Закон о раду је у интересу особа под санкцијама

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је вечерас расправом о измјенама Закона о раду Републике Српске - по хитном поступку, којим треба бити омогућено исплаћивање плата у готовом новцу званичницима који су под америчким санкцијама. 

Република Српска 18.04.2024 | 20:30
Закон о раду је у интересу особа под санкцијама
Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица каже да овај закон јесте потребан, али напомиње да постоји само један политички колектив који комплетан пролази кроз овај проблем.

"Тај колектив се зове Српска демократска странка. Компанија Интеграл је ријешила проблем и они га имати. Једини проблем колективне природе има СДС. Српска демократска странка има неких 30-ак људи на територији Републике Српске и они неће моћи да примају плату. Самим тим ниједан радник, без обзира што се не налази на ОФАК-овој листи, овим законом није обухваћен", рекао је Говедарица. 

Каже да је СДС припремио амандман како би овим законом били обухваћени и други људи који имају проблем ове природе, а не само они који имају плате од 3, 4 или пет хиљада марака.

"Немојте да схвате да смо овим законом рјешавали оне који представљају елитни дио друштва, а нисмо рјешавали оне који раде у једној политичкој организацији", рекао је Говедарица затражио паузу како би се посланици и надлежни министри договорили о овом закону. 

"Овим законом се дефинишу лични дохотци, овдје не пише како и на који начин се може ријешити питање оних људи који су на црним листама од 2004. године, а сада су пензионери", поручио је Говедарица и додао да се ради о лицима који су преживјели личне и породичне тортуре. 

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак каже да до данашњег дана након свих година једина политичка партија која никад није имала ниједну санкцију међународне заједнице је СНСД. 

"ПДП је имао само два министра полиције који су били смијењени. Цијели Главни одбор ПДП-а је годинама био на црној листи јер тадашњи предсједник ПДП-а није хтио да направи владу како су они хтјели, па се то десило", рекао је Црнадак. 

Посланик ПДП-а Диана Чекић је поручила да осуђује сваки облик одузимања права некоме за радом стечену зараду, међутим поставља се питање да ли би било боље да је донесен посебан закон који би третирао ову област јер се у будућности не зна да ли ће бити још особа које ће бити подложне оваквим санкцијама и како ће се овај закон примјењивати.

"Сматрам да је било потребно и пуно боље да иде посебан закон за ову област. Закон о раду је битан закон којим се третирају радни односи између радника и послодавца, а он се може основати само путем уговора који склапају послодавац и радник.

Уколико ми донесемо допуне овога закона поставља се питање да ли ће овај закон у пракси бити проводив и да ли ће се моћи извршити одређене злоупотребе и да ли ће бити различитог тумачења. ", поручила је Чекић и додала да ове особе нису санкционисане од стране послодавца чиме се бави Закон о раду. 

 
Посланик Листе за правду и ред Загорка Граховац каже да је изненађена тврдњом министра да је исплата у готовини уобичајена пракса у многим земљама и каже да је чудно да се у 21. вијеку плате исплаћују у новцу.

"Више ствари је спорно у овом закону. Наведено је да закон ступа на снагу по хитном поступку ако је у општем интересу. Ово није интерес општи Републике Српске него малог броја људи који се налазе под санкцијама. Пореска управа је водила кампању Реци не плати у коверти, а сада пропагирамо плату у коверти", поручила је Граховац. 

"Изузето од члана 126. овог закона, у случају када је раднику онемогућена исплата плата путем текућег рачуна која није заснована на правоснажној судској, управној или другој одлуци надлежног органа, послодавац плату и друга лична примања радника исплаћује у готовом новцу", наводи се у измјенама закона.

Министар рада и борачкоинвалидске заштите РС Данијел Егић је рекао да је ова пракса у складу са праксама у Европи и региону. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Прпа миле

18.04.2024 21:14

АХАХАХАХАХАХА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

18.04.2024 21:14

Да Дудук није предао све у руке страном окупатору и да се потрудио да имамо домацу банку данас не би био у овој ситуацији. Он мислио издати своју дједовину, а да се њега и његових потомака то не дотакне... е мој Миле ... прави си Дудук! Дозивотну робију за велеиздају увести!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.04.2024 21:25

Само нека се посланици одрекну двије или три плате које примају и ето новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

18.04.2024 21:29

Ово је главни проблем. Никакве резолуције, никакви напади на РС и на српски народ. Ово је једини и главни проблем због којег ови политицару шаљу обицан народ у провалију кријуци се иза тог народа и представљајуци се да раде у име народа. Њихови рацуни су једини и главни проблем јуцер, данас и сутра. Ко дигне руку за плату у коверти, аутоматски је смањио пензије, плате љекарима, полицији и другима. Плате у ковертама и овај закон је банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

19.04.2024 00:08

Стевандићу па и јесте ова скупштуна циркуска јер си ти обичан мајмун. Од тебе не могу добити ријеч а да се не умјешаш Вукановић, Стојићка,Михаљица Говедарица Црнадак значи, невиђено ЂУБРЕ си!!! Тачно 50,000 грађана🤣🤣🤣🤣🤣

Name

СТЕВАНДИЋУ

18.04.2024 22:05

Свињо лажљива, лажеш да је на Тргу били 50 000 људи као прво а као друго, Вукановићево име узимај у уста као Божије ниси му ни до чланка!!! Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

19.04.2024 01:48

Погријешио је само за једну нулу.Било је мало више од 5000 грађана.Углавном сендвичари,који су довезени аутобусима из разних градова,чак и из Србије.Зна да бањалучани неће да иду на њихове митинге,осим оних који су уцјењени и морају,па зато довозе чланове и симпатизере мафијашке секте из других градова.

Name

БЛ

19.04.2024 05:37

Тацно је да је погријесио, вецерас на тргу није било 50000, вец преко 100000 људи!

Name

Искрено

19.04.2024 07:27

Неwс волонтирају накрали суре се много ?!Постал бахати!Безозбзирни И безобразни!Бангор је Стевандиц И ова Љубојевицка каква гордост И зло извире из њих.

Name

МИРКО

18.04.2024 22:07

ВУКАНОВИЋУ, ЉУДИНО СВАКА ТИ ЧАСТ, МОЈ НАКЛОН ДО ПОДА. Жив, здрав и весео био и чувао те драги Бог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевандиц лазееееее

19.04.2024 12:57

Око 5 хиљадааа! И то са свим аутобусима из цијелеее Републике српске и Србијеееееееее! Лазеееее у оци а скупстину водааа ко кабадахијааа коцујашш неписмени неваспитани полуписмен! Образ дјон! Нити знања нити цојства нити моралаа! Нула y платееееее узимааа за гиниса за нерад свој!!!! Изнад законааа

Name

Боле

18.04.2024 23:16

27.4.2024 СНСД организује нови митинг под називом НА ДНУ ДНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форwерт

18.04.2024 23:22

Срам вас билло И стид !А закон о једнаким правима полицајаца при одласку у пензију једнима пет година другима не! ЦЕМУ ДИСКРИМИНАЦИЈА ЗАСТО ТО ЉУДИМА НЕ РЈЕСАВАТЕ ЗАСТО ИХ ДЈЕЛИТЕ, СТРАСНО НЕДОПУСТИВО! А КАД ЈЕ ВАС ИНТЕРЕС ГУРАТЕ ЕКСПРЕСНО ЗАКОНЕ И ИЗМУСЉАТЕ ИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За народ и отадзбину

19.04.2024 00:00

Мени није јасно ста це им закон за плацање људи са те “црне листе”.Ако могу у мјестима попут требиња,билеце,невесиња,гацка,неуки или корумпирани директори,намјестати тендере,униставати предузеца,јавне установе,не плацати порезе,еколоски униставати мјеста и села,дијелити позиције и плате по странацким и родбинским везама, онда би требало да мозе и народни новац из кесе да се дијели.Најбоље би заправо било да нпр предсједник скупстине онако из дзака на поцетку ових сједница ко у сватовима избаци народне паре па ко уграби уграби.Све це нам се ово свакако због свега о главу обити јер смо заститили криминалце и будале који су се увалили у политику,а уцене и нормалне људе понизили и одбацили јер су довољно паметни да се не баве циркусом звани политика.Нама треба закон о политици и то ригорозан који це забранити да о будуцности српске дјеце одлуцују људи са ИQ мањим од 60 сумњивог морала и без породицних вриједности и наравно много промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

19.04.2024 00:18

Стевандицу, могао Те ујак Спириц науцити макар пристојном понасању или нека Ти Љубојевицка купи бонтон. Твоје силедзијско понасање је преврсило сваку мјеру. Ста све радис и кад нема камера могу тек да замислим. Али има Бога, кад додје наплата, не бих Ти била у кози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Варос

19.04.2024 04:00

А зивимо за дан,кад це се омогуцити Стевандицу да о троску дрзаве, смрсави у затвору да лици на цовјека,овано напрwкао види се да је недисциплинован према себи,а онда нормално и према осталим, АЊЕГОВА РЕТОРИКА ЈЕ ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ сам одлуцује све да се додвори Додику цовјеце,докторе, НАРОД ТЕ МРЗИ сам си то својим понасањw направио..засостан си,некултуран итд

Name

Елем

19.04.2024 04:17

Ако је плата у коверти онда нема самодоприниса у Пио и ФЗО, знаци бице јос веци минус, тајкуни имају нацина да устеде за старе дане, а обицан народ ако нема самодоприноса у Пио, нема ни пензије, а од мале плате се немозе устедјети

Name

Ехах

19.04.2024 06:13

Циркус од бх ентитета...митинг...коверте... 10 вијекова у рикверцу за нормалним свијетом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мнн

19.04.2024 21:12

тацно не плацају доприносе газде и овако и онако најбоље би било донијети закон о застити имена и дјела имали смо то теско пензионерима а опет кад погледам ко је на оном митингу и како се кезе на ону бруку од говора и вица на тргу у овако озбиљном тренутку и није дабогда поцркали даце ову пензију сад а следеца за мјесец и по а цијене сваки дан расту

Name

Реалиста

19.04.2024 08:21

Колико се сјецам да се некад у оној држави плата примала на благајни али наравно нето, па није било толико проблема. Овако само банке профитирају. Требало би направити закон да сви могу бирати између банака и благајни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

19.04.2024 08:37

Није тачно.Све банке у Р.Српској су западњачке или су већински власници странци.Уништили су фондове који су били у власништву домаћих банака као и друге фондове који су постали брзврједни.Банкарски сектор се ослања на страни капитал и тако пљчкају народ.Па и да је разлог усвајања закона исплата зарада санкционисаним лицима морамо као народ пружити отпор.Примјер:Стан који је продат у БиХ а који вриједи 120.000 € власнику продавцу у САД америчка банка у власништву јеврејске државе узима 6.000 € Ето тако функционише "Демократски" платни систем.Дошао је крај банкарским малверзацијама.Него,мој ти је савјет,узми то што имаш на банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада иду

19.04.2024 09:13

Санкције поштама српске и бит ћемо одсјечени од остатка свијета у свему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посте су

19.04.2024 13:00

Опљацјсли стевандуцеви пулрни директори партијасииии ксо и корона пљацку зељковицццц

Name

СРБИН

19.04.2024 09:19

само своје дупе чувају, а народ ко шиша

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

19.04.2024 15:34

То је недопустиво. ПА ДОПРИНИСИ ЗА ПЕНЗИЈУ НЕЋЕ БИТИ РЕАЛНИ. ТАКО САДАШЊИ ПЕНЗИОНЕРИ СУ ОШТЕЋЕНИ, А И БУДУЋИ.

ОДГОВОРИТЕ