругу термоелектране да подигну споменик Титу и напишу да је ово Титова власт изградила, а онда је дошла лоповкса власт која је срушила други блок термоелектране коју је Титова власт изградила, да елиминишу све друге споменике оних који ништа нису изградили.

Name

Маре

20.04.2024 10:21

Хахахахахаа, предизборне фабрике, путеви, аеродроми, страна улагања, а онда задузивања до маxимума. Па ова влада нема пара да за сколе купи сколски материјал, средства за хигјену, него трази и моли да родитељи дају пи 5, 10 км. Срам да вас буде само лазете народ, а тај исти народ,један дио, и даље вјерује у васе бајке. Ко јос вјерује Додику, Висковицу, Дјокицу, Стевандицу, Петровицу......, па тај није нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.04.2024 15:34

Како нема пара за школе када им стало подиже плате, сада ти наставници имају преко 1500КМ за 3 сата појављивања у школи, не рада него физичког појављивања, четири месеца распуста исто иде пуна плата док леже код куће а плата би морала бити укинута и новац преусмерен у градњу фабрика, тако се радило у бившкој Југославији, нико преко распуста није имао плату.

Name

РЕ

20.04.2024 16:15

Ја глупсонод министра рударства.Циста неопјана лопурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсајдер

20.04.2024 22:17

Фабрика це бити изградјена и није никаква предизборна лаз нити ова прица има везе са политиком. Кинези имају интерес да је граде јер добијају јефтин гипс из постројења за одсумпоравање који је на РиТе нуспроизвод. Инвестиција је инаце 60 мил евра, запослице се око 100 људи, и извоз це бити огроман а тиме и корист за све. Тренутна фаза је добијање разних дозвола а сто у овој дрзави иде споро. Инаце, дио пара су кинези пребацили на рацун заједницке фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

21.04.2024 09:44

Колико лопата је бачено за разне пројекте ради популизам и фотографидања у јавности а никад ни један није започет а камоли завршен.

ОДГОВОРИТЕ