Гдје је Сара: Шокантна прича ЦИН-а из Бањалуке (ВИДЕО)

Камере су пратиле Александрину и Милошеву борбу са препрекама система...

Република Српска 02.04.2024 | 10:56
Гдје је Сара: Шокантна прича ЦИН-а из Бањалуке (ВИДЕО)

„Зовем из Клиничког центра да вас обавијестим да је ваше дијете јутрос преминуло“.

Ово је вијест коју је Милош Купрешанин примио 8. септембра 2018. док је био на путу за УКЦ Републике Српске, у Бањалуци, са намјером да супрузи Александри, која се тек породила, однесе лијекове.

Александра је у осмом мјесецу трудноће родила дјевојчицу Сару, за коју су доктори и сестре рекли да је проплакала, да је жива. Два дана након тога сапоштавају да је умрла. А, онда шок.

Дјевојчицу наводно сахрањују и то без питања родитеља. Милош и Александра од тада су у потрази за њеним посмртним остацима, који нису пронађени на мјесту гдје је речено да је беба сахрањена!

Прича почиње када Александра у 7. мјесецу трудноће одлази на редовну контролу код свог гинеколога који установљава да има вишак плодове воде. Упућује је на УКЦ РС да обави експертни ултразвук. Тек из трећег покушаја затиче др Чанчаревић Ђајић, јер је до тада била на годишњем одмору.

Др. Весна Ећим Злојутро потом јој саопштава да хитно мора у Београд јер „наши доктори неће то да раде“, не објашњавајући на шта мисли.

-Током ноћи буде ме и поново раде ЦТГ. Да би 6. септембра рекли да сам добила контракције и да требам хитно на царски рез. Као пријевремени пород. Када је то завршено нисам чула дијете да плаче. Видјеле сам само бабицу да излази на врата са дјететом у наручју. Други дио екипе зашива рану и појављује се доктор који говори: „Александра, честитам, добили сте дјевојчицу. Тешка је 1,9 кг, дуга 45 центиметара. Проплакала је, продисала је. Ставили смо је у инкубатор, све је уреду” – исприча је Александра екипи Центра за истраживачко новинарство, у потресном документарном филму „Гдје је Сара“.

Да је Сара рођена жива, доктори и сестре саопштили су и њеном оцу, али и Александриним родитељима који су чекали у ходнику. Драго Благојевић је касније успио и да види укуну.

-Имала је косицу три центриметра. Тамнопута као Александра – присјећа се.
Међутим, већ 7. септембра др Зец родитељима саопштава да су се десиле „одређене компликације“ и да би дијете требало у Београд, јер Сари недостаје дио пробавног тракта….

Касније им је на УКЦ речено да је Сара 11. септембра одвезена и сахрањена на Новом гробљу.


У гробу пронашли само флашу 
–Они су мрви хладни узели нечију својину, ради се о дјетету, и сахранили као НН лице – шокантно је сазнање до кога је дошао отац.

А онда слиједи нови ужасан заплет. На Новом гробљу им је речено да њихова беба није тамо, него на Побрђу. Тражили су и добили одобрење за ексхумацију. У гробу гдје је наводно сахрањена мала Сара пронашли су само празну пастичну флашу од Кока-коле, са медицинском рукавицом! Потом су ископали и гроб поред, али ДНК остаци нису били Сарини. Услиједио је одлазак у полицију, па у тужилаштво које није сматрало да треба да покрене истрагу.
Сарина мајка Александра Благојевић и отац Милош Купрешанин годинама безуспјешно траже гроб свог дјетета, а посљедњих годину дана су им се у потрази придружили новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН).

Камере су пратиле Александрину и Милошеву борбу са препрекама система, али они ни уз новинарску подршку нису успјели отворити сва затворена врата предузећа, установа и институција које су биле повезане са њиховом трагедијом. Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић одбио је да са новинарима ЦИН разговара на ову тему.

У Универзитетско клиничком центру Републике Српске у Бањалуци годишње умре 20-ак новорођенчади, а ако родитељи не преузму њихова тијела УКЦРС их након обдукције шаље Јавном предузећу „Градско гробље“, које их сахрањује поред других беба истих судбина, пише ЦИН.

Комплетну причу погледајте у потресном документарцу „Гдје је Сара“. Овај филм биће приказан и на БН ТВ у понедељак 8.априла у 20:55 часова.

(ЦИН) Фото: ЦИН

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Пера

02.04.2024 11:15

Џајић неће да разговара са новинарима, тужилаштво каже да неће покретати поступак а ДЈЕТЕТА НЕМА!! Народе мој ГДЈЕ МИ ТО ЖИВИМО?? У нормалној земљу кокош нестане па се покреће поступак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кажем

02.04.2024 12:48

Неће да отворе истрагу??? А шта раде онда??? Неће да раде свој посао??? Нека дају отказ!!! Играти се нечијим животом као да је играчка и бацити га низ воду, заборавити. То су грешници, злотвори, грозоте.

Name

ре

02.04.2024 14:22

Као што рече у нормалној земљи.Ова то није.Ми смо црна рупа свијета.Неко спомиње полицију,правосуђе-питамо се ко је убио Давида,Крунића,Николу Ђ.,.....?

Name

Бис

02.04.2024 11:18

Могућа продаја,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све све Али?

02.04.2024 11:31

Никако ми није јасно да се умрло дијете не даје родитељима да је сахране? Зашто ? Шта каже закон уопште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

02.04.2024 11:34

Ужас,гдје ће им душа,у пакао надам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажете

02.04.2024 11:42

Пријевремено рођена дјеца једноставно могу да након порода имају компликације и да премину то иоле приучени доктор зна,а проблем је што родитељи не могу да прихвате да може да дође до тога!Моје искуство лично је да кад имате ризичну трудноћу љекари вас упозоре да може доћи до компликација, такође је било више плодове воде и беба се угушила у стомаку и кога да окривим??Немојте бити лицемјери свака част докторима на УКЦ-у заиста раде часно и одговорно свој посао када дође до овакве ситуације нажалост родитељи никад не окриве себе,увијек је неко други крив само не они побогу,исправни,здрави, прави и како се могло десити тако нешто?!Ма дајте молим вас има нас доста доживљене судбине ал свјесни дешавања које могу наступити,само овакви неразумни измишљају проблеме и зашто ако је тачна ова њихова верзија приче није тужилаштво нити полиција предузела ништа?!Зато што нису имали елемената,а недоказним је тешко ишта објаснити,постоји и медицинска документација о вјероватним проблемима код мајке током трудноће зато нико ништа није подузео нити ће!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лажете

02.04.2024 11:57

СВЕ ЈЕ ТА ТВОЈА ПРИЧА УРЕДУ, АЛИ У ЦИЈЕЛОМ СЛУЧАЈУ НЕДОСТАЈЕ И МИНИМУМ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ И ПРОБЛЕМА ЗА ЗАКОНОМ. ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ЈЕ ДИЈЕТЕ РОЂЕНО ЖИВО И ДА ОДМАХ ПО РОЂЕЊУ ИМА СВОЈ ПРАВНИ СТАТУС КОЈИ ЈЕ ДИРЕКТНО ВЕЗАН ЗА РОДИТЕЉЕ. ЗНАЈУЋИ ЗА КРИМИНАЛ НА УКЦ ОКО ЛАЖНОГ КИСЕОНИКА, КАРДИНАЛНИХ ПРОПУСТА МЕДИЦОНСКИХ РАДНИКА, БАКТЕРИЈА КОЈЕ ЖИВЕ НА УКЦ И КОЈЕ СВАКОДНЕВНО УБИЈАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ, ПАРТИЈСКО ВОЂЕЊЕ УСТАНОВЕ НИШТА НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО. НАРАВНО НАЈОДГОВОРНИЈЕ ЈЕ ТУЖИЛАЋШТВО КОЈЕ НЕ РАДО СВОЈ ПОСАО ЈЕР СУ И ОНИ ДИО ЗЋАРОБЉЕНИХ ИНСТИТУЦИЈА....

Name

Ре Лажете

02.04.2024 12:27

Ух, тешка слова, ајмо испочетка, погледајте документарац па онда коментарисите, може ?

Name

Ајој 🤦🏻‍♂️

02.04.2024 12:36

Да постоји начин да те се докопам,сад бих те за ове ријечи послао на Паприковац на дужи опроравак смраду људски!Мора да си и ти члан секте,чим их тако браниш!Не дао Бог да се теби овако деси,што ти у неку руку и желим изроде и сотоно!!! 🖕🏻🖕🏻🖕🏻

Name

С

02.04.2024 12:43

Какво перфидно извртање чињеница! Срам те било! Олошу!!!

Name

Знај

02.04.2024 12:55

Родитељи какви год да су - имају право знати гдје је тијело њиховог дјетета.

Name

Нек си ти паметна!

02.04.2024 12:56

Вама што пишете овај коментар и мислите да сте покупили сву памет свијета би било боље да своје мишљење овакво какво је, задржите за себе. Поштујте туђу бол, не морате се слагати са родитељима, али овакво своје мишљење можете изнијети и на суптилнији начин. Размислите мало о себи каква сте особа кад овакав коментар можете оставити на нечију бол, па све и да сте у праву. И рећи неком да лаже је јако некултурно.

Name

Рамбо

02.04.2024 12:58

Хало о чему причаш?Гдје је тијело дјетета?

Name

Ре

02.04.2024 13:02

Па смраду у гробу је фласица од цоцацоле,где је беба?

Name

неко из масе

02.04.2024 15:37

како те није срамота сад ми лези на неурохиругији близак цлан фамилије три дана није примио терапију док нисмо насли везу.ако све знас ста се десило са саром сто непомогнес родитељима а не да бранис урадјено кривицно дијело како те није срамота .сад би те одвео горе на паприковац па да лезис здрава па да видис како је ја идем сваки дана и добро знам а и није цудо сто се пацијени бацају са УКЦ .Срам те било боље да цутис

Name

Ре

03.04.2024 07:57

Тјело мртвог дјетета требали су предати родитељима. То би било исправно и једини коректан акт. Под овим условима мислим да је беба нажалост продата за велике новце у иностранство.

Name

Педја

02.04.2024 12:07

За овог идиота под ником,, Лажете''. Колика стока мораш бити, па да браниш криминалце и хоштаплере? Срам те било (мада је теби тај појам стран). Поздрав!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

02.04.2024 12:09

Па добро, зашто онда нема бебе у гробу ! То је могућа продаја бебо на запад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трудница

02.04.2024 12:13

Не цини другима оно сто не зелис да се теби деси…

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Лажете

02.04.2024 12:31

Није у питању од чега је дјетешце умрло, него гдје је тијело. Постоји ли протокол, документација, заши Доктор Црта шути? Не требају нама непријатељи, довољни смо сами себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

УКЦ

02.04.2024 13:12

Много тога у документарцу је неистина. Срам да буде новинара на цему стице славу. На тудјој муци. Зао ми је свих родитеља који изгубе своје најмилије. Треба истразити до краја, слазем се, али извртати и извлацити из контекста ствари и правити прицу око тога. Срам нека буд вас. Само објективно и истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

02.04.2024 13:31

А шта је неистина? Наведи чињенице!

Name

Никоме

02.04.2024 14:17

Не бих, пожељела на бијеломе свијету, да остане без свога дјетета, у овом случају новородјенчета.Знам доста жена, које су их " изгубиле". Те жене гледам као велике борце и молим се Богу да им подари снаге, да све превазидју.Једноставно морају.Живот иде даље.Ожиљци остају и наравно да боле.И њих и њихове најближе.

Name

Бозе

02.04.2024 14:23

Ево прилике !, Изнесите нам Ви ИСТИНУ!!! Вјероватно ју знате!!! Гдје је дјете??? У гробу је нема!!!

Name

неко из масе

02.04.2024 15:43

а гдје је гроб мале саре кад си толико паметан и знас да је неистина

Name

РЕ УКЦ

02.04.2024 19:52

Где је тијело бебе! Није ни теби добро! Све се своди где је тијело! Срам да Вас буде и све који ово оправдавају!

Name

Србо

02.04.2024 14:53

Шта кажу на Новом гробљу, шта кажу копачи ако шеф ћути, колико смо ми покварен народ а добром се надамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

02.04.2024 14:55

Људи, ја колико видим из документарца да двије бебе нису пронадје у свом гробу, не једна. Свакако слуцај заслузује да буде испитан, и да се то висе не десава. Мене је документарац потресао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

02.04.2024 15:14

Ајој људи,нож и пиштољ за појас и кренути редом,ал да нитко не зна,сви који су учествовали једно по једно,сјецкати их на комаде,нетко би пропјевао 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.04.2024 15:56

У држави у којој су институције криминализоване овакве и сличне невоље су свакодневна појава јер држава штити криминалце. И од мене и моје супруге је у току рата 1995 године на клиничком центру на Паприковцу украдено мушко дијете и знам шта то значи али мислим да је обичном човјеку немогуће водити борбу против криминалне и неморалне власти у Републици Српској. Онима који не вјерују у ове приче желим да никад и не вјерују и да не доживе нешта слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања Јевтиц

02.04.2024 16:39

Увијек мозе доци до компликација приликом трудноце и доктори упозоре, само сто људи изгледа не могу да се помире са тим

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

02.04.2024 20:10

Значи да се помире с тим да нема тијела њиховог дјетета? Да се помире с тим да је тијело њиховог дјетета нестало?

Name

Обрад Стековић

02.04.2024 16:40

Дај те ба људи, туга је али свака прица има двије стране исто ко и ова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.04.2024 18:42

Похапсити.продато дијете, наопако! Бозе помози нам, поцели и дјецу продавати, све им мало, земља их избацила да бог да, мира ни мртви не ималу, нису заслузили, ниста, олоси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

силвијагвозденац@yахоо.цом

03.04.2024 10:52

Страсна прица родитеља. Ми смо као млади новинари покусали да радимо прицу о несталим бебама из породилишта у Новом Саду. Међутим када смо хтели на основу изјава родитеља да никада нису видели своје мртво новородјенце и да сумњају на крадју беба нико није хтео да говори ни лекари ни патолози. На крају нисмо могли да објавимо ни сведочења јер су нам забранили. Било је то давне 2001. године. И даље се десава то зло а сви су увезани. И тада су мајке чија је трудноћа била означена као високоризична остале су без беба. Немам реци и разумем мајку и оца који се осећају немоћно.

ОДГОВОРИТЕ