Премијер и савјетници поднијели оставку након пораза

Хан Дук-Со, јужнокорејски премијер, и сви савјетници актуелног предсједника Јуна Сук-Јеола, осим оних који су задужени за безбједоносна питања, дали су оставке након тешког пораза владајуће партије на парламентарним изборима.

Свијет 11.04.2024 | 12:50
Премијер и савјетници поднијели оставку након пораза

Није одмах речено да ли је предсједник уважио њихове оставке.

Резултати избора значе да ц́е либералне опозицијске снаге продужити своју контролу над парламентом све док Јун не заврши свој петогодишњи мандат 2027. године, што ц́е вјероватно ограничити предсједников утицај на домаћу политику и ослабити његову контролу над владајуц́ом странком, преноси АП.

Извршна јужнокорејска власт у великој је мјери концентрисана на функцију предсједника, али је премијер друга особа по важности у држави и, у случају да је предсједник онемогућен, он води државу.

У одвојеном саопштењу за јавност, Хан Донг-Хун, лидер владајуц́е Партије Народна моц́, преузео је одговорност за пораз на изборима и рекао да ц́е се повуц́и са чела странке.

(РСЕ)  Фото: ЕПА-ЕФЕ/YОНХАП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оли

11.04.2024 13:04

Тако се ради у нормалној земљи овде краде изборе и јос се сили.Цвили народе треба јос више газити по нама🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не само овде Оли

11.04.2024 17:41

Невини у Русији, у Ирану, Хамас и сви остали диктатори, могли би се послужити овим примјером и дати оставке. Али не, они "воле" свој народ. Јел тако Мирославе и Небојша

Name

Војкан

11.04.2024 13:16

Гледај Додо ста је цастан гест, и ста су цасни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јозо

11.04.2024 15:08

Стета, а могли су да оснују нову, властиту, националну банку!

ОДГОВОРИТЕ