Влада не може да одређује колики је борачки додатак

Утврђује се да члан 16. став 4. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске није у сагласности са Уставом Републике Српске.

Република Српска 04.03.2024 | 16:37
Влада не може да одређује колики је борачки додатак

Оспорени члан закона прописано је да одлуку о утврђивању основице за борачки примања доноси Влада почетком сваке године, у складу са висином расположивих средстава планираних у буџету за ту годину, водећи рачуна о достигнутом нивоу права.

Конкретно, мјесечна примања по овом закону су: борачаки додатак, лична инвалиднина, додатак за његу и помоћ, ортопедски додатак, допунско материјално обезбјеђење, породична инвалиднина, повећана породична инвалиднина као стечено право, увећана породична инвалиднина и посебно мјесечно примање. Годишња примања по овом закону су борачки додатак и накнада за одликовање.

Основицу за свако од ових примања до сада је утврђивала Влада РС, све док Уствани суд РС то није оспорио на сједници 31. јануара. Влада и ресорно министарство о тој одлуци за сада ћуте. Министарство рада и борачко-инвалидске заштитет РС питали смо да ли су упознати са одлуком Уставног суда РС, како ће реаговати на њу и да ли ће утицати на висину основице за борачки додатак, која се примјењује од 1. јануара, али одговоре, за сада, нисмо добили. Иначе, иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставност поднио је Мирко Кајганић из Станара.

Укратко, спорне су двије ствари у закону – то што је надлежност за утврђивање мјесечних и годишњих примања борачке популације са Народне скупштине пребачено на Владу. И што та одлука зависи од “висине расположивих средстава”.

-Имајући у виду наведено, Суд је оцијенио да овлашћење дато оспореном законском одредбом Влади да својом одлуком утврди основицу почетком сваке године, у складу са висином расположивих средстава планираних у буџету за ту годину, водећи рачуна о достигнутом нивоу права, по својој суштини, излази изван оквира уставних надлежности извршне власти… те представља дискреционо овлашћење за утврђивање основице за обрачун мјесечних и годишњих примања корисника борачко-инвалидске заштите – наводи се у одлуци Уставног суда РС.

(БН/ Српскаинфо)  Фото: БН/Архив

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

абц

04.03.2024 17:10

Није у складу са Уставом борачки додатак, тарифни разреди ког обрачуна утрошене струје... Шта је следеће? Није ни чудо када нам билмези, неписпени и подобни са купљеним дипломама пишу законе, уредбе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.03.2024 17:39

Увијек нам је до сада Влада одређивала судбину борачког а не Скупштина. Где је до сада био тај УС Р Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре па

04.03.2024 17:53

Не оцјењује суд по службеној дужности.

Name

@ Ре Па

04.03.2024 19:48

Где је онда био Дончић што се сатра борећи за нас?

Name

Криви навод

04.03.2024 19:21

Много тога није у складу са Уставом или законима.Тако нпр.у Закону о платама за раднике запослене у просвјети и културиразличито се обрачунавају плате за наставнике са бившом вишом школском спремом на истом радном мјесту и често са купљеном дипломом,онак ко има ВСС је више плаћен што је недавно измјенама и допунама овог закона тај јаз још већи за 100 км мјесецно у корист ВСС.Исто тако,незаконито је да народни посланик буде и директор јавног предузећа без обзира што је у в.д. мандату ,јер исти има иста праве и обавезе као директор у пуном мандату само му је мандат ограничен на три,а највише 6 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

04.03.2024 19:22

Да се не води рачуна о борцима и да су направили катастофалну грешку приликом категоризације,говори и чињеница да су полицијски слузбеници у ПУ Мркоњић Град незадовољни својим статусом. Већани их је 6 и 7 категорија док њихове колега у другим ПУ су 1,2 или 3 категорија а заједно су учествовали у борбеним дејатвома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала се сама јави

05.03.2024 07:47

У Мркоњић Граду, кажеш, незадовољни? Кога то , бре, заболе? Хахахах...

Name

Обицан цовјек

04.03.2024 20:44

Хитно тражити повећање борачког додатка,јер ово што добијамо су мрвице,а Борци скапавају и оболијевају од лошег живота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Приједор

05.03.2024 06:59

Не знам зашто мислите да ће Одлука бити другачија ако о томе буде одлучивала НСРС? Ко год да буде власт борцима неће бити боље, јер били су сви власт. Ја нисам заборавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

05.03.2024 12:30

Гдје је сад предсједник Остојић који се захваљивао на крају године на говорници Народне скупштине кад се буђет усвајао за 2,20 за борачки додатак?

ОДГОВОРИТЕ