Маск изгубио случај због ширења мржње на X мрежи

Оглашивачи су масовно напустили X откако је Муск преузео управу, обећавајући да ће X учинити бастионом слободе говора

Свијет 25.03.2024 | 22:26
Маск изгубио случај због ширења мржње на X мрежи

Калифорнијски судија у понедјељак је одбацио тужбу власника X-а Елона Муска против непрофитне организације која проучава дезинформације и говор мржње због истицања недостатака друштвене мреже.

Муск је у августу тужио Центар за сузбијање дигиталне мржње (ЦЦДХ), оптуживши их да проводе “кампању застрашивања како би отјерали оглашиваче”. Група је објавила истраживање које је показало да је говор мржње процвјетао на X-у (бивши Тwиттер) након што га је Муск преузео 2022. године.

Окружни судија САД-а Цхарлес Бреyер одбацио је тужбу у понедјељак, пресудивши да Муск дефинитивно није поборник слободе говора за којег се представља.

ЦЦДХ је “поднио свој терет у првом кораку анализе против СЛАПП-а”, написао је Бреyер у пресуди. Стратешке тужбе против учешћа јавности, су намијењене цензури, застрашивању или ушуткавању критичара оптерећујући их трошковима правне одбране док не одустану од своје критике.

– Понекад је нејасно шта покреће парницу, а само читањем између редова тужбе може се претпоставити права сврха тужитеља. У овом случају ради се о кажњавању оптужених због њиховог говора – примијетио је Бреyер.

Суд је такође примијетио да је мотивација X Цорп.-а за покретање овог случаја очита. X Цорп. покренуо је овај случај како би казнио ЦЦДХ за публикације које су критизирале X Цорп и како би одвратио друге који би се жељели укључити у такву критику.

Муск је наговијестио да намјерава покренути правни поступак против ЦЦДХ-а у јуну, када је матична компанија X-а X Цорп послала непрофитној организацији писмо у којем оптужује групу за изношење “низа неутемељених тврдњи које се чине смишљене да опћенито наштете Тwиттеру и његовом дигиталном оглашавању“.

X Цорп је тврдио да је непрофитна организација финансирана од X-ових конкурената или страних влада. У писму се посебно цитира истраживање о говору мржње на X-у које је центар објавио у јулу. Један од докумената које је организација објавила открио је да X није подузео ништа против 99 од 100 Тwиттер Блуе рачуна које је центар пријавио због “тwеетања мржње”.

Али Бреyер је открио да тврдње X Цорпа о наводно погрешним публикацијама ЦЦДХ-а “пружају једину подршку тврдњи X Цорпа да му је нанесена штета.”

Оглашивачи су масовно напустили X откако је Муск преузео управу, обећавајући да ће X учинити бастионом слободе говора. Посљедњи егзодус био је у новембру, након што је експлозивни извјештај Медиа Маттерс открило да је X постављао огласе за робне марке укључујући Аппле, Браво, ИБМ, Орацле и Xфинитy поред постова који промовирају Хитлера и нацистичка увјерења.

Као резултат тога, вриједност платформе је пала. X вриједи само дјелић од 44 милијарде долара колико је Муск платио за њега – према Мусковој властитој процјени, вриједност X-а можда је пала за 90 посто.

(<стронг>Анализирај.ба/ Неw Републиц) Фото: Wикипедиа

Коментари / 0

Оставите коментар