У ком европском граду се најбоље спава а где се нећете наспавати?

Добар сан један је од најважнијих фактора здравља и квалитетног живота. Кад си уморан, ниси свој, да парафразирамо текст познате рекламе. Који су вам предуслови најважнији да се добро наспавате?

Забава 04.03.2024 | 15:40
У ком европском граду се најбоље спава а где се нећете наспавати?

То су, свакако, добар душек и јастук, одговарајућа температура просторије, али и мањак буке и свјетлости. Управо су посљедња два критеријума анализирана приликом израде Европског индекса спавања (Еуропеан Слееп Индеx), истраживања које је открило који је најбољи град за спавање у Европи. Ако вам је на путовању важно добро се наспавати, у наставку сазнајте који су градови за то идеални!

У Берлину 70 одсто становника спава оптимално, без буке и свјетлости

Истраживање је анализирало податке за европске главне градове, а на прво мјесто пласирао се њемачки Берлин. Стручњаци за спавање у Онлине-Бедроомс проучили су градове диљем Европе укључујући Француску, Хрватску, Мађарску, Италију и Уједињено Краљевство. Градови су рангирани на темељу неколико фактора, који су укључивали свјетлосно загађење, сметње дневног свјетла на темељу нивоа облака, загађење буком и оптималнан ниво сна становништва. Берлин је проглашен најбољим градом у Европи за спавање због мало свјетлосног и бучног загађења, и податка да 70 посто становништва довољно и квалитетно спава, преноси Путни Кофер.

Најгори град за спавање у Европи је Рим

Најгори град за спавање у Европи је Рим. На дну је љествице због високог степена свјетлосног загађења и буке. Бука је проблем и за 41 одсто становника Прага, који је ипак доспио на друго мјесто љествице због великог броја облачних дана. Свјетлосно онечишћење најгоре је у Лондону, али тамо 74 одсто људи оптимално спава и бука је на задовољавајућем нивоу. Мадрид има најнижи просјек облачних дана, што значи да сунчева свјетлост омета сан становника, због чега се шпанска пријестоница налази на 10. мјесту индекса.

Само три града имају мање од 20 одсто становништва које ноћу узнемирава бука са улица. То су Лондон, Берлин и Загреб. Ипак, главни град Хрватске има висок степен свјетлосног онечишћења (7,44 луминанције по квадратном метру) и пуно сунчеве свјетлости, па само 68 посто становника Загреба има оптималан сан.

"Изузетно је важно добро се наспавати, али Европски индекс сна показао нам је да је то понекад немогуће за становнике и туристе. Град у којем живите и који посјећујете на одмору може имати огроман утјецај на ваше обрасце спавања. Наше је истраживање показало да диљем Европе свјетлосно загађење, сметње сунчеве свјетлости, бука и ниске разине оптималног сна узрокују лош сан", рекао је Ниц Схацклоцк из Онлине-Бедроомс.

Истраживачи мјерили илуминацију по квадратном метру

Букурешт је други најгори главни град за добар ноћни сан због високих стопа сунчеве свјетлости и свјетлосног загађења, као и због 33 посто становништва које је током ноћи погођено буком. Град с најгорим разинама загађења буком од цестовног промета био је Париз. У њему чак 54 одсто становника спава лоше. Праг је град с најмањом количином свјетлосног онечишћења, а одмах иза њега је Будимпешта која има 5,76 луминанције по квадратном метру.

Будимпешта је такођер имала више од 70 посто становника који су имали оптималну разину сна. Варшава има сличан број становника који добро спавају (69 посто). Такођер има само 28 посто становништва које је погођено загађењем буком током ноћи. Шести најбољи град за спавање у Европи је Осло због преко 70 одсто облачних дана који омогућују становницима да се добро одморе унаточ томе што 38 посто становништва доживљава буку, преноси Н1.

Најбољи градови за спавање у Европи, топ листа и број бодова:

<ул> <ли>Берлин, Њемачка, 40 <ли>Праг, Чешка, 32 <ли>Лондон, Енглеска, 31 <ли>Будимпешта, Мађарска, 29 <ли>Варшава, Пољска, 28 <ли>Осло, Норвешка, 27 <ли>Дублин, Ирска, 26 <ли>Загреб, Хрватска 25 <ли>Париз, Француска, 23 <ли>Мадрид, Шпањолска, 20 <ли>Букурешт, Румунија, 18 <ли>Рим, Италија, 13

(<а хреф="хттпс://www.независне.цом/магазин/занимљивости/У-којем-европском-граду-се-најбоље-спава/820708">независне.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар