БиХ назадовала у темељним људским правима, води се као "дјелимично слободна земља"

Босна и Херцеговина је у протеклој години назадовала по питањима темељних слобода и основних људских права, а глобално се стање темељних права погоршало највише у протеклих десет година, наведено је у најновијем извјештају невладине организације за људска права "Фреедом Хоусе" из Вашингтона.

Босна и Херцеговина 13.04.2024 | 10:48
БиХ назадовала у темељним људским правима, води се као "дјелимично слободна земља"

Према њиховим подацима, БиХ је назадовала за десет поена, и у регистру ове организације води се као дјелимично слободна земља. "Фреедом Хоусе" има три категорије земаља, а поред дјелимично слободних земаља имају категорије слободних и неслободних земаља. У региону једино је Србија, која је такође означена као дјелимично слободна, назадовала више од БиХ, и то за 20 процентних поена.

Детаљан извјештај за БиХ до закључивања овог броја није објављен, па не знамо који фактори су довели до смањења нивоа слобода у БиХ, али се може претпоставити да је дио њихових закључака заснован на поновној криминализацији клевете у Републици Српској, као и закону о "страним агентима", за који се такође очекује да би ускоро могао бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

Од максималних стотину поена, БиХ на ранг-листи ове организације је на 51 поену, с тим да су политичка права оцијењена оцјеном 17 од максималних 40 поена, док је у погледу грађанских слобода БиХ освојила 34 од укупно могућих 60 поена.

У прошлогодишњем извјештају оцијењено је да је БиХ имала релативно поштене изборе, али уз изборне нерегуларности, дјелимичну медијску пристрасност и "етничку сегрегацију", како је описан дејтонски модел функционисања БиХ. Критиковали су потез високог представника Кристијана Шмита којег у Републици Српској не признају да наметне измјене Изборног закона БиХ, за које тврде да фаворизују "националистички ХДЗ". Напредак на европском путу описују геополитичким околностима, а мање као резултат домаћих реформи.

Дениса Бећировића, бошњачког члана Предсједништва, описали су као кандидата који је побиједио "националистичку СДА", а Жељка Комшића, хрватског члана Предсједништва БиХ, описују као "мултиетнички опредијељеног политичара" који је побиједио "националистичку" кандидаткињу ХДЗ БиХ Борјану Кришто.

Милорада Додика, предсједника Републике Српске, описали су као политичара на челу "сецесионистичке" странке СНСД и навели су наводе о изборним нерегуларностима на протеклим изборима, због чега је Централна изборна комисија БиХ спровела поновно бројање гласова за позицију предсједника Српске.

"Додикова побједа потврђена је у пребројавању и именован је предсједником у октобру, али проналазак нелегалних листића отвара низ питања о интегритету изборног процеса у БиХ", наводе они.

У овој организацији тврде да је током протеклих годину дана у цијелом свијету дошло до значајног пада људских права и слобода, највише се осврћући на Нагорно-Карабах, провинцију у саставу Азербејџана коју је ова земља освојила прошле године, што је резултирало прогоном Јермена који су живјели на том простору. Остале жаришне тачке у свијету су, како је наглашено, руска инвазија на Украјину, сукоб Израела и Хамаса, као и грађански рат у Мијанмару и сукоби ривалских фракција у Судану. Међу 20 земаља у свијету у којима је дошло до највећег слабљења људских права су и Србија и Израел, а Нагорно-Карабах је далеко на првом мјесту у односу на остале земље.

Највећи фокус ове године је на слободним изборима, а истичу да је у више од 20 земаља дошло до пуних или дјелимичних манипулација изборним системом, од спречавања кандидата опозиције да се појаве на листићима, мијењања изборних правила непосредно прије избора, преко злоупотребе државних и јавних ресурса, па до спречавања побједника да преузме функцију и пријетњи или мијешања у изборе других земаља.

Поштеђене критике нису остале ни САД, за које је речено да узнемиравање и застрашивање политичара, изборних званичника и судија представља озбиљан ризик за спровођење предстојећих новембарских предсједничких избора, подсјећајући и на напад на зграду федералног Конгреса након што је Доналд Трамп, бивши предсједник, изгубио изборе.

"Пријетња насиљем може имати далекосежне штетне посљедице и потенцијално може ослабити поштовање изборних правила, док спровођење насиља кошта људске животе", наводе они. Посебно су забринути подјелама у тој земљи, а долази и до преиспитивања фундаменталних демократских институција.

(Независне) Фото: Илустрација/ стоцк адобе

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Смит

13.04.2024 10:51

Па колонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2024 14:06

Оцјена би била тачна без придјева дјеломично и релативно. Знате каква.

Name

Нкл

13.04.2024 10:56

Сви од спољног до унутрасњег фактора раде да бих заостане и онда се као цуде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

13.04.2024 11:02

Па наравно да смо дјелимицно слободни док год смо протекторат САД и ЕУ. Али, то одговара овима из ФБиХ, боје се ста би ми из РС могли урадити да овде нема Еуфора и Нато-а. Не бојте се, није нама до рата као вама, ми цемо се разлици мирним путем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амадеус

13.04.2024 12:01

Какав разлаз? Ми се не питамо висе ниста само моземо бити бомбардовани...вецина вас не зна ста је потписано у дејтонском споразуму....многи не знају ни ко је потписао а коментарису...бит це нама бас разлаз али на други нацин ако не слусамо главне...овде сви блебецу неке глупости а не смијемо писнути...

Name

К

13.04.2024 13:24

Никоме није до рата, напорни сте. Боље ово незадовољство да окренемо ка политичарима, а не да се народ међусобно свађа. Политичари нас завадили, а они уживају.

Name

Роли

13.04.2024 13:27

Ево“ми цемо се разици мирним путем“ да они це само посматрати .. док је овакви мозгова Миле Ронхил је сигуран. Ми морамо да гледамо БИх као своју земљу инаце све це нам бити горе Али нема овдје помоци о томе говорити а године иду неко зиви неко зивотари а зивот један

Name

Риско

13.04.2024 11:09

Нема у Босни људских права никако. Босна је колонија САД, ЕНГЛЕСКЕ И ЊЕМАЧКЕ. Сви смо ми њихови робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

13.04.2024 14:43

Ми смо колонија,тор Милорадов Немаш ти појма о животу.

Name

Ре ре

14.04.2024 09:29

Све је то с...е за несретни народ дошло у БиХ због тајкунски криминалаца на власти које траје без правде и реда више од 30г у БиХ .

Name

Нео

13.04.2024 11:10

Хахаха.... ало нацистицка стоко!!! О каквим људским правима прицате у земљи окупираној од највецег зла које је икад постојало на овој планети? Дубока дрзава је убијала дјецу ове земље, исценирала "геноцид" да би могли да је окупирају и дволицно се представе као спасиоци. Једној "сувереној" земљи су наметнули стране судије и сада прицају о некаквим "људским" правима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нео

13.04.2024 15:20

Докле год је таквих глава, Ви Срби ћете бити посрамљен народ.

Name

Анонимна

13.04.2024 11:11

Па само идемо назад напријед никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако

13.04.2024 11:21

Сви знају кака ситуација сем народа у БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЊЕНИЦЕ

13.04.2024 11:27

НА ВЕЛИКУ ЗАЛОСТ У БИХ ОДАВНО СКОРОМ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЉУДСКА ПРАВА СУ УГРОЗЕНА ИЛИ ГОТОВО ДА НЕ ПОСТОЈЕ ЈЕР СЕ ПРАВОСУДЈЕ ЗАОКУПИРАЛО РУКАМА ПОЛИТИКЕ И МАФИЈЕ , ТАКО ДА МОЗЕТЕ НАРУЦИТИ СУДСКУ ПРЕСУДУ КАККВУ ГОД АКО ИМАТЕ УТИЦАЈ ПОЛИТИКЕ , НОВАЦ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА БЛ

13.04.2024 12:11

Зато је САД огледало.људдких права,цовјек није завезао појас у ауту,дебилни полицајци,посто су они дио дебилног накота-Американаца,саспу 49 метака у њега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

13.04.2024 13:35

То је неки нови наставак Рамба. Добиће доживотну, ако није неки филм. Када овдје њих 5 изудара полицајца, теби драго. Ти нису дебили. Демократија је тамо гдје је велика плата, а ти иди у Ростов, ако више волиш Русе од себе и доброг живота.

Name

Дарио Дјапа

13.04.2024 13:19

Лепа слика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2024 14:39

Ције ли главе са мацем у руци цека да стави на вагу правде?